Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasinkaaaaaaaaaaa

proszę o pomoc!!!

Polecane posty

Gość kasinkaaaaaaaaaaa

dziewczyny, proszę, napiszcie mi, jeką długość CRL miało wasze dziecko w 19 tygodniu ciąży. Nie mogę się tego dopatrzyć na wyniku USG, kiedy wpisuję dane do kalkulatora, wychodzą mi jakieś straszne odchylenia. Lekarz mówił, że wszystko OK, ale wystraszyłam się bartdzo. Pomóżcie, proszę. Jaki są standardy, normy? Gdzie na badaniu tego szukać???

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
podnoszę....

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
bardzo was proszę...

Gość ja tego wyniku nie mam
wpisalam w kalkulator wszystkie inne, wlasnie poza tym i mniej wiecej wyszlo mi to samo, co powiedzieli podczas usg (tzn. wiek dzieciaka).

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
Ale ja chciałam sprawdzić, czy dziecko dobrze rośnie, czyli tzw. długość ciemieniowo-udową, i nie mogę znaleźć. To, co wpisuję, daje mi jakieś okropne odchylenia, wszystko poza tym wychodzi w normie, tzn. 19 lub 20 tydzień, ale przeraził mnie ten CRL. Albo go źle wpisuję, albo moje dziecko jest jakieś strasznie krótkie. A lekarz zawsze zapewniał, że jest wszystko dobrze... Co mam robić? pomóżcie mi...

Gość czsem na badaniu nazywa się
to DX

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
moje dziecko ma w 19 tc DX 50,6mm, D+ 47,8 mm. Nic nie rozumiem, a na zdjęciu jest przekrój główki. Może to rozmiar główki??? Obok, z drugiej strony jest jakieś L (może lenght czyli długość???) i wynik 15,4cm. Nic nie rozumiem. Pomóżcie mi!

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
Nie potrafię. Proszę, podejcie mi dane z USG waszych dzieci z 19 tygodnia ciąży...

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
a kiedy wpisuję to 15 cm w milimetrach czyli 150 mm - wychodzi, że wpisałam błędny wynik. Z kolei kiedy wpisuję w milimetrach wychodzi, że to 7 tydzień...

Gość kasinkaaaaaaaaaaa
podnoszę

Gość kasinkaaaaaaaaaa
hej

DX oznacza miarę od do, czyli jakiś obszar ciała dziecka mierzony od do (od x do x), jeżeli na zdjęciu masz główkę to napewno mierzony jest jej przekrój. Dziecka w 19 tygodniu już się nie mierzy bo jest za długie i wątpię żebyś mogła go na monitorze całe zobaczyć. Lekarz napewno mierzył główkę, nóżkę, kark itp. Po pierwsze jeśli lekarz mówi że jest dobrze to znaczy że jest. Nikt w takich sprawach nie kłamie. Niepotrzebnie się zamartwiasz, sądzę że to twój pierwszy dzidziuś więc stąd tyle pytań i niepewności. Też tak miałam. Po drugie nie ufaj kalkulatorom internetowym usg, wychodzą na nich cuda, wiem bo sama sprawdzałam. Np. wpisując twój wynik wyszło mi że główka twojego dziecka jest rozwinięta tak jakby była w 21 tygodniu, na to musisz brać poprawkę bo dziecko jest nieproporcjonalne, głowa zawsze jest większa, nogi krótsze, ale do 9 miesiąca wszystko się ustabilizuje i będzie proporcjonalne, więc naprwdę dziewczyno wszystko jest dobrze.!!!! Dobra rada z mojej strony, nie czytaj tyle, bo naprawdę do 38 tygodnia oszalejesz. Pozdrawiam

Gość kasinkaaaaaaaaa
bardzo dziękuję za odpowiedź. Wczoraj sprawdziłam w necie rozmiary dzidziusia w 19tc, i pamietam co mówił lekarz, o wielkości mojego. Rozmiar się zgadza. Bałam się , bo tylko ustnie to podał, a ja z uporem wpisywałam tylko dane z USG - wydruku. To były dane główki, więc wychodziły mi jakieś straszne rozbieżności. Bardzo Ci dziękuję. tak, to pierwsze dziecko. Już wiem, że synek!