Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cesarzowa_

CESARKA a powiklania

Polecane posty

Gość cesarzowa_

Chce miec w przyszlosci cesarke, jakie sa jej minusy???

Gość ja tez chce cesarke
jak dla mnie jest więcej plusów niz minusów(w moim przypadku chodzi o wzrok)

Gość cesarzowa_
jak dla mnie tez, dlatego chce sie dowiedziec wiecej o zagrozeniach zwiazanych z cesarka, wszyscy strasza ze cesarka jest niebezpieczna itp i tyle sie moze zdazyc, ale jakos nie uslyszalam jeszcze co sie moze stac???

cesarka to jest normalna operacja, znieczulone masz pół ciała,przecinają Ci trzy powłoki brzucha i do tego macicę, po porodzie jestes skasowana, masz cewnik i nie mozesz wstac do dziecka, ciągnie szef, trudno sie wyprostowac,długo sie dochodzi do siebie, podłanczają kroplówki przeciwbólowe, pokarm pojawia sie pozniej, no i zostaje blizna. ja musiałam miec cesarkę ze względu na brak postępu porodu. Pozdrawiam

Gość natalia_NL
U mnie wskazaniem bylo silne zatrucie ciazowe. Ja doszlam bardzo szybko do siebie mimo ogromnej ilosci lekarstw które we mnie wpakowali ;) (po 3 dniach juz normalnie funkcjonowalam). Nie czulam jak mi robili znieczulenie, ani nie mialm potem zadnych dolegliwosci (o których sie czesto slyszy), zakladanie i wyjmowanie cewnika tez nie bolalo i nie bylo to takie straszne i nieprzyjemne jak niektórzy twierdza. Blizna zagoila sie juz po tygodniu, przestalam plamic w 3 tygodniu. jestem 2 miesiace po cesrace i czuje sie SUPER! Takze te wszystkie minusy, którymi strasza lekarze itd. mnie szczesliwie ominely, wiec mysle ze nie ma sie czego bac. Grunt to trafic w dobre rece na stole operacyjnym i na mile pielegniarki na oddziale (co w Polsce graniczy z cudem niestety). Pozdrawiam.

Gość margoti
ja co prawda nie mialam cc, ale bylam u przyjaciolki na 2 dzien po cc - miala z powodu spadajacego tetna i powiem wam ze ja o wiele lepiej wygladalam po naturalnym niz ona, zreszta na sali nie lezala sama , byly jeszcze 3 dziewczyny i one rowniez napewno nie czuly sie tak samo jak babki po sn moja kolezanka dosyc zle zniosla cc akurat, b dlugo byla podlaczona pod kroplowke, nie mogla nic jesc i nie miala pokarmu przez 2 dni...\ ale pozniej bylo ok, mies po cc wyskoczyla jej jakas gulka przy cieciu, troche rana sie paprala ale wkoncu doszla do siebie a co najdziwiniejsze krwawila dluzej niz ja, nie wiem czy zawsze tak jest...

Gość elizaaaa
ja miałam cesarke w zeszłym roku i myslałam ze nie wstane z łozka nigdy. Jako powikłanie miałam jakis zespól podpajęczynówkowy, okropnie bolała mnie błowa i robilo mi sie ciemni przed oczami. Na skutem czego musiałam lezeć pod kroplówka 4 doby, calkiem płasko. Z rożewnieniem wspominam mój pierwszy porod siłami natury. A co do wzroku to mam -10 dioptri i zdrową siatkówkę i mogłam smiało rodzic siłami natury tylko łozysko było przodujące. IDo cesarki ze zwzgledów okulisycznych sa wskaznia jesli siatkówka jest słaba. Ilosc dioptrii nie ma tu znaczenia.

Gość Cesarzowa_
A jak to jest z tym cewnikiem o co chodzi??!!

ja miałm cesasrke z powodu niewspółmierności i to dla mnie był szok bo nie mogłam przez 24 h wstać dostawałam kroplówki i przeciwbólowe cewnik podłączony ale malego karmiłam choć miałam bardzo mało pokarmu ale po 5 dniach doszłam do siebie i teraz funkcjonuje normalnie a rodziłam 21 sierpnia 2007

Gość po cesarce
cesarka a powiklania - taki jest temat topiku, a wy wypisujecie jak to jest po cesarce. To sa wszelkie czynnosci standardowo wykonywane podczas kazdej operacji: cewnik ma byc powiklaniem??? pierwsze slysze! kroplowka i to ze sie nie je przez jakis czas tylko sucharki - to tez standard po operacji. Ja gorzej wspominal operacje wyciecia woreczka zolciowego niz sama cesarke:) dla mnie powiklaniem moze byc saczaca sie rana po cieciu, dlugotrwale uporczywe bole glowy po znieczuleniu itp, ale darujcie sobie kroplowki i cewniki bo to smieszne!

ja rowniez mialam cesarke z powdu zbyt \'wąskich bioder\" i moge ci powiedziec ze to nic przyjemnego co prawda to moj pierwszy porod i nie mam porownania ,ale wspomienia okropne .Cewnik mnie akurat bolal przy wkladaniu i glupie uczucie miec go w sobie ,ja akurat bylam znieczulona calkowicie wiec spalam po operacji bol straszny pelno kroplowek przeciwbolowych ktore pomagalay przez 15-30 minut ,na drugi dzien dano nam dzieci i mielismy sie nimi zajmowac a ja dobrze nie moglam wstac z lozka co dopiero dziecko ,karmic ,przewijac itp. Bol goromny przy wstawaniu siadaniu,chodzeniu przy kazdym ruchu (bol porownuje do takiego jakby ci ktors nozem w brzuch dzgal plus to ciagniecie o ktorym mowia poprzedniczki\" bolalo dobry tydzien pozniej coraz mniej ,krawiwenie nadal mamchodz minelo wlasnie 6 tygodni ,blizne widac ,nadotatek pozno zdjeli mi szwy i mam szrame po szwach dodatkowo . Po cc szew mi pekl i zakladali mi nowego bez znieczulenia ,opieka w moim szpitalu fatalna moze dlatego ze mam 20 lat tak we mnie jechali bo albo slyszalam przykre komenatrze w stylu \"taka mloda i juz dziecko\" albo zla opieka ,pielegniarka kazala mi sie schylac i sprzatac po sobie krew ktora sie ze mnie lała..doslownie oboz ...

polecam wszystkim cięcie cesarskie najlepiej w Prywatnej Klinice i tylko metodą Misgav Ladach w znieczuleniu podpajęczynówkowym wykonanym igłą o grubosci 26G lub 27G, dosłownie zadnych powikłań, ani po samym cięciu ani po znieczuleniu

Gość powiedzcie mi o co chodzi
z tym cewnikiem moze jestem glupia ale gdzie go wkladaja i jak to jest Skompromitowalam sie ale coz wiedza kosztuje :)

dla mnie cesarka jst lepsza nie rodzilam ale uwazam ze maluch jest najwazniejszy a cc jest dla niego lepsze niz sn a tu chodzi o malucha nie? poza tym roznica pomiedzy cc a sn jest taka ze przy pierwszym cierpisz po porodzie, a przy drugim cierpisz przed porodem a jesli chodzi o mleko to nawet przy sn to norma ze pokarm pojawia sie w 2 lub 3 dobie poza tym slyszalam ze przy sn tez daja cewnik wiec po co wy piszecie ze przy cc jest cewnik? poza ty przy sn tez czujesz szwy jesli ci natna krocze, tez trzeba do siebie dochodzic cc jest lepsze bo nie ma szans na niedotlenienie malucha, na jakies krwiaki czy wybite barki;/

Gość do nowa346
20 lat to za mloda??????? Teraz 15-latki rodza i jakos nikt sie nie czepia, okropnie Cie potraktowali, a szczegolnie ta pielegniarka od siedmiu bolesci. Jak mi by sie takie cos przytrafilo to odrazu zmieniam szpital a ta pielegniarke bym tak opieprzyla (moj maz to wogole chyba by ja pieprznal, nie bije kobiet ale zawsze stoi w mojej obronie) pozatym zlozyla bym skarge, a nawet poszla do sadu i gdzie tylko trzeba bo takie wredne babsztyle mysla ze sa nie wiadomo kim, wielka pani ahhh zdenerwowalo mnie to jak taka krowa moze tak zrobic, jesli by mnie takie cos spotkalo to ta pielegniarka mialaby trudnosci z znalezieniem pracy.