Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sama nie wiem jak to jest

Jak to jest? 9 kg ale 4,5 miesiaca

Polecane posty

Czesc. Mam 4,5 miesieczna corke. Na ostatnim wazeniu miala 9150. Chcemy zmienic zatem fotelik na 9-18. Ale mala nie ma jeszcze 6 miesiecy. Czy zatem mimo wszystko mozemy ??

Pewnie,że możecie.Wiek nie gra roli,chodzi o wage.Moja córa troche ponad 4 miesięce i juz skoczyła do więkrzego.Ważne żeby fotelik mógł się pochylać na tyle żeby mała nie siedziała jak na krześle tylko była przechylona do tyłu.

jakiej firmy macie fotelik? ja myslalam o babe confort albo maxi cosi

Matko Jackpot co Ty piszesz. Dziecko musi stabilnie siedzieć żeby móc jeździć w takim foteliku, przy gwałtownym hamowaniu albo nie daj Boże wypadku skręci sobie kark po prostu....

No to kurcze jak to jest??? mi babka w sklepie mowila ze jest 6 mies i 9 kg. ....

Słonko,co ty opowiadasz.Jeżeli dziecko nie mieści się do mniejszego fotelika to co mam zrobić?Wozić je na rękach??? Mała jeżdzi w maxi cosi priori który kładzie się do spania i wcale nie siedzi tylko leży.zresztą fotelik dla noworodka też nie jest całkowicie w pozycji leżącej.

nic nie opowiadam, oiecałam dziewczynie z Kafeterii, że zapytam o to rehabilitantki. Poza tym jak kupowałam fotelik byli ludzie z 8 m-na córeczką któa jeszcze nie siedziała, sprzedawca powiedział, że nie sprzeda im trakiego fotelika bo nie chce mieć dziecka na sumieniu. Zastanów się jak sztywne mięsnie szyi i karku ma dziecko niespełna półroczne, na tyle gibkie że nawet nie siedzi pewnie, a Ty myślisz że przy jakimś zdarzeniu taki fotelik je ochroni. Poza tym istnieją jeszce fotekliki 0-18 kg.

Gość dziecko majac rok
powinno wazyc trzykrotnosc tego co wazylo jak sie urodzilo

ale mni eteraz skolowalyscie :(

czyli chodzi o to ze nie moze byc jeszcze przodem do kierunku jazdy tak??

Woziłam jedno dziecko w różnych fotelikach(z racji wieku) i woże tak samo drugie.Nie rozumiem o co Ci chodzi.Przy zderzeniu w każdym foteliku może się coś zdarzyć.Co innego ma fotelik dla noworodka o rozmiarowo więkrzego.Chyba tylko ochraniacz na główke który i tak przekładałam do więkrzego.Dziecko leży w foteliku nawet bardziej płasko niż w tym dla noworodka.niewiem jakie foteliki oglądałaś ale są różne modele.Dla noworodka miałam peg perego który nie umywa się do maxi cosi który jak już pisałam ma bardziej leżącą pozycje niz ten wcześniejszy.

jakpot ja tez wlasnie w peg perego syna woze. I powoli musimy sie przesiasc na wiekszy. Ale Slonko mi odradzila 9-18.

Jacpot chodzi o jazdę przodem do kierunku jazdy, przecież przy zderzeniu są ogromne siły, dziecko jest jakby wyrzucane do przodu, takie które nie utrzyma karku w tym momencie po po prostu go sobie skręci, popatrz sobie jak wyglądają testy fotelików montowanych przodem i zobacz co dzieje się z dzieckiem. nie ma znaczenia czy fotelik jest rozłożony czy nie , chodzi o siły któe działają na dziecko gdy siedzi przodem. \\Nie na darmo kołyski są najbezpieczniejszymi fotelikami, calą silą przy uderzeniu główka wsicka się w oparcie a nie jest wyrzucana do przodu.

slonko to co piszesz wydaje sie logiczne i mnie przekonuje. Postaramy sie jeszcze jezdzic w peg perego. Powiedz mi w takim ukladzie kiedy mozna sie przesiasc na 9-18?

Słuchaj,przecież to Twój wybór.Ja woże córke w foteliku po synu i nie podoba mi się to ,że ktoś zarzuca mi nieodpowiedzialność i sugeruje ,że chce zrobić własnemu dziecku krzywde.Gdybym uznała ,że ten fotelik nie nadaje sie dla dziecka to nigdy bym w nim córki nie posadziła.Natomiast wydaje mi sie ,że fotelik od 9 kg starczy Ci na dłużej.

Żeby dziecko mogło jeździć przodem muszą być spełnione dwa warunki, pierwszy to waga > 9 kilo a drugi to sztywnośc tego dziecka i panowanie nad ciałem w tym wypadku pewne siedzenie. W końcu kupujemy te foteliki po to żeby te dzieci były bezpieczne więc trzymajcie się zasad.

Pytałam się tydzień temu rehabilitantki, jutro mamy wizytę u ortopedy jak chcesz Mysz-ko to mogę i jego spytać co o tym sądzi, powiem mu jaki masz problem, choć jestem przekonana że zdanie będzie miał identyczne. AS Alka wreszcie przekroczyła magiczne 9 kilo i kupiliśmy jej romera, jest fantastyczny:)

slonko zagdzam sie z TOba. Ale wg ciebie kiedy jesli chodzi o mies mozna sie przesiasc?

Mysz_ko pisałaś że Oskarowi główka wystaje nad oparcie, niestety wtedy też wożenie w takim foteliku jest już niebezpieczne z tych samych przyczyn, kark i szyja nie są chronione.

Zresztą foteliki 0-18kg lub 0-25kg,też w więkrzości są mocowane przodem do kierunku jazdy.I co teraz...????

To nie chodzi o to kiedy według, mnie, na naszej instrukcji jest napisane, że ok. 8-9 m-ca. Nasza Pani Kasia mówi, że dziecko musi pewnie siedzieć bez podparcia, dzieci są różne, moja pewnie siedziała dopiero w 9 m-cu ale są tekie co i w 6 seidzą.

slonko no wlasnie i to nas przeraza. Ale nie chcemy kupowac 0-18 bo jest bardzo maly wybor wsrod dobrych fotelikow. Chcielismy z bebe confort. A ten jest 9-18. I ciagle jestesmy w kropce.

Gość o boze
to dziecko to jakis kolos(bez obrazy) moja corka ma prawie dziewiec i wazy ok 8-9 kilo.w srode sie dowiem

Jacpot, nie są montowane przodem ale w obu kierunkach, po prostu na początku wozisz dziecko tyłem a jak osiągnie wiek i możliwości przestawiasz na odwrót....

jackpot79 wiekszosc 0-18 ma mozliwosc i przodem i tylem do kierunku jazdy. Te sprawdzalam ostatnio :) slonko czyli musi sztywno siedziec. Ok. no to poczekamy jeszcze a jak zajdzie potrzeba to sie zdecyduje na 0-18 jednak

Kupiliśmy Romera Kinga TS plus, kosztował majątek (przynajmniej dla mnie), no ale cóż, po prostu znowu na remont nie odłożyliśmy a Młoda niech ma najbezpieczniejszy fotelik na rynku.

kurde to ja chyba tez jednak na 0-18.

Wydaje mi się, że przy tempie przybierania Oskara nie dasz rady przeczekać, pamiętaj on musi jeździć bezpiecznie, chyba będziecie musieli zdecydować się na 0-18, może pogrzeb na jakichś niemieckich albo angielskich stronkach, może tam będzie większy wybór z tego przedziału, poza tym fotlik montowany tyłem cały czas jest dużo bezpieczniejszy niż ten przodem, więc może po prostu coś tańszego przejściowego znajdź.