Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anabanana

slub z protestantem

Polecane posty

Gość anabanana

hej,czy ktos może mi udzielić informacji jak to jest ze ślubem katoliczki z protestantem.a dokładniej,jestem rozwódką,mam małe dziecko a moj mężczyzna jest protestantem,anglik.czy jest możliwy ślub w kościele protestanckim,w katolickim raczej nie ma szans bez unieważnienia małżeństwa.czy pozostaje mi tylko ślub cywilny?szukam i szukam i nie wiem gdzie się zwrócić.

Gość Protestanci żenią się tylko z
protestantami. U nich nie ma takiej tolerancji, jak w KK

Gość Protestanci żenią się tylko z
Mam wielu przyjaciół protestantów i ślub w kościele katolickim nie byłby problemem. W protestanckim nie udzielą.

w części kościołów protestanckich udzielają ślubu kościelnego małżeństwom mieszanym, ale rzadko - fakt. Jednak nie dlatego, że są nietolerancyjni (to właśnie kk jest nietolerancyjny, a robią śluby bo jest za to kasa), ale dlatego, że ślub kościelny jest udzielany jedynie po Chrzcie (Wodnym) w wieku świadomym obojga współmałżonków. Zresztą u protestantów cywilny ślub jest tak samo ważny jak i kościelny, bo każdy jest przed Bogiem. Pozdrawiam!:)

Gość anabanana
dzieki za opdowiedzi,to mojemu partnerowi marzy się ślub kościelny.zastanawiam się czy w ogóle uda się to zrobić.czy ktoś wie gdzie w krakowie jest jakiś kościół protestancki i gdzie w ogóle uzyskać tego typu informacje.

Gość duzo jest w krakowie
zielonoswiatkowcy, adwentysci dnia siodmego na Lubelskiej. Na wislnej jest protestancki ale nie wiem jaki odlam.

Gość anabanana
DZIEKUJE!!!POZDRAWIAM!!!

Gość onauk
ja wyszlam za maz za protestanta ( z tym ze w RPA)..potrzebne nam byly tylko paszporty, pastor zapytal mnie jakiego jestem wyznania i na tym sie skonczylo..zadnych pytan wiecej..mam wrazenie, ze tylko u nas jest taki problem i wielka biurokracja...