Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m0onisia

soczewki, pomóżcie

Polecane posty

Gość m0onisia

Od pół roku noszę soczewki, ostatnia para kończy mi się 2 września. W związku z tym byłam w piątek u okulisty, żeby odebrać nowe opakowanie. Niestety, okulistka nie napisała mi, które op. ma być na oko prawe, a które na lewe:/ próbowałam dzwonić kilka razy, ale nikt nie odbierał. Jak myślicie, czy jeśli założyłabym socz. odwrotnie (przypuszczając, może mi się udać dopasować dobrze:]), na jednym oku mam -4.0, a na drugim -4.25, więc nie jest to duża różnica między nimi, to czy mogłoby się stać coś niedobrego dla oczu? zastanawiam się, czy nie założyć jutro i zobaczyć "efekty", a w pon. zadzwonić do okulisty i spytać, gdy przyjdę ze szkoły. doradźcie, bo kompletnie nie wiem co robić... miał ktoś może podobną sytuację?

Gość Do listy dopisze ...
Na opakowaniu na 100% masz napisane ile ma ta soczewka :)

Nie widze powodu kombinowania i zakładania na chybił trafił. Okulistka nie dała Ci tych soczewek luzem tylko w opakowaniu, szczelnie zamknietym - więc fabrycznym. Nie ma siły, aby na opakowaniu nie było napisane np -4 ; -4,25 :)

Gość m0onisia
jest napisane, tylko, że miałam znów badany wzrok i parametry widzenia się zmieniły, tu coś dodała, tam zmniejszyła, więc ja nie wiem na którym oku mam -4.0, a na ktorym -4.25, w tym cały problem...

Nie wiesz na które oko widzisz gorzej? Sama możesz to sprawdzić, zasłaniając jedno oko, potem drugie :O

Gość m0onisia
przecież 0.25 to jest tak mała różnica, że się nie da odróżnić które lepsze, a które gorsze... no nic, będę "kombinować";)

Gość monika 2
tez nosze soczewki i mialam kiedys podobna sytuacje. nic sie nie stanie jesli sobie zamienisz soczewki. a byc moze wtedy rozpoznasz ze faktycznie masz je zle zalozone. bedziesz jednym okiem wiedziec tak sobie a tym drgim jakos nadwyraźniej. ja tez mam taka roznice miedzy oczami i mi sie raz popieprzylo iz alozylam na odrot. ale kapnelam sie po jakims czasie, bo cos mi bylo nie tak z patrzeniem. wiec na pewno sie zorientujesz. pozdrawiam

Gość jiji
ale nie powinnas zmieniac soczewek i przekladac z oka na oko