Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

megi1982

jako dietetyk odpowiem na pytania zw z odchudzaniem

Polecane posty

No to ja mam pytanie. Co jest odpowiedzialne za to że jedni mogą jeść co chcą a nawet się obżerać i są chudzi jak patyczki a inni muszą całe zycie uważac na to co jedzą bo mają skłonności do tycia. Co trzeba zrobić żeby się przekwalifikować na tą pierwszą grupę. Aha i nie wirzę że chodzi tu o przemianę materii bo ja mam chyba dobrą skoro załatwiam się reguralnie 1-2 razy dziennie a mimo to jestem gruba i nie moge sobie pozwolić na normalne jedzenie tylko ciągle sie muszę ograniczać. Jak sobie na urlopie pozwoliłam jeść normalne reguralne posiłki czyli śniadanie, obiad, kolacje w takich ilościach jak inni (ani mniej ani więcej) to po 2 tygodniach miałam 3kg do przodu. JAK TO JEST?

Gość uwarunkowanie
uwarunkowanie genetyczne. Nie "przekwalifikujesz" się. Niestety.

Gość ja tez mam pytanie
jak przyspieszyc sobie przemiane materii?? co jesc??? ile razy dzinnie itp

Gość samozwańczy dietetyk
5 posiłków dziennie bogatych w błonnik i białko. Nie może zabraknąć w posiłkach mięsa i tłuszczu (mało mało mało) i zrezygnuj z cukru!

no własnie ale niech mi ktoś wytłumaczy co to znaczy \"uwarunkowania genetyczne\" bo nie bardzo wierze w takie bajki i co tu genetyka ma do rzeczy. Moi rodzice są szczupli, dziadkowie tez, moja rodzona siostra wpiernicza MC, pizze i czekolade i jest szczupła więc niby czemu padło na mnie?

jem ziemniaki podczas diety ale gotuje je w mundurkach i bez soli pozniej tez ich nie sole czy to dobrze czy zle?

jak bez soli to ok. Nie wiem czemu padło na Ciebie i genetyka ma tu bardzo dużo do rzeczy. Nie moja wina że nie możesz sobie pozwolić na wszystko. Ja mam tak samo. Muszę ograniczać jedzenie. Jeśli jadłabym wszystko byłaby gruba. Dziennie jem ok 1400-1600 kcal i zachowuję wagę 50 kg przy 167 cm wzrostu a nie było to łatwe w liceum byłam "pulpecikiem" postanowiłam schudnąć na diecie 800kcal no i udało mi się zrucić 18 kg potem stopniowo co tydzień zwiekszałam dawkę kcal o 50 i doszłam do tej liczby (czyli 1400-1600) a wcześniej jędząc tyle tyłam. Na szczęscie się udało. Moja koleżanka (175cm wzrostu i 54 kg) może jeść wszystko, wręcz opycha się i nie tyje. Cóż tak bywa. Nie zmienisz sie czy jak Ty to mówisz przekwalifikujesz się

ile kcal ma Twoja dieta?

czy mozesz mi powiedizec jakich porzypraw unikac podczas diety a jakie mozna stosowac do sałatek warzywnych i miesa.

Gość gosiak taki
mam pytanie jak wyjść z diety, na której jadło się tylko warzywa i owoce? Kalorii bardzo mało myślę że koło 500. Co zrobić dalej, żeby nie było jojo giganta?

Gość nim wstanie dzien
a ja zrzucam pod okiem dietetyka z Instytutu Żywienia i Żywności i tam mi powiedzieli, ze niczego nie powinno sie wykluczac (oprócz słodyczy, ale od czasu do czasu i na to mozna sobie pozwolic np na gorzka czekolade) i że w ciaguu dnia procentowo powinno się dostarczac 58% wegli 30% tluszczu i 12% bialka w posilkach. Węglowodany sa paliwem dla organizmu i żeby tluszcz zaczac spalac tez sa niezbedne. A cala tajemnica tkwi w tym zeby znac swoje zapotrzebowanie energetyczne na kcal i obnizyc je od 300 do 500 kcal wtedy chudnie sie bezpiecznie, lecz wolno, a potem nie mozna przekarczac dziennego zapotrzebowania zeby nie tyc i utrzymac wage. Troche trudne to wszystko ale wchodzi w krew..

czy są jakieś naturalne zapychacze żołądka niskokaloryczne po których nie jest się głodnym przez co najmniej 2 godziny? Nie chce sie faszerować suplementami z apteki. Bo tak naprawde mój problem to nie to że jestem ciągle głodna tylko ciągle mam na coś ochotę i wcale to nie słodycze są problemem, ja poprostu uwielbiam kanapki, domowe jedzonko, mięsko z sosem, kluchy itp. ciasto może tydzien stać na stole i go nie tknę ale niech tylko sie w lodówce pojawią parówki albo gołąbki to jest wielki problem

A minie ciekawi jak to jest że zarówno ja jak i koleżanka po wizycie u dyplomowanego dietetyka dostałyśmy dietę 1000 kcal mimo że ja mam 180 cm wzrostu a ona 160 cm, Mimo że ona nie ćwiczy wcale a ja pięć razy w tygodniu po około godzinę? :) A bardzo często się z tym spotykam (nie tylko z własnego doświadczenia mówię)

alexsia-----> co do gołąbków to Cię znakomicie rozumiem (właściwie co do innych rzeczy też, bo tez jestem łasuchem i w dodatku uwielbiam gotować). Na szczęście właśnie gołąbki mam dzisiaj na obiadek :)

proszę o cierpliwość, niebawem odpowiem:) mogę również o ile mi czas na to pozwoli podjąc się ułożenia dla niektórych osób indywidualnych diet

Gość vioola
ja tez bym chciala dietke:)

Gość do megi
Mam pytanie Co pani sądzi o srodkach pomagających w schudnieciu np adipex,itp Czy uwaza pani , ze mozna schudnac utrzymując diete ?Jaka diete pani poleca.Na forum roi sie od roznorownosci diet i zasad odzywianie ,czesto sie wzajemnie wykluczaja ---kto więc ma racje??

moja dieta miala ok 500 kcal i czy to zdrowe byc na diecie w ktorej sie chdnie kg dziennie i jak z tego wyjsc ja tez bym chcialaindywidualna dietke mam 17 lat 166/56kg

Gość ttttttt
ja kiedys sie dowiedziałam ze jak się schudnie i przez 2 lata utrzyma wage to ginie wieksza ilośc komórek tłuszczowych cos w tym jest bo jak sie odchudziłam do ok. 70 (68-70) to po dwóch latach jak sie próbowałam znów odchudzic ale niezbyt mi to wychodziło (napady wilczego głodu, nocne jedzenie) to nigdy mi waga nie przekroczyła 70 a dodam ze jako nastolatka wazyłam prawie 100 kilogramów

Gość ttttttt
do Neit odnosnie dietetyka widzisz nie kazdy lekarz jest dobrym lekarzem podobnie nie kazdy dietetyk jest dobrym dietetykiem osoba która intensywnie cwiczy nie moze mieć diety takiej jak osoba który tylko pierdzi w stołek poza tym uwazam ze najlepszym dietetykiem bedzie osoba która sama ma skłonności do tycia i przerobiła na sobie diety i ćwiczenia...a nie osoba szczupła z natury wtedy dobrze sie zastanowi zanim coś pacjentowi przepisze , bo widzicie jest mnóstwo diet i sposobów na schudniecie skąd tak naprawde taki szczypior moze wiedziec co jest najlepsze??