Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość -moni-

Ile dac mlodej parze?

Polecane posty

Gość -moni-

jak w temaie wiadomo ze gornej granicy nie ma ale dolna chyba tak. chciala bym sie dowiedziec bo wiem ze pieniadze bardziej im sie przydadza niz prezety ale nie wiem ile wypada dac chodzi o siostre meza.

Gość minimum 100zł/para

Gość a gdzie robia wesele
jesli w restauracji to srednio za osobe placi sie 130zl wiec powinnas dac tyle zeby zaplacic za siebie jesli idziesz sama daj 150zl mile widziane 200zl jesli z chlopakiem to 250-300 ...

100 zl za pare to wstyd :( przeciez mlodzi placa sporo za kazdego goscia .....

Gość -moni-
bardzo dziekuje za odpowiec. :)

Gość -moni-
ide z mezem i dziecmi czyli powinnam dac minimum 500zl?? :( 🌻

tak 400zl minimum..

male dzieci?? w jakim wieku bo do 16 roku zycia placi sie polowe ja tylko mowie jako niedawna panna mloda..

Gość nemeziss
a kto powiedzial, ze koperty gosci maja pokryc koszty wesela???????????????? To po to sie zaprasza ludzi??? Ja w ogole bym nie dala pieniedzy.

Gość tp...
mysle, ze to tez zalezy od stopnia pokrewieństwa, jak jestes dalsza kuzynką to nikt sie nie przejmie jak dacie np 300zł

Gość nemeziss
400 minimum??? Jak dobrze ze ciebie nie znam meterialistko. Juz sobie ciebie wyobrazam jak po weselu szybko zabralas koperty i zabralas sie za przeliczanie kasy:O 400zl to moze dac chrzestna np., ale nie zwykly gosc.

Gość -moni-
czemu to takie drogie dla wszystkich? to rzeczywiscie wyjatkowy dzien :p

Gość Magrat
My dajemy w trójkę 400 zł w prezencie.

Gość eva25
Ja bym dała 300zl, nie wiecej.

Gość -moni-
Dzieci male a chodzi o meza siostre.czyli dosc blisko w pokrewienstwie.

Gość swiadkowaXXX
ja w zeszlym roku swiadkowalam mojej siostrze . Na prezent wydalam ok 400zl (pisze okolo bo placilam za prezent w innej walucie ) , a nie jestem nastolatka. bylam z facetem. Uwazam , ze 400 to duzo. Zreszta tak moja siostra dostawala... Max chyba od jednej babci dostala 1000.

nemeziss - poczekaj az ty bedziesz wychodzic za maz:(nie jestem materialistka ale goscie chca dawac ciagle tyle samo co pare ladnych lat temu....mysle ze 400zl za 4 osoby to odpowiednia kwota.

Ja z zasady kasy nie daje, a takie osoby jak ta panna, dla ktorej wstyd dac 100zl utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze dobrze robie.

Gość -moni-
dziekuje za odzew mam teraz jakies wyobrazenie 👄

Gość kiri kiri kiri
wstyd? moze kogos nie stac na wydatek rzedu 400 zlotych? i co? nie ma prawa isc na ślub bliskiej rodziny?

nie kaze autorce dawac 400zl ;) jesli nie dypsonuje taka kwota to da tyle ile moze....

Gość nemeziss
A niby dlaczego goscie maja dawac wiecej???? Widze, ze dla Ciebie wesele to byl sposob na zarobek, a nie ucztowanie zamazpojscia. Wspolczuje:O Kiedy ja bralam slub, to wyjelam cala kase z kopert i je wyrzucilam, takze nie mam pojecia kto ile dal...

Gość swiadkowaXXX
Uwazam , ze jak dasz 200-300 bedzie ok ;) nie martw sie 🌻 niegdzie nie jest napisane , ze prezentem musisz zwrocic za miejsce na imprezie weselnej. Np. moja siostra dostala tez mniejsze prezenty.. typu posciel (ok 100zl), zestaw recznikow (tez cos kolo tego ) , czajnik do parzenia herby z dwoma kublami (60zl - od kuzyna , ktory tez byl z dziewczyna) Nikogo nie oceniala na podstawie tego co dostala od danej osoby. Z wszystkiego sie cieszyla.

Gość swiadkowaXXX
herbaty z dwoma kubkami - tak mialo byc :D

Gość Magrat
Moim zdaniem pomysł z pieniędzmi jest ok. Jeśli młodzi np. wynajmują mieszkanie to mają rzeczy, które są im potrzebne, a nie wiedzą, jakie będą potrzebowac do nowego mieszkania, moga sobie np wyjechac za to w podróż poslubna jaką chcą. Nie piszę tego dlatego, że sama będe miała niedługo wesele, czy jestem materialistką, ale dlatego, że w piatek idę do znajomych na wesele i oni tez prosili o pieniądze i uważam, że to ok i sama zamierzam im dać. Dzwoniłam do mojej rodziny , aby zacząć zapraszać na mój ślub i rodzina sama od razu pytała, czy chcę w prezencie pieniądze, czyli to się juz ogólnie przyjęło i nikogo nie bulwersuje. Poza tym chyba goście mają wygodniej - nie muszą biegać po sklepach w poszukiwaniu jakiegoś wymyślonego przez pannę młodą gadżetu, zaoszczędza im to fatygi niepotrzebnej. Nie ma problemu z prezentem nietrafionym, który pójdzie na dno szafy itd. Co do ofiarności osób zaproszonych, to chyba normalne, ze każdy daje na ile go stać, w moim przypadku jak ktoś nie ma to nie da, bo mówię, ze prezent nie ejst istotny, bo nie na prezxenty liczę, ale i tak wiadomo, że każdy poczuje się do tego, żeby cos dać. To wszystko.

Gość nemeziss
Dla mnie dawanie pieniedzy jest ok, ale kazdy powinien dac tyle ile uwaza.

Gość -moni-
ale to nie jest takie proste . nie chcem dac za malo ale nie dam tego co odkladamy na ....... . ale chyba macie racje ze okolo 400 zl mnie to wyniesie dzieki ze mozna na Was liczyc :)

Gość juz leca nowe odcinki
łomatko, jak to dobrze, że w mojej rodzinie nie jest "wstyd" dać 100 zł, albo i dać same kwiaty... ...a jak jeden znajomy żenił się z dziewczyną, dla której 100 zł to "wstyd", to zaproszenia na wesele wręczyli tyko osobom pracującym i dość dobrze usytuowanym; nawet się nie kryli z powodami; cóż, przynajmniej wszystko było jasne i bez ściemy, że chodzi o radość z dzielenia tego dnia z bliskimi...

Gość Kilka chwilll
ja tam zawsze daję prezenty. Ostatnio kupiłam piękną lampę i młodzi byli zachwyceni, bo sami by sobie tak drogiej lampy w życiu nie kupili (800 zł). Pieniądze dają osoby, którym brak pomysłu na prezent. Dając pieniądze ciągle myślisz czy aby na pewno nie dałaś za mało, a może nie za dużo, a tak dajesz prezent i masz problem z głowy. Oczywiście nie mam na myśli pościeli w kwiaty i ręczników frote, ale jakąś piękną lampę, obraz z końmi jeśli Młodzi lubią konie, albo komplet zastawy stołowej. Dobrym pomysłem jest lista prezentów. Oczywiście jeśli na zaproszeniu widnieje informacja, że łodzi wolą pieniądze od prezentów, to się do tego dostosuję, ale jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. Co do sedna sprawy: wypada dać tyle, na ile Cię stać. Młodym pewnie zawsze będzie mało.:(