Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość where can my baby be

kiedy trzeba zmienić nazwisko w urzędzie

Polecane posty

witam, kilka tyg temu wyszłam za mąż. Niestety mój wniosek o zachowanie swojego nazwiska nie przeszedł u hasbenda. W związku z tym mam pytanie: do kiedy muszę zmienić dowód, prawo jazdy i inne papiery ? Czy muszę zawiadamiać bank, zus i urząd skarbowy ? czy robi to zakład pracy albo urząd miasta? I w ogole to czy będą jakieś konsekwencje prawne jeśli tego nie zrobię ?

a wie ktos jakie mogą byc konsekwencje w tym US ? Szczerze mówiąc chciałabym utrzymać swoje nazwisko max długo jak się da :)

tak

Gość nie rozumiem trochę...
znaczy się, że mąż ci zabronił zostać przy swoim? :/ dlaczego? :/

Gość joka76
zazwyczaj żona nosi nazwisko męża albo dodaje do swojego. nie dziwię się że chciał żebyś miała jego nazwisko. musi ci się bardzo niebodobać jego nazwisko...

nie zabronił, ale też się nie zgodził. Wg niego powinnismy miec jedno nazwisko, zeby wiadome bylo ze jestesmu jednością. Po za tym maz uwaza, ze gdy bedzie dziecko w jakiejs tam przyszlosci dalszej to nie powinno miec dylematów typu "dlavczego moja mama nazywa sie inaczej niz ja". Przemyslałam troche sprawe i jak sobie wyobraziłam ze moja własna mama mialaby jakies inne nazwisko niz ja i tata, to nie bylo by to fajne. Musial byc jakis kompromis, bo ja znowu podwojnego nie chcialam.

joka 76 , normalne ma nazwisko, ale w tym przypadku działa narcyzm i uwazam, ze moje jest najpiękniejsze:) i jestem dumna z tego nazwiska :) poza tym pod swoim własnym rodowym mam wszystkie swoje "osiagniecia" typu studia, praca :)

Gość nie rozumiem trochę
a, rozumiem :) na jego miejscu kupiłabym ci za to wielki bukiet kwiatków; widać że myślisz nie tylko o sobie ale przede wszystkim o dzieciach

:) no ale muszę przezwyciężyć ten narcyzm i w koncu zacząć zmieniać...przypuszczam, ze jak zacznę teraz to załatwię dopiero przy końcu roku...ehh ta Polska :( tylko nie wiem, gdzie zacząc pytać ? w USC, w ewidencji ludnosci? czy może najpierw jechac do skarbówki pytac co potrzebuja? : (

Gość hahah miałam dokładnie tak
jak Ty pare lat temu. Dokładnie narcyzm i piękno własnego nazwiska :P No ale powiedziałam sobie że teraz będę dzielić z kimś moje życie poza tym nie chciałam żeby dzieci miały inne nazwisko niż ja. Moja koleżanka tak ma i w szpitalu kiedyś jak jej syn złamał rękę (8 lat) musieli sie dokładnie upewnić czy jest jego matką :O serio... Poza tym nazwisko męża tez mam ładne ;)