Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy do chrztu

czy do chrztu niezbedna jest tzw sztka?

Polecane posty

Gość nie uwierzę
że za to, ze dwa razy nie przyjęłąś kolędy i to było powodem, by ksiądz odmówił ochrzczenia dziecka :P

hehe u mnie w kosciele sa punkty za chodzenie na msze i przyjmowanie ksiedza po koledzie :P

pokurcz masz racje PARANOJA u nas przed chrztem nie dosc ze sprawdzaja czy przyjmuje sie kolede to jeszcze trzeba pokazac karteczki od spowiedzi wielkanocnej (dostaje sie je odchodzac od konfesjonalu, co ja sie ich w niedziele naszukalam to szok!!!) plus karteczki do spowiedzi ktoree daja jak sie na termin umawia. chrzestni jesli sa z innej parafii to tylko karteczki od spowiedzi sprzed chrztu ale nim ich probosz im zaswiadczenia wystawil to sprawdzil czy oddali kartki w okrsie wielkanonycm bez tych kartek z okresu iwelkanocnego u nas sa problemy z chrzami, dopuszczeniem do komuni, slubem a nawet pogrzebem

no u nas tak samo, karteczki musza byc ale nas nie brali pod uwage, tylko chrzestnyh :P a jeszcze niezla jazda byla, bo jestesmy po cywilnym, a ksiadz przed chrztem namawial nas na koscielny hehe, stwierdzil ze on da nam slub a pozniej ochrzcimy dziecko na normalnej mszy w niedziele :P ale podziekowalismy heh a przy pierwszym dziecku to w ogole byla jazda, bo powiedzial, ze on ochrzci dzieko ale ojciec w czasie chrztu moze stac pod chorem, inaczej nam nie ochrzci corki :O nie dosc ze 7 lat temu chcial 100 zl to jeszcze w czasie chrztu mialam byc sama, wiec powiedzielismy dzekuje i ochrzcilismy w kaplicy wojskowej :P a teraz po chrzcie jak chrzesny dawal koperte to bezczelnie sie zapytal ile pan przygotowal :O kosmos jak dla mnie

Gość to jakaś paranoja
O rany dziewczyny, umnie takie karteczki były 20 lat temu :(

karteczki są nadal:) ja nie mam wogóle ślubu i też pare parafii oblecieliśmy zanim znaleźliśmy normalnego księdza:) Jednym warunkiem było to że nie mogliśmy my rodzice przyjąc komunii, a z opłatą również było co łaska 100 zł:) Co do niewiedzy co to szatka......hm........