Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

błagam pomozcie mi

Polecane posty

proszę powiedzcie wiecie jak sie piszę protokół sądowy z sali rozpraw...? jak to mniej więcej wygląda?? dostałam pracę jako porotokolantka ale zupełnie nie wiem jak mam napisać protokół.. a mówiłam im ze nie mam doświadczenia 😭

Gość no nie no nie
To jak ty tam dostałaś pracę? Za dupkę?

Gość kkaartka
Może coś pomyliłam, ale wydaje mi się, że protokolant pisze to co mu dyktuje sędzia.

jaka dupkę :) piszę 300 słów na minutę :)

ja nic nie wiem... bo złożyłam podanie i zadzwoniła ze jesli chce to protokolantka miejsce wolne.. i nic więcej nie wiem... :( boję się, że się ośmieszę że czegoś tam nie będę umiała .. :(

Gość kkaartka
oj, to przejdź się na jakąś rozprawę i zobacz jak to wygląda. ja z tego co pamiętam to sędzia dyktuje: "świadek potwierdza, że był tego dnia..." itd. ;)

o rany przecież wszystkiego się dowiesz w pierwszym tygodniu pracy :O a ze czegoś nie będziesz umiała to na 100% pewne każdy w nowej pracy na początku czuje sie jak na lodowisku - i jakoś przezywa

Gość mój książe
oni będą mówić, czasami szybko, a ty będziesz to zapisywać i nie możesz niczego pominąć, bo może być istotne dla sprawy... dobrze jeśli umiesz szybko pisać, jeśli nie- pisz skrótami, ale takimi, żeby umieli to później odczytać, z czasem się wprawisz

no piszę szybko... ale wiecie jak to jest... mam nadziej, że pierwszego dnia nie pojde juz na sale rozpraw bo chyba umrę :D

Gość pierwszego dnia
bedziesz czyśccić toalety

Gość bierzesz dyktafon
i sobie nagrywasz a równocześnie notujesz ile się da potem przepisujesz sobie i tyle wpadnij do przyszłej pracy i poproś by ci pokazano protokół jakiejkolwiek rozprawy, przejrzysz i bedziesz wiedziec albo poszukaj w googlach, protokoły często pisze się z posiedzen zarządu różnych firm, spotkań wspólnot mieszkaniowych itp zasady ich sporzdzania i forma są podobne czyli na poczatek kto jest obecny, cel spotkania, w punktach program itd

Gość bierzesz dyktafon
potem kto zabierał głos w jakiej sprawie, jakie były z tego wnioski, postanowienia

a ja ten porotokół od razu oddaje czy moge go sobie później poprawić?:D

Gość na dyktafon musi byc pozwoleni
sedziego

Gość bierzesz dyktafon
nie mam pojęcia dlatego nigdy nie starałam sie o posadę protokulantki przejdź sie do sądu i popytaj, poszperaj w necie w pracy najważniejsza jest zaradnośc bo często wymaga się samodzielnosci, nikt Ci nie poda wszystkiego na tacy wiele się musisz dowiedziec sama, sama zadawac pytania i szukac życie to nie szkoła, nikt nie podaje gotowych rozwiązań

nie no.. do odważnych świat należy :) jesli mi nie pójdzie- trudno przynajmniej spróbowałam :) wierzę,że będzie dobrze :D