Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość happy mum

bark ruchów dzidzi

Polecane posty

Gość happy mum

Po jakim czasie, jeżeli mama nie czuję ruchów dzidziusia w brzuszka powinna jechać do szpitala? Od kiedy dzidzia rusza sie mniej?Bo słyszałam, że pod koniec ciąży ma mało miejsca i już tak nie figluje. I czy jeżeli dzidziuś ię rusza, ale tak delikatnie (8 miesiąc) to coś niepokojącego?Czy powinien kopać mocno?

Gość happy mum
w temacie miało być "brak" a nie bark

Jesli nie czujesz ruchów dziecka przez 5-6 godzin powinnaś jechać do szpitala. Ja pod koniec ciąży, z podejrzeniem hipotrofii maluszka, dostawałam już nerwicy... Jak wydawało mi się, że nie rusza się za dużo, to go budziłam - co prawda niepotrzebnie, ale to wina lekarzy, którzy tak mnie informowali, że żyłam w stresie... Pod koniec ciąży dziecko faktycznie mniej się rusza, ale każdy ruch czułam bardzo wyraźnie,

Gość daglas
ja słyszałam, że dopiero po 12 godzinach jedzie się do szpitala

Gość zjedz coś słodkiego
połóż się i czekaj, po około pół godziny maluch po dawce uderzeniowej glukozy powinien się pobudzić i powinnaś poczuć jakikolwiek ruch. Musisz poświecić na to troszkę czasu, godzinkę, jesli nadal brak ruchów, to musisz spróbować pobudzić dziecko ręcznie. Nam w szpitalu położne czasami wrecz na lewo i prawo majtały brzuchami, jak na ktg nie było widać że dziecko się rusza (tylko śpi). Więc spróbuj tak delikatnie wziąć brzuszek z dwóch stron i poruszać w prawo i lewo. GDy to wszystko zawiedzie, jedź dla świętego spokoju do szpitala. Podlączą ktg i sprawdzą.

Gość zjedz coś słodkiego
A najlepiej jak się niepokoisz to od razu jedź do szpitala na izbę przyjęć, powiedz, że nie czujesz ruchów i się martwisz. Muszą cię zbadać bez łaski, bo tu o dobro dziecka chodzi.

Gość zjedz coś słodkiego
przysżło mi coś jeszcze do głowy - a jak u ciebie z ilością wód płodowych, tzn. co lekarz podczas badań mówił? Bo jeśli masz ich za mało, to możesz nie czuć ruchów, bo dziecko praktycznie nie ma w czym sie ruszać. Leżałam z dziewczynami z małowodziem i one miały ten sam problem - nie czuły ruchów.

ja tez jestem w 8 i tez czuje mniej te ruchy tzn rzadziej...bo ze delikatniej to nie powiem czasem jak mi przywali to nie wiem czy sie smiac czy plakac. ale jesli czujesz delikatne ruchy to dobrze ,gorzej jakbys wcale nie czula...