Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

biały motyl

Rady dla przyszłej mamy. Dopisujemy!!!!

Polecane posty

biały motyl - nie wiem ile ma twoje dziecko ale 6kg to na oko 2-3 miesiąc. Za wiele chyba nie można wtedy podziałać, ale może spróbuj dawać mu po prostu wody?

Jak w szpitalu zaobserwujecie u swojego maluszka ceglaste zabarwienie pieluszki to się nie martwcie - nerki zaczynają pracować i dlatego mocz ma takie zabarwienie, gdzieś w 2 dobie życia. Ja tego nie wiedziałam i wpadłam w nocy w panikę że dziecko ma krew w moczu. Pierwsze dziecko jednak stresuje.

O kurcze :( To nie pomoge... Bo moja miała zwykle na odwrót, tzn rozwolnienia, mimo że czekolade żarłam bez ograniczeń.

Z kupkami to ja z poczatku byalam całkiem zielona! Pierwsz kupka (czyli chyba smółka) była troche jak dorosła kupa, zwarta i brązowa. Nastepne były juz typowe dla dzieci na piersi, czyli rzadka, o konsystencji i kolorze musztardy. Ja sie wystraszylam bo myslalam ze ma byc brązowa! :D I ze to rozwolnienie. Dopiero doswiadczona bratowa mnie uświadomiła. Zdziwiło mnie tez ze kupy dzieci wyłącznie na piersi nie śmierdza, natomiast jak sie juz wprowadza normalne jedzenie to niestety juz cuchną :o

nio maly ma juz 2miesiace i 8 dni jeszcze jedna dobra rada... nie pierzmy pieluszek terowych z ubrankami... nio ja op tym nie wiedzialam i mi welurkowe ubranka strasznie obeszly niteczkami z pieluszek...

odnośnie prania - kiedyś czytałam fora o proszkach dla dzieci bo szukałam najlepszego :) i dowiedziałam się że w niektórych krajach nie ma czegoś takiego jak proszki dla dzieci, a u nas - zatrzęsienie. Spróbowałam prać rzeczy w normalnych proszkach tylko z opcją dodatkowego płukania. Do płukania płyn dla dzieci - efekt - nie mamy żadnego uczulenia. Czasem mam wrażenie że niektóre rzeczy różnią się tylko etykietkami i ceną. Chyba nie warto kupować droższych rzeczy jak z dzieckiem nie ma problemów.

Gość Sylka27H
Witam, fajny ten topik, ja mamą zostanę dopiero za m-c, ale otrzymałam już rady od mojej siostry, która ma dwójkę brzdąców i chętnie się nimi podzielę: 1-jeżeli kupujemy butelki i smoczki to najlepiej zdecydować się na jedną firmę np. NUC-a i konsekwentnie jej używać.( moja siostra na początku nakupiła kilka smoczków i chyba z cztery butelki, różnych firm niektórych w ogóle nie użyła bo dzieci nie chciały ciągnać). 2-nie przesadzać z kosmetykami dla dzieci, nasz rynek jest asortymentem dla dzieci zasypany, z kosmetyków również najlepiej postawić na jedną firmę, polecała mi NIVEA albo BAMBINO, JOHNSON'S jest za mocno perfumowany. 3-piorąc ubranka, pieluszki dzieci robić podwójne płukanie, płyn do płukania na początku jest zbyteczny. Nie zmieniać bezprzerwy proszków do prania tylko zdecydować się na jeden (siostry dzieci często miały alergie i różne uczulenia, a że prała w różnych proszkach, nie wiedziała co je uczula, jeżeli sprawdzi się jakiś który używamy być mu wiernym). 4-na odparzenia sprawdza się podobno SUDOCREM to naraznie tylę, jak jeszcze coś mi się przypomni to skrobne parę zdań

Gość Sylka27H
Chemical dzisiaj byłam na badaniach, wyniki dopiero jutro. Napiszę co wyszło jak odbiorę.

Gość margolka54
o SUDOCREMIE słyszałam ale ja stosuję Alantan w pudrze i wg mnie jest najlepszy.Mały miał takie odparzenia że na jądra mu przeszło (lato,upały)i właśnie Alantan mi pomógł.Stosuję go do dziś profilaktycznie.Na wszelkie zaczeriwenienia (nie odparzenia!)na ciele,sucha skóra za uszkami np.stosowałam i stosuję maśc Laticord CH (na receptę).REWELACJA!!!!

sliniaczki...warto miec takie z ceratka...ja dostalam kilka ale z materialu...przepijam malego herbatka koperkowo rumiankowa...podaje mu ja łyzeczka i czesto jest tak jez wszystko laduje na sliniaczku co za tym idzie tez na ubranko...z ceratka tak sie nie dzieje:)

Gość karen-80
fajny temat:) napewno skorzystam z waszych rad

Gość bziczek
motylku - bo tu są normalne mamy zainteresowane tematem, a nie upierdliwe polonistki :P

Rady odnośnie karmienia piersią: Dziecko musi głęboko złapać całą buzią brodawke, wtedy ssie bezboleśnie. Najczestsza przyczyna bólu sutków jest własnie zbyt plytkie wkładanie sutka. Nie kupujcie laktatora na własną rękę, lepiej dowiedziec sie na oddziale noworodkowym jaki jest najlepszy, nie wszystkie sa takie same. Jesli dziecko trzeba karmić odciągniętym pokarmem dopytajcie dokładnie w poradni laktacyjnej albo pielegniarek z noworodkow jak to robic. Nie powinno sie podawac butelki ze smoczkiem, bo dziecko bedzie potem gryźc brodawki i z bezbolesnego karmienia nici. Karmi sie strzykawką w ten sposob ze wklada sie palec delikatnie do buzi, dziecko zaczyna ssać, a bokiem powolutku podaje się pokarm ze strzykawki. W razie potrzeby siostry wyjaśnią, tylko trzeba sie pytać.

Gość Sylka27H
1 - Podobno podczas karmienia piersią należy nie przesadzać z gaworzeniem do dziecka, bo czasami w nocy będzie nas budzić po to, aby sobie posłuchać naszego gadania, a nie aby possać pierś. Moja siostra miała takie sytuację, że synuś budził ją w nocy, przykładała go do piersi, on wcale nie pił, trzymał sobię pierś i czekał aż ona zacznie mu opowiadać. 2 - Koleżanka jak długo nie mogła uspokoić swojego dziecka, włączała suszarkę i o dziwo (nie wiem dlaczego) szum suszarki go uspakajał.

Gość lauraimpresja
gdy dziecko gryzie piersi i mama chce nakładki, a dziecko odrzuca ssanie przez nie, to wypróbowac firmy CANPOL BABIES typ PREMIUM i KONIECZNIE PODGRZAC ZEBY BYLy CIEPłE dziecko łapie :))))

odnosnie problemow z wyproznianiem sie u maluszkow to pomagaja czopki glicerynowe... szybko i skutecznie...

Gość hania_30
sudocrem jest beznadziejny. lepszy jest linomag lub bepanten. bepanten mozna uzywac do pielegnacji sutkow i odparzen niemowlaka.

warto zakladac sliniaczki...ja na poczatku ładnie ubieralam malego ...och jak mi sie to podobalo...tylko ze co chwilke musialam zmieniac mu bluzeczke. I nastapil czas sliniaka.... przez to czeste przebieranie maluszek bardzo zniechcecil sie do zmiany czego kolwiek w jego ubiorze i teraz mam klopot z ubieraniem go...

Gość upupupupupupppppppp

Gość no to do gory

moja rada - rady innych mam wysłuchać, przemysleć i zrobić tak jak dyktuje instynkt, bo nikt nie zna tak własnego dziecka jak jego mam :) to, że coś pomaga 1000 dzieci, nie znaczy, że pomoże tez Twojemu :)

Gość dobra rada 102
p porodzie to Ty jestes najwazniejsza wiec dbaj o siebie i SEN zasada nr 1 spij kiedy dziecko spi odpoczynek jest konieczny po porodzie i ciazy a jak znajomi i rodzina atakuje to ich wykorzytuj do sprzatania gotowania itd.. ty nic nie rob odpoczywaj i patrz na swoje cudne malenstwo

uwazajcie jak zdejmujecie body bo ja dzis zrobiłam mojemu małemu trzy kreski na głowie....zajechałam go napami.... ale mi z tym glupio....