Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jejku nie wiem co robic

wstydliwy problem

Polecane posty

Gość wspólczuje Ci
a ja to miałam aż strupy w głowie, a chodziłam z tym dziadostwem ze dwa tygodnie. Chyba jakieś agresywne były.

Gość z tym denaturatem
to akurat prawda i nie wypali Ci wlosow, bedac w przedszkolu masa dzieci miala wszy i wlasnie denaturatem robili wlosy!!!!

Gość _koko
polecam SORA bo mi pomógł to że jest tańszy od nixa nie ma tu nic do rzeczy, jak masz kasę to kupisz 2 opakowania nixa po 25 zł a jak nie to kup sora, musisz przecież kupić minimum 2 opakowania bo dla ciebie i dla rodziny a sora jest b.gęsty i wydajny ale wybór oczywiście należy do ciebie

ja nie pisze, że cena ma coś do rzeczy (chociaż to zawsze jest możliwe) tylko piszę że mi nix nie pomógł. a grzebyk z nixa jak juz pisałam jest gestszy. z tym ze nixa jest mniej, ale chodzi przeciez o to zeby poskutkowalo prawda? zrobisz jak zechcesz

powiedzialam mamie - stwierdzila tylko - wszystkich pozarazalas :O i sprawdzila mi glowe- znalazl gnidy i wszy 😭

mam wszy, mama jedna wyhaczyla i strzelilo :O czuje sie okropnie!!! mama powiedziala ze ja tez swedzi glowa od niedawna :O a ja mam juz cala glowe w tych gownach!!!!!! cala mnie swedzi!!!! tyle czasu z robalami zylam

nie przejmuj się. troche się dziwie, że się wcześniej nie skapnełaś ze masz wszy, ale to przeciez nie twoja wina, tak samo jak to ze moglas pozarazac domownikow. kazdy z nich mogl przywlec wszy do domu. i calkiem mozliwe jest ze to ktorys z domownikow cie zarazil a nie ty ich.

nie, to ja ich zarazilam, to ja wrocilam z wakacji i od tamtej pory sie zaczelo, na wakacjach przebywalam z roznymi ludzmi i widocznie ktos z nim musial miec :O podejrzewalam ze moge miec wszy, ale myslalam, ze to moze tez przez szampon lub lupiez... wszy byly na ostatnim miejscu a jednak ten wariant sie sprawdzil :O

nie moge jeszcze w to uwierzyc... dla mnie to jakas abstrakcja!! ostatnio mialam wszy jak bylam w przedszkolu!!!

Gość bbbyy
nie przejmuj sie - po latach takie akcje nawet milo sie wspomina to jednoczy rodziny;)

bbyy hehe moze masz racje ;) ale teraz nie jest mi do smiechu :O wiedzac ze cos po mnie pelza siostre tez juz powiadomilam. ona sie smiala i powiedziala ze gdyby wiedziala ze mam gnidy to w zyciu bym do niej nie pojechala :P a teraz jej synka swedzi glowa a ona z nim spi :O pol rodziny zarazilam

no cóż najwidoczniej trzeba być ostrożniejszym i jeżeli pojawi się swędzenie to sprawdzać głowę. zróbcie sobie kuracje i niech pomogą ci w parzeniu pościeli i ogólnym wybijaniu wszy bo przecież gdyby to od ciebie zależało to nie pozarazalabys ich. mogło się to zdarzyć każdemu.

teraz bede wiedziec co w trawie piszczy :( szkoda ze dopiero teraz... madry czlowiek po szkodzie. mam tylko nadzieje, ze juz nigdy to mi sie nie przytrafi!!!!

wczoraj od razu wyczesalam wlosy i plakac mi sie chcialo 😭 wypadly mi wielki wszy!! takie juz konkretne!! chyba z 13 ich bylo :( dzisiaj rano znow wyczesalam, ale bylo ich "tylko" 10 i o wiele mniejsze. Mam caly leb zawszony 😭

Gość _maja
sama widzisz po wyczesywaniu jak szybko się rozmnazają, pomyśl że każda taka wesz jeśli jej nie wyczeszesz zdąży złożyć mnóstwo jaj-gnid a z nich wylęgają się nowe i tak w kółko. A próbowałaś może wyczesywać włosy posmarowane odżywką do włosów? Mi to kiedyś pomogło bo przynajmniej te świństwa nie rozłaziły mi się na ubranie. Oczywiście powinnaś też ubranie prać i prasować :)

Gość _Brh+
a masz długie włosy? bo jeśli tak to wskazane byłoby je skrócić 🖐️

mam dosc dlugie wlosy :O wyczesuje wlosy nad biala kartka co jakis czas i zawsze cos sie znajdzie. jestem przerazona. za godzine bede miala juz szampon boje sie tego ze ich nie wylecze!! BO gnid szampon nie usunie a one beda mi sie co chwila wylegaly nowe, BO zawsze ktoras zostanie na ubraniu albo poduszce czy obojetnie gdzie i taka walka z wiatrakami!! RATUNKU!!!!

Gość _Brh+
to prawda szampon ci gnid nie usunie,dlatego wyczesywanie wylęgających się z nich wszy jest konieczne,po każdym wyczesywaniu sparz gęsty grzebień, a włosy koniecznie zetnij najkrócej jak możesz, ja jak walczyłam z wszami miałam na pazia, ściełam a nie wyobrażam jak ty mając długie włosy sobie radzisz. Spróbuj opisywanego tu już sposobu z nałożeniem odżywki do włosów i wyczesywaniem ja też to stosowałam. Byłam przerażona gdy po umyciu włosów wycierając je jasnym ręcznikiem zobaczyłam na nim wszy, więc pamiętaj o praniu i prasowaniu wszystkiego. Skuteczną ale strasznie męczącą (może twoja mama się poświęci) metodą na gnidy jest ręczne ściąganie ich z każdego włosa i rozgniatanie między paznokciami blee

Gość kraina jezior
pamiętam jak moja koleżanka walczyła z wszami, stosowała oczywiście preparaty z apteki ale codziennie na jak najdłużej nakładała sobie odżywkę do włosów, sczesywała, dołożyła odżywki, sczesywała i tak kilka godzin lub pół dnia chodziła z włosami posklejanymi aż przed snem myła włosy i suszyła. Wiem że to może wyglądać nieładnie ale cóż, warto się poświęcić i raz na zawsze pozbyć się wszy. Pani w aptece jej tak poradziła bo jak powiedziała wszy po włosach zlepionych odżywką nie będą miały możliwości się tak szybko przemieszczać i składać gnid a odżywka ci nie zaszkodzi

zastosuje sie w miare mozliwosci do ostatniej porady ja jestem wlasnie po myciu glowy szamponem SORA, NIX nigdzie nie mozna bylo kupic. Czuje sie o niebo lepiej!!!!!! Od godziny podrapalam sie tylko raz i delikatnie :D to juz cos!!!! wtarlam szampon, recznikiem owinelam i poczekalam 50minut. Splukalam wlosy i wyczesalam! Ile ich tam jeszcze bylo!!!!! takich malenkich, czarnych, dopiero co wylegnietych to mnostwo!!! Teraz umyje tym wlosy dopiero w sobote. Zmienie dzisiaj posciel, reczniki itd itd!!!! Z ta odzywka sprobuje jutro. Ile z tym roboty, a zarazic sie przyszlo szybko i nawet nie wiadomo kiedy i od kogo :O

gnidy - tego wlasnie sie obawiam....

czy to mozliwe, zeby wszy gryzly np szyje i ramiona? bo jestem pogryziona!! wydaje mi sie ze glowy nie mogly to sobie poszly na tamto miejsce... jestem zalamana...

Gość _jolanta
niestety może tak być że cię pogryzły w skórę szyi i ramion bo one żywią się twoją krwią, mam nadzieję że nie odpuścisz i będziesz robić to co wyżej ktoś opisał bo to dobre rady. życzę ci wytrwałości i pamiętaj abyś co jakiś czas sprawdzała włosy aby uniknąć przykrej niespodzianki. ciekawa jestem jak twoi domownicy radzą sobie z odwszawianiem, to jest uciążliwe to pranie wszystkiego i prasowanie ale nie ma innego sposobu, pozdrawiam i napisz czy zdecydowałaś się skrócić włosy bo pisałaś że masz dosyć długie :)

kolejne mycie szamponem za mna. Wypadlo znowu mnostwo wesz 😭 :( nie bylam w stanie ich policzyc :( ale sa juz male, widac, ze dopiero co sie wylegly. I mam pytanie - czy takie male malenkie sa wstanie skladac juz jaja, tzn gnidy??? Bo mam zamiar myc glowe SORĄ co dwa dni az wszystkie gnidy sie wylegna i je zabije swoja kuracja. Tylko wlasnie obawiam sie ze takie malenstwa moga skladac jaja, a jesli tak, to wydaje mi sie, ze sie nigdy tego gowna nie pozbede :O

nie chce scinac wlosow :( to bedzie ostatecznosc...

Gość _magda
poczytaj sobie w necie co do tych malutkich wszy, wiem tylko że jeśli nie ściągniesz gnid z włosów do 6 dniu to wylęgną się z nich wszy i pamiętaj że najskuteczniejszym sposobem jest "ręczne" ściąganie gnid z włosów, piszesz że masz długie włosy to już podziwiam osobę która się zgodzi ci pomóc i ściągać codziennie! z każdego włosa gnidy, dlatego ja swoje włosy bez żalu ścięłam bo miałam już dość a moja mama przede wszystkim. Im więcej włosów i im są dłuższe to wszy mają więcej miejsca na składanie gnid a wszy na włosach przemieszczają się bardzo szybko, rozmnażają się błyskawicznie, ale to już wiesz. Nie stosuj preparatów np sora tak często np co 2 dni! bo zniszczysz sobie włosy!, wystarczy jeśli co 6 dni powtórzysz kurację i 50 minut to za długo nie musisz tak długo trzymać. Gnidy można usunąć z głowy płucząc umyte uprzednio włosy ciepłym 6% octem, który powoduje ich odklejanie się. Po kilku godzinach należy wyczesać gnidy gęstym grzebieniem. W przypadku kiedy wszawica występuje u jednego z członków rodziny, zabieg zwalczania należy zastosować u wszystkich domowników, za wyjątkiem dzieci do 3 lat, które nie powinny mieć kontaktu ze środkiem owadobójczym, u których należy zlikwidować wszy przez wyczesanie gęstym grzebieniem.

Gość _magda
zapomniałam ci napisać że nie powinnaś co 2 dni stosować tych preparatów tylko co 6 bo masz przecież skórę głowy pogryzioną przez wszy, które żywią się twoją krwią. To są szkodliwe preparaty, pomyśl że każdy wyczesany przez ciebie pasożyt tylko raz cię ugryzł i ile masz strupków na skórze głowy. Napisz czy prałaś pościel i ubrania, w których chodzisz,jak twoja rodzina, czy też muszą stosować sora?

Gość kokosowykajak
i jak sobie radzisz? napisz 🖐️

Gość nie moge wytszymac
jak myje się włosy to wyczsywac po czy pszed wysuszeniem bo ja pierwszy raz na oczy wszy widze a tak a propo to wszy nie skaczą ani nie latają

Gość wszyyyyy
Najlepszy jest hedrin ;)