Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja jestem KLAMCA

uzadlenie pszczoly - pomocyy

Polecane posty

Gość ja jestem KLAMCA

mojego meza wczoraj uzadlila pszczola , nie dosc ze na nodze ma dosyc duzy czerwony bolacy placek to dzis pojawila sie opuchlizna ktora rozciaga sie na dlugosci calego piszczela i jeszcze troszke na lydce .Czy ktos wie jak mozna to zalagodzic ? Zrobilismy dzis oklad z cebuli bo nawet nie mamy wapna w domu , co jeszcze moze pomoc ? prosze o pomoc

Gość ja jestem KLAMCA
podnoszeee

Gość 65635
oklad octem

Gość ja jestem KLAMCA
pain au chocolat nie moge isc do lekarza , gdybym mogla juz bym poszla nie sadzisz ?:O nie mam octu 😭 mam tylko ta cebule nawet wapna nie mam 😭

Gość cocacolkaaaaa
byc moze jest to reakcja obronna organizmu na ukaszenie owada badz reakcja alergiczna ktorej bagatelizowac nie mozna. dlaczego nie mozesz isc do lekarza?

Gość pustulka
Co wtedy robić? Najniebezpieczniejsze są użądlenia przez pszczoły, ponieważ zostawiają one żądło w ciele ofiary. Osy i szerszenie żądła nie zostawiają. Pierwsza pomoc polega na jak najszybszym usunięciu żądła pensetą lub czubkiem jałowej igły. Aby dokładnie zobaczyć żądło można pomóc sobie szkłem powiększającym. Nie poleca się wyciągania żądła palcami, ponieważ na jego końcu jest pęcherzyk jadowy, którego ucisk powoduje dodatkowe spływanie jadu przez żądło do skóry. Po usunięciu żądła robimy okłady z sody oczyszczonej, która neutralizuje kwas mrówkowy zawarty w wydzielinie wstrzykniętej przez owada i daje ulgę. Do okładów można również użyć wody z octem, amoniakiem lub kostek lodu. Gdy występują objawy uczulenia (wysypka, obrzęk, duszność, zapaść), użądlenie dotyczyło twarzy lub gardła czy też było mnogie konieczna jest szybka pomoc lekarska i podanie dożylnych leków odczulających. http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=733