Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ika26

anoreksja bulimiczna

Polecane posty

witam! mam problem z jedzeniem-zawładnęło one moim całym życeim i nie potrafie normalnie do tego podchodzic. Obecnie waze 42kg/161cm i boje sie przytyc. NIby chce ale jak tylko zaczynam jesc od razu mysle jak sie tego szybko pozbyc i tak kółko sie zamyka. w chorobii trwam juz 2 taka i nie mam sił tak dłużej życ, postanowiłam sie leczyc-psycholog,kpsychiatra,psychoterapia-nic nie odniosło większego skutku. Ostatnio trafiłam na dobra pania psycholog i przez dwa miesiace jakby cos drgneło z wagi 39 kg doszłam powolutku do 42kg, zdarzaja mi sie dni ze nie wymiotuje i jest całkiem dobrze - ale to sa tylko dni które moge policzyc na palcach. W miedzyczasie starałam sie omiejsce w szpitaku gdzie leca takie zaburzenia i DZIS sie do mnie odezwali i mam sie tam zgłosic za tydzien i oblecial mnie sie tam jechac. To jest szpital w Bydgoszczy-był tam ktos z Was-wiecie czego moge sie tam spodziewac? Nie potrafie sie zdecydowac czy jechac czy nie. Ta terapia trwa prawie 3 miseisace - a ja nie chce byc tak daleko i tak długo z dala od domu, meża rodizców, brata...co robic? czy jest szansa ze dam sobie rade sama i nie bede musiala tam jechac?

jak długo już się z tym zmagasz? Moja kuzynka miała to samo -anoreksję i bulimię....Przeszła horror, trwało to bardzo, bardzo długo-kilka jeśli nie kilkanaście lat-była kilka razy na oddziale zamkniętym w Krakowie....chodziła z całą rodziną na psychoterapię....Udało się jej na tyle,że od paru ładnych lat nie ma nawrotów i nieźle się czuje.Zrobiła doktorat, urodziła dziecko....Uważam,że powinnaś pójść na to leczenie-może Twoja rodzina będzie Cię wspierać w tym wszystkim. Łatwo nie będzie ale da się z tego wyjść, uwierz mi. Trzymam kciuki.:)

to ciagnie sie juz ponad dwa lata, czasem wydaje mis ie ze dam rade i sama wyjde na prosta-ale czasem dopadaja mnie takie doły ze po prostu odechciwaz sie życ, nic wtedy nie masensu i sama boje sie siebie i swoich mysli. Boje sie jechac i boje sie nie jechac i nie skorzystac z pomocy specjalistów. Powtarzam soebie przeciez ze nie ja pierwsza i nie ostatnia mam taki problem - ale mimo wszytsko sie wsytdze ze doprowadzilam sie do takiegos stanu ze czeka mi mnie wizyta w takim zakładzie, tak mocno mi wstyd...a z dugiesj strony nie wiem czy dalej mam sie ludzic ze moze pomoge sobie sama...

i przeraziło mnie ze piszesz ze Twoja kuzynka była kilka razy w takim miejscu i co nie pomogli jej? musiała kilka razy tam przebywac? Ja liczyłam ze tam doprowadza mnie do porzadku i naucza NORMALNIE zyc

Wiesz, nie znam tematu bardzo dokładnie-byłam wtedy małolatą i niewiele mnie obchodziły problemy \"dorosłych\", chociaż Aga jest tylko 3 lata starsza ode mnie. Wiem,że to się ciągnęło długo. Aga mieszkała w innym mieście-do nas przyjeżdzała właściwie tylko wtedy jak miała wizytę u lekarza. Ale ją wyciągnęli z tego. Przecież nie ma reguły, może być tak,że jednemu wystarczy jeden pobyt w szpitalu, a innemu 10. Z Agą widywałam się raz na 1,2 miesiące i byłam w szoku kompletnym-raz wyglądała jak klucha-prawie 100kg wagi, za miesiąc..kur....40 kilo!!!! Tragedia nawet dla olewającej wszystko nastolatki, którą wtedy byłam.Być może jesteś w lepszej sytuacji niż ona.Lekarze mówili jej rodzicom,że jest bardzo trudna,że nie widzą poprawy,że niebędzie mieć dzieci! ALE JEJ SIę UDAłO!!!!Ma dziecko!Zyje normalnie.I TOBIE TEż SIę UDA-wierzę w to. Jeśli masz już termin-nie miej wątpliwości. Lekarze przecież chcą Ci pomóc. Ale najważniejsze,że TY sobie zdajesz sprawę z problemu i chcesz się leczyć. Jestem z Tobą. Chociaż cały czas próbuję przytyć......;),bo stres mnie zżera i jestem kościotrupem:) :)

dzięki, że tak szczerze jesteś ze mną! Ale i tak mam prośbę: gdyby ktoś z Was wiedział cos na tema pobytu w takich osrodkach a najlepiej konktretnie w tej BYdgoszczy to prosze odezwijcie się, napiszcie co nieco bo kompletnie niem wiem czego moge sie tam spodziewac i jak sie nastawic i...najwazniejsze czy tam jechac?

poratuje mnie ktoś jeszcze dobrą radą? proszę to dla mnie naprawdę duzy problem...czekam...a moze któraś z Was wyszła z TEGO sama?

Gość hddgh
ja niestety nie orientuje sie ale jest mnostwo takicgh rzeczy na necie, poszukaj jakiegos forum o tymna pewno dziewczyny Ci doradza:)

Gość ewka7
Cześć. Witam wszystkich bardzo serdecznie. Piszę z redakcji programu "Grunt to zdrowie" emitowanego na antenie TVN Style. Nasz program ma charakter poradnikowo-medyczny i pragniemy za jego pośrednictwie przekazać widzom jak najwięcej rzetelnych informacji dotyczących rożnego rodzaju chorób, z którymi zmagają sie nasze (ludzkie) organizmy. Właśnie przygotowujemy odcinek dotyczący wagi, odżywiania (tego dobrego i tego złego zarazem), a także wszystkich problemów jakie pojawiają sie w związku z tym skomplikowanym, mimo wszystko, tematem, jakim jest rozmiar naszego ciała. W naszym programie zawsze pojawiają się tzw. bohaterowie odcinka, czyli osoby, które cierpią na dane schorzenie, ale mimo tego, zgadzają sie u nas wystąpić i opowiedzieć widzom o swoich sposobach na radzenie sobie w życiu codziennym. Anoreksja i bulimia to tematy niezwykle ważne i niezwykle trudne do zrozumienia dla osób, które nigdy wcześniej się z nimi nie zetknęły. Warto zatem,aby mówiły o nich osoby borykające się z tego rodzaju problemami. Jeżeli ktoś z forumowiczów byłby zainteresowany pojawieniem się u nas w programie i opowiedzeniem o swoich doświadczeniach związanych z chorobą, będziemy niezwykle wdzięczni za skontaktowanie sie z nami poprzez adres mailowy: ewalukasiewicz@formacjat v.pl Mamy zawsze nadzieję,że poprzez nasz program uda nam się dotrzeć do jak największej grupy odbiorców i może przyczynimy sie do tego, że choć jedna osoba wybierze się w wyniku tego na badania profilaktyczne, po poradę do specjalisty, czy w ogóle zauważy u siebie bądź osoby bliskiej problem (często istniejący od bardzo dawna). Trzymam kciuki za wszystkich, którzy mają niezwykła odwagę stawić czoło chorobie i za wszystkich, którzy jeszcze sie na to nie zdecydowali. Pozdrawiam serdecznie. Ewa Łukasiewicz "Grunt to zdrowie"

to calkiem mozliwe ze to bylam ja. To prawda mam meza i probuje jesc...tylko mam nadzieje ze specjalisci zajma sie mna i moim problemem od fachwej strony i w koncu sie od tego uwolnie...