Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość papryckaaa

wazne pytanko, pierwsza praca umowa prosze o pomoc!!!

Polecane posty

Gość papryckaaa

rozpoczelam przyuczenie jakokelnerka , babka powiedziala ze jak wszystko bedzie ok to mnie zatrudni tylko ze ja nie wiem czy mam sie sama upomniec o okres probny?? bo w koncu nowy miesiac sie zaczyna... :( jak to jest i czy moze mnie ztrudnic na umowe o prace pozniej jak bede stusiowala zaocznie czy tylko um,owa zlecenie??

nie jestem pewna, ale moze cie zatrudnic na umowe o prace na czas okreslony np. 3 miesiace, co bedzie rownoznaczne z okresem probnym. Pozniej moze przedluzyc na kolejny czas okreslony lub tez nieokreslony. W sumie chyba lepiej tak niz na umowe zlecenie, bo wtedy moze cie zwolnic z dnia na dzien.

Gość papryckaaa
hmm a mam sama sie zapytac o ten okres probny?? bo za niedlugo nowy miesiac.. bo ja nie wiem jak to jest czy mam czekac az mi zaproponuje

Gość papryckaaa
uppp

Gość papryckaaa
dziekuje przeczytam napewno a moze mi ktos odpowiedziec na moje pytanie?? :) bo ja nie wiem czy mam sie o to upomniec bo chec miec juz jakis papierek

Gość upupupuppu
???

Gość ked
Lepiej by było żeby szefowa zaproponowała CI umowę o pracę. Super byłoby gdyby ta umowa była na CZAS NIEOKREŚLONY -(jest wtedy b.trudno Cię zwolnić) - ale najpewniej tak nie będize. Najpewniej zaproponuje CIe umowę o pracę na czas określony - zazwyczaj masz wtedy po jakimś czasie prawo do 2 tygodniowego zwolnienia. Plusem jest to, że masz płacone ZUS-y i tym podobne. Minusem - że Twoja szefowa musi za Ciebie płacić więcej "państwu". Dlatego często jest tak, że pracodawcy unikają zawieranie umów o pracę i wybierają zatrudnienie na umowę zlecenie, ewentualnie - umowę o dzieło. Po prostu pracownik jest wtedy tańszy.... Pami ętej, że trzecia umowa o pracę u tego samego pracodawcy jest równoznaczna z umową na czas nieokreślony! Jeśli pytasz o to, kiedy i jak sprawdizć jakie "zamiary" ma względem Ciebie szefowa po prostu najlepiej samej zagadnąć... W takim kontekście, że tu tak sympatycznie, że jesteś zadowolona z pracy, że zżyłaś się z innymi pracownikami - oczywiście w wersji light. Nawet jeśli szefowa zaproponuje ci nie nawiązanie stosunku pracy tylko umowęcywilno - prawną (o dizeło, zlecenie) to i tak - jak będizesz studiować - pieniądze Ci się przydadzą. Poza tym - po jamkimś czasie będizesz mogła poszukać nowej pracy, bo będizesz miała już doświadcznie i staż - i wtedy nie wyobrażąm sobie (szczegołonie w tej branży) żebyś nie dostała umowy o pracę z lepszymi warunkami!

Gość papryckaaa
rozumiem czyli jak narazie nic ie bede gadala a pod koniec miesiaca cos zagadam do niej a przynajmiej zapytam.... to moje pierwsze doswiadczenie dlatego tak wypytuje pierwsza praca i wogole ;/

Gość podnnosszee

Gość aaaaaaasdsdddd
Moim zdaniem powinnaś delikatnie zapytać czy masz szansę na zatrudnienie. Powiedz, że praca bardzo Ci odpowiada i chciałabyś już tutaja pracować na umowę o pracę i jeśśli pracodawca nie ma nic przeciwko to byłabyś bardzo zadowolona.

wiesz co? powinnaś się upomnieć jeżeli pracodawca jest uczciwy to zatrudnia od 1 dnia twojej pracy (np. na miesięczny okres próbny) jak do dziś nie masz umowy to jak udowodnisz że pracowałaś? a jak ci podziękuje i nie zapłaci? - słowem wyroluje?