Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielonooka.....

Kto zna się na genetyce?chodzi o kolor oczu.....

Polecane posty

Gość zielonooka.....

Może mi ktoś mi wyjaśni dlaczego z wiekiem kolor oczu mi się zmienia? Do 3 roku życia miałam niebieskie jak u taty, potem na początku podstawówki piwne jak u mamy(co bardzo mi się podobało, ponieważ mam ciemną karnacje) teraz mam zielone z obwódką piwną u źrenicy......nie chce mieć zielonych.......w dodatku to troszkę jasny zielony i każdy mi dogryza. Dodam, że mam 20 lat......skąd do cholery wziął się ten kolor???Czy moje oczy całkiem staną się zielone, czy tak zostaną?

Gość Wszystkie noworodki
mają niebieskie oczy i ty nie jesteś wyjątkiem. Ale z tymi zielonymi to nie wiem?

Ja miałam kiedyś piwne,w dowodzie też tak ma pwisane.Lecz ostatnio tak się wpatrywałam,w koor moich oczu,że doszłam do wniosku,że już piwnych nie mam,tylko też zielone,taka jakby zgnita zieleń. :O

Gość Moniś18
heh tez mam podobny problem tylko ze ja mam tak ze np. w pn mam zielone oczy a we wtorek blekitne taka laguna, juz raz mnie pan do klubu nie chcial wpuscic twierdzac ze mam dowod kogos innego :/

Gość Rudka15
Nieznam sie,ale ja gdy jest ciemno,lub gdy nieświeci słońce mam oczy piwne,a gdy świeci i jest bardzo jasno mam zielone.Mój partner był bardzo zdziwiony na początku naszej znajomości.Mi to niepszeszkadza.A co powiecie o ludziach kturzy mają np.jedno oko niebieskie drugie zielone,chodziłam z taką dziewczyną do szkoły.

Gość naukowiec3434
kolor oczu dziedziczy sie jak cecha warunkowa wieloma genami (cecha poligenowa). Choć najczęściej można zauważyc dziedziczenie pseudomendlowskie ,to jednak zdarzaja sie te wyjatki potwierdzajace, ze jest to cecha wielogenowa (takie jak potomstwo o brazowych oczach u rodzicow o oczach niebieskich). Za kolor oczu determinuje rozmieszczenie i zawartosc komorek pigmentowych (wytwarzajacych barwnik melanine). To od ilosci i jakosci melaniny zalezy odcien teczowki. Pewne geny maja rozwniez efekt na pigmentacje, jak na przyklad tyrozyna, enzym odpowiedzialny za formowanie melaniny. Aktualnie znane sa 3 geny (dane z 2004) odpowiedzialne za kolor oczu, EYCL1, EYCL2, EYCL3. (znalazłam to gdzieś na topiku o podobnym temacie)

Rudka15->też chodzilam z taką dziewczyną,jedno niebieskie drugie zielone. :) Zrobilam sobie foto oka i wyszło że mam piwne. :O A jak patrze w lustrze to widze zieleń. :)

Gość Silence9o
mnie sie bardzo podobaja zielone oczy, nie wiem czemu maja ci ludzie dogryzać... ja mam niebieskie... raz mam ciemniejsze a raz jasniejsze z ciemna obwodka... nie narzekam...ale zielone sa COOL

Gość zielonooka.....
Oj.......komentarzy pozytywnych też nie brak tylko bardzo lubiłam mój ciemnobrązowy kolor, a teraz to taka rzucająca się w oczy zieleń. Moja koleżanka ma na to taką teorie: - ciemnobrązowy kolor mojej mamy powoli dawał miejsce kolorowi oczu mojego taty (czyt.niebieski) i z mieszadła wyszedł zielony.... Jeszcze taka sugestia, że to nie jest ciemna zieleń to taki odcień jak czasem u kota. Wszyscy myślą, że to soczewki......bo ten kolor taki nienaturalny :(

Gość xsxs
Jak bylam mala to mialam ciemno niebieskie oczy troszke wpadjace w czern, pozniej kiedy nosilam okulary zmienily sie na kolor morski. A teraz mam niebieskie z szarym. hehe torszke dziwne, zawsze myslalam ze moze to wina okularów. MOja mama zawsze miala ciemno niebieskie a teraz ma niebiesko brazowe i chyba to wina okularow.