Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AMBONA

RATUNKU - NIE CZUJę RUCHóW!!!

Polecane posty

Gość AMBONA

Jestem przerażona - płaczę i nie wiem, co robić! Od około 2 godzin nie czuję mojego dziecka - jadłam słodycze, leżałam na prawym boku, na lewym, na wznak i nic - jedynie co jakiś czas jakieś bardzo bardzo delikatne kopnięcie. Może panikuję, ale tak bardzo się martwię. Może dzidzia śpi - jeżeli tak, to sa jeszcze jakieś sposoby, żeby go obudzić? Do szpitala nie mam jak jechać - to prawie 40 km stąd - nie mam samochodu, mąż w pracy, najbliższego sąsiada mam hohoho, bo mieszkam na totalnym odludziu. Nie chcę dzwonić na pogotowie, bo słyszałam, że to ostateczność i można je wezwać tylko gdy nie czuje się ruchów około 12 godzin. Błagam pomożcie - co mam zrobić??

Gość AMBONA
DZWONIłAM - NIE MA GO!!! jestem w 34 tc

ja czasem mialam tak ze przez ok 3-4 godz nie czulam ruchow. Lekarz kazal mi liczyc i musi byc min 16 na dobe. Jesli jednak nie czujesz sie pewna to jedz do szpitala na KTG. Ja kiedys nie czulam tez przez kilka godzin i sie wytraszylam. Pojechalam do szpitala i bez problemu zrobili mi ktg. okazalo sie ze Oskar spal :)

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaa789
autorka powinna zaczac leczenie ale psychiatryczne,od 2 godz. nie czuje ruchow i taka panika,dziecko tez spi, kobieto idz sie leczyc,wspolczuje twojemu dziecku wiem,ponioslo mnie ale jak czytam takie bzdury to mi sie slabo robi

Przede wszystkim uspokój się, w którym tygodniu ciąży jesteś? Czasami dzidzie w brzuszku tez mają bardziej leniwy dzień i wcale nie chce im się hasać, spróbuj ją delikatnie połaskotać, jeżeli już jest dzidzia taka duża, że wiesz gdzie ma stópki :-)

ambono, to zadzwoń do któregokolwiek, jakieś tel. napewno znajdziesz w necie. powiedz że nie masz kontaktu ze swoim gin i że się martwisz.

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaa789
kobiety opanujcie sie,ona od 2 godz. nie czuje tych ruchow,po co co dzwonic do lekarza

jaaaaaaaaaaaaaaaaaa789 - weź sobie na wstrzymanie. dziewczyna się przecież martwi więc takie taksty są nie na miejscu!

Spokojnie, dwie godziny, to nie powod do paniki. Pod koniec ciazy dziecko moze ruszac sie mniej, bo ma coraz mniej miejsca. Poza tym piszesz, ze delikatne kopniecie czulas. A kiedy maluch bywa aktywny? Bo moj synek szalal w brzuchu wieczorem, jak kladlam sie do lozka. W ostatnich tygodniach ciazy tez czasem w ciagu dnia nie czulam wcale malucha, albo bardzo slabo. Dopiero wieczorem dawal znac o sobie i to tez czasem bardzo delikatnie. Poza tym staraj sie zrelaksowac, jestes spieta, wiec maluch to czuje. Poza tym to co mowia o liczeniu ruchow dziecka to bzdura!!!! Ja gdybym tak siedziala i wyczekiwala kiedy maluch sie poruszy i ile ma to byc ruchow na godzine to osiwialabym i codziennie siedzialabym na pogotowiu.

Gość AMBONA
ma-rita dziękuję Ci bardzo, może masz rację. Położę się i poczekam może, maluch się obudzi jeśli śpi. Martwię się, bo zwykle mały był aktywny właśnie rano.

to fakt, nie czytaj tych bzdur o liczeniu ruchów co godzinę, dzieciątko może spać i niczym się nie przejmować, moja córcia potrafiła tak na kilka godzin się przyczaić, a że leżałam w szpitalu, to co chwila mogłam biegać na KTG, i wszystko było ok, tylko mała była śpiochem

Spokojnie, to tylko 2 godziny, przecież dziecko też musi sobie pospać. Żaden człowiek nie funkcjonuje 24h na dobę ;) A jeżeli to się będzie przedłużać, to podjedź po południu do szpitala na KTG.

chinka > według ciebie jak stosuje sformułowanie \"dzidzia\" to znaczy, że nie używa mózgu? a ktoś kto stosuje sformulowanie \"ja p...dole\" to czego używa?

Gość AMBONA
i dalej nic konkretnego - tylko jakieś lekkie bulknięcia jak w 5 miesiącu a nie w 8!Moja dzidzia zawsze jest dośc aktywna, dlatego dziwi mnie takie zachowanie. CHINKA widać, że nie masz dzieci....i nie wiesz, co to miłość do dziecka - nawet tego nienarodzonego!!

Gość poruszaj troche
brzuchem tzn poloz rece po obu stronach brzucha i tak jakby poprzesuwaj na boki, potrzes troche brzuchem - mi tak polozne budzily dziecko jak bylam w szpitalu; teraz robie tak sama - zazwyczaj skutkuje :)

Gość AMBONA
i nic............boże ja tu zwariuje!!!!!!!!

Gość poruszaj troche
ruszaj do skutku dosc stanowczo dziecko powinno sie obudzic jak po 10 minutach nie wstanie zadzwon na pogotowie i powiedz co sie dzieje i ze trwa to juz kilka godzin

Gość AMBONA
a czy ja mu nie zrobię krzywdy takim trzepaniem?

Gość do autorki...
Od 2 godz.daj mu trochę pospać też byłam w ciąży ale takiej paniki jak ty nie robiłam

Gość poruszaj troche
nieee tylko bez przesady - nie wal w brzuch tylko potrzes intensywnie

wyzej byla dobra rada moja dzidzia tez czesto spala i to zazwyczaj wlasnie przy KTG:) wtedy pielegniarka kladla swoje rece po bokach mojego brzucha i tak jakby kolysala brzuchem ,by obudzic dzidzie ,sprobuj i przede wszystkim postaraj sie uspokoic.

Gość poruszaj troche
wiesz a ja bym dziecko obudzila mimo wszystko skoro w tych godzinach zawsze jest aktywne; jestem w ciazy drugi raz i wierz mi, ze jak dziecko sie nie rusza o stalej porze to martwie sie bardzo; obudz dziecko - pokopie cie i pojdzie dalej spac;

ambona - sama się nakręcasz!!!! weź się uspokój!!!! usiądź, napij się wody/soku/herbatki, wycisz się troszkę!!!! jak masz cokolwiek poczuć, skoro jesteś cała w nerwach, dziecko to odczuwa, pewnie czai się tam i nie wie co się dzieje bo nagle krew zaczyna szybcije krążyć, szumi mu tam bardziej niż zwykle itd. Poruszaj brzuchem tak jak pisze wyżej dziewczyna, ale nie raz, tylko spokojnie, kilkakrotnie w niewielkim odstępie czasu. I te deliktane kopnięcia też się liczą, może się obróciło w stronę twoich pleców i nie odczuwasz tego silnie, moje się wierciło na okrągło, nawet w 37tc :)

Gość mańka wstanka.....
autorko! bez paniki wiem co czujesz !!!!serio ja swoje urodzilam w 31 tc i bylo podobnie jak u ciebie:( nie czulam ruchow caly dzien i jak zaczelam panikowac -tez mnie wszyscy uspokajali:O dopiero jak w nocy zlapaly mnie skurcze to nikomu nie bylo juz wesolo ....i tej nocy urodzilam dziecko bylo w bardzo niebezpieczny sposob owiniete pępowiną dopiero w szpitalu na KTG uwierzyli mi że nie ma ruchow ! A wszyscy ktorzy piszą\,ze panikuje nie mają racji-lepiej dmuchac na zimne niż olewac sprawe🖐️

Gość powiedz powiedz
i co rusza się???

Gość mańka wstanka.....
masuj swój brzuch delikatnie ale masuj...jeśli to nie pomoże to popros kogoś aby zawiózł\cie\do szpitala-będziesz miała jasność jak zrobisz KTG.