Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jejku nie wiem co robic

wstydliwy problem

Polecane posty

Lepiej sie przyznaj, bo jeszcze na kogos innego przejda ;). Jak bylem w wojsku to zawszawione rzeczy palilo sie... :D(bylo 2 czy 3 delikwentow na cala jednostke).

ile tak musialas wyczesywac? widzialas te gnidy jak wlosy wychodzily? no nie moge!!!!! czyli plan dzialania - szapmonem umyc wlosy, na godzinew turban, pozniej wyczesywac codziennie przez tydzien, po tygodniu powtorzyc mycie tym szamponem i znowu wyczesywac...

nie wstydz sie przyznac rodzinie - oni mogli juz zlapac od ciebie albo to ty zlapalas od nich. nie przejrza sobie glowy, albo wyczesza wlosy nad biala kartką.

z domownikow nikt nie ma, chociaz teraz moglam juz kogos zarazic :O szybko przechodza??? bylam na wakacjach i tam pewnie to sie zdarzylo :O

Gość nokta
tak ci sie tylko wydaje, że nie było okazji- rozmawiałąm na ten temat z pielęgniarka i ona powiedziała, że wystarczy by osoba dotknęła ubrania i wesz wędruje po nim do głowy. Ja tez nie wierzyłam, ale tak jest, wystarczy moment- np w autobusie.

no to pewnie juz domownicy maja przeze mnie... jutro ide do apteki.

nawet nie trzeba dotykać - wystarczy przejsc blisko obok zawszonej osoby, one bardzo daleko skaczą.

Bylem sanitariuszem w wojsku i takie osoby trzymalismy w odosobnieniu :P.

ff- czyzbys cos mi tu sugerowal :P

najgorsze bedzie to ze bede musiala wszystko przeprac, powiedziec rodzince, zeby tez sie zdezynfekowala :O dziekuje za wszystkiego porady!! jednak na cafe mozna liczyc... czasami :P

ale chyba oprócz tego jakoś próbowaliscie wytepic te wszy u tych osób co? ;P

Gość nokta
wszy nie skaczą to po pierwsze, skaczą pchły. Wszy mogą chodzić po ubraniu. A poza tym dziwię ci się, że zamiast postawić na nogi rodzine i dzisiaj zrobić z tym porządek- chcesz jeszcze dzisiaj z tymi robalami w głowie spać...:o

to w takim razie ja zarazilam pol rodziny jak te wszy sa takie zwinne: mama, siostra, syn brata, syn siostry, druga siostra, bliski znajomy itd itd przeciez tak to caly swiat mialby wszy!!

ale co ja mam zrobic? nie kupie teraz szamponu bo do apteki mam kawalek drogi, nie mieszkam w miescie. rowerem gdy pada?? chodzilam z nimi dos cdlugo, chyba z 2 miesiace :O bo tak jakos od tego momentu zaczela mnie glowa swedzic... jeden dzien dluzej juz mnie nie zbawi...

Gość qeweqwe
nie skaczą

Gość nokta
nie będę się spierać, chociaż rozmawiałam z pielęgniarką i czytałam o tych bestiach w necie.

Gość +spokojnie
nie panikuj, jesli będziesz codziennie sczesywać włosy pozbędziesz się wszy, kup w aptece szampon SORA forte ma postać żelu jest bardzo wydajny, cena ok, 10 zł kup też dla domowników bo niestety oni jak najszybciej powinni go użyć. Jeśli im nic nie powiesz będzie niewesoło :). Trzymaj ten preparat dłużej trochę niż jest napisane na ulotce. Idealnie byłoby gdybyś codziennie prała pościel i powłoczkę poduszki prasowała żelazkiem ustawionym na wysoką temperaturę. Potrzebny ci też będzie jakikolwiek balsam do włosów. Nałóż go na włosy tak żeby były lepkie (wszy nie będą mogły się tak szybko przemieszczać) Grzebykiem dołączonym do SORA sczesuj z włosów gnidy i wszy, możesz wycierac za każdym razem grzebień w ręcznik papierowy i wyrzucać. Jak już będziesz miała dość myjesz włosy, wysusz i możesz nakładanie balsamu i sczesywanie powtarzać ile chcesz razy tak jak stosowanie SORA, powodzenia :)

skacza czy nie skacza , mniejsza z tym!! mam wszy i jestem zalamana... od jutra walka!! z samego rana!!

ja też nie będe się spierać. powiedziała mi o tym osoba która pracuje w szpitalu i wiele razy juz stykala sie z tym problemem. ale kazdy sie moze pomylic. ale apteki chyba o tej porze i tak sa zamkniete... no chyba ze w bardzo duzych miastach bo w moim juz na bank zamkniete

Gość wspólczuje Ci
ja zaraziłam się w szkole. walczyłam z tym przez tydzień. Nawet mama skróciła mi włosy bo nie można było tego dobrze wybrać, a miałam bardzo długie. Kotka się nie bój one mają co najwyżej pchły.

dla mnie, z tego co piszecie, to wrecz niemozliwe - codziennie pierz, prasuj, wszystko wyczysc :o nie mam na to czasu... jesli bede myc i czesac wlosy a posciel przebiore np po umyciu a pozniej po tygodniu po nastepnym myciu to tez bedzie ok??

ja sama sobie wspolczuje...

Gość bbbyy
posluchaj moglo byc tak ze przeniosl je syn twojej siostry ale zagniezdily sie u ciebie. powiedz wszytskim bo moga byc w obiegu z dziecinstwa pamietam jeszcze info o gnidach i zaraz ci napisze

Gość _magda
to życzę ci i twojej rodzinie wytrwałości w zwalczaniu wszy bo skoro 2 miesiące już je masz to rodzinka też musi poświęcić sporo czasu w ciągu dnia na skuteczne wytępienie wszy. Pamiętaj też aby grzebyk po każdym wyczesywaniu wyparzyć dobrze wrzątkiem. A i radzę żebyś wycierała po umyciu głowę BIAŁYM i świeżo wypranym i wyprasowanym ręcznikiem bo inaczej z ręcznika przeniosą się wszy na twoje włosy i wszystko od nowa (wystarczy że nie upierzesz ręcznika zostaną gnidy i sama wieszz....)

Gość wspólczuje Ci
te co żyją powinny się wytruć, zabieg powtarza się po tygodniu ze wzg. na gnidy żeby się z nich nic nie wylęgło i żeby wszystko zniszczyć.

nie polecałabym szamponu sora, chyba jest tanszy od nixa, ale gorszy(mi wcale nie pomógł). no i do nixa dodaja gestszy grzeby wiec wyczesywanie jest latwiejsze.

Gość bbbyy
ja juz wszy wybijesz, trzeba je wyczesac ale gnidy sa to male kulki przyklejone do wlosow. trzeba je iskac tzn rozgniatac miedzy palcami. tak sie sprawdza czy to gnidy- jezeli jest odglos strzelania trzeba to non stp wyczesywac grzebykiem i wytepic gnidy i musicie sie leczyc wszyscy orzejrzyjcie sobie glowy i nie wsytydz sie tego bo pewnie wcale ni ty to przynioslaas po 2 miesiacach to we wszach masz cala glowe ja na koloniach po niecalym tygodniu myslam ze zwariuje tak mnie swedzilo a wszy juz sie rozprzestrzenily ze hej

Gość _magda
co do prania to byłoby idealnie ale musisz znaleźć czas, pomyśl jeśli na tydzień zostawisz pościel i tam będą gnidy to z nich zdążą się wylęgnąć wszy i sama zobaczysz, zresztą wystarczy jak rano dokładnie obejrzysz poduszkę, może będziesz zaskoczona ale cóż, Jeśli chcesz się raz na zawsze pozbyć wszy musisz znaleźć czas i twoja rodzina też bo inaczej to walka z wiatrakami, wiem co piszę bo mam to na szczęście za sobą, ale zrobisz jak zechcesz