Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaa

Rosyjski - pytanie dla znajacych lub uczacych sie

Polecane posty

Gość szaa

Od 2 lat zasadniczo pobieznie ucze sie tego jezyka, w przerwach miedzy jednymi studiami a drugimi stwierdzam ze jestem naprawde jakas uposledzona bo za nic w swiecie nie chce mi ten jezyk wejsc do glowy jedno slowko powtarzam 43 razy i dalej mam problemy z zapamietaniem i dobra wymowa dodam ze wczesniej uczylam sie angielskiego i niemieckiego i mam nawet skonczona filologie germanska - i co najwazniejsze: nigdy te dwa jezyki nei sprawialy mi zadnych problemow a teraz.. paranoja... czy miieliscie podobne problemy z rosysjkim? jakie ksiazki polecacie do nauki tego jezyka? a moze jakas rosyjska kapele, ktora pomogla by mi oswoic sie z jezykiem i z ktora moglabym sobie podspiewywac?

Gość T.A.T.U
:)

Gość szaa
nic wiecej?

Gość piaskowy dziadek
może nie czujesz jezyków słowiańskich :-(

Gość szaa
moze... ale uparlam sie na to jak dziki osiol

Znam to.:) Mój siostrzeniec ma w szkole niemiecki,ktory za nic w świecie,nie wchodzi mu głowy.Natomiast angielski opanował w trzy lata,super. Jeśli chodzi o mnie,to rosyjski znam dosyć dobrze.Niemiecki słabo,ale dogadać się umiem.No i,czeski.:) A czy musisz opanować rosyjski,czy tylko tak sobie,chcesz się uczyć? Między niemieckim,a rosyjskim jest zasadnicza różnica. Poza tym,zależy jakie kto ma zdolności. Ty masz zdolności do języków germańskich,a nie słowiańskich........:) ♥♪♫

Gość gggK
ja studiuje filologie rosyjska i dla odmiany nie wchodzi mi niemiecki. nic a nic. tragedia:)

Zależy od człowieka. Ja uczyłam się dwóch języków. Angielskiego, który słabo przyswajałam, namęczyłam się jak cholera, żeby się nim jako tako posługiwać i rosyjskiego, który pochłaniał mój mózg cudownie i którego znajomością dobrą mogę się pochwalić.

hmmm nie wiem sama, co Ci poradzić jestem po fil. rosyjskiej i dość dobrze znam niemiecki dogadam sie też po angielsku.... rosyjski jakoś sam mi wchodził, niemiecki mi się podoba, angielski - też sam wchodzi, przez osłuchanie skoro nie miałas problemów z niem. i ang. to nie wiem, czemu ros. sprawia takie kłopoty.... nie wiem

Gość szaa
Marketa- jeslibys mogla to rzuc jakimis typami do sluchania:) rosyjskiego ucze sie bo chce i napewno juz teraz nie przestane ucze sie u starszej pani - rosjanki ktora 40 lat nauczala w szkole polskiej, jako ze jest juz dlugo na emeryturze nie jest nabiezaco z pozycjami na rynku podrecznikow narazie na kurs w szkole jezykowej mnie nie stac sama jestem nauczycielka niemieckiego i wiem ze podrecznik podrecznikowi nie rowny wiec pytanie dla pan studiujacych rosyjski: co polecacie?

Gość gggK
szczerze ci poweim ze nie mam pojecia jaki podrecznik jest najlepszy, bo na studiach pracujemy najczesciej na materialach z internetu, czasopism itd. teraz wychodzi mnostwo pieknie wydanych, kolorowych podrecznikow, ale tak naprawwde to wiekszosc z nich tylko atrakcyjnie wyglada. wiecej w nich zdjec, niz tekstow, cwieczen itd. ja sie uczylam w podstawowce z "Uspiecha".

Gość gggK
Ewa 33 - znalazlas po studiach prace zwiazana z jez. rosyjskim? bardzo mnie to ciekawi:)