Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

dziewczyny wiem ze było juz 100 tys takich topików:P ale mam pytanie, ponieważ spisałam sobie wyprawkę i nie wiem czy o czyms zapomniałam, czy cos jeszcze można dokupić... dodam, że dzidzius urodzi sie na samym początku stycznia:) 1.Body długi rękaw - 4szt (2szt-56cm, 2szt-62cm) 2.Body krótki rękaw-2szt (1szt-56cm, 1szt-62cm) 3.Pajacyki-4szt (1szt-56cm, 3szt-62cm) 4.Śpioszki-3szt (1szt-56cm, 2szt-62cm) 5.Bawelniane bluzeczki z dł rękawem (1szt-56cm, 1szt-62cm) 6.Bluza(sweterek)- 2 szt-62cm 7.Spodenki - 1szt-62cm 8.Czapeczki- 3szt (2szt-cienkie, 1szt-grubsza) 9.Skarpetki - 3szt bez sciągaczy 10.Pieluszki tetrowe-15szt 11.Pieluszki flanelowe-3szt 12.Ręcznik z kapturkiem-1szt 13.Kocyk polarowy 14.Prześcieradło - 2szt 15.Poszewki na kołderkę i poduszkę - 1szt 16.Ceratki-2szt 17.Rożek-1szt 18.Pampersy- 2opakowania 19.termometr kąpielowy 20.chusteczki nawilżone-Bambino 21.mydełko - bambino 22.oliwka-bambino 23.krem-bambino 24.gaziki nasączone spirytusem do przemywania pępusia 25.Krem do pupci na odparzenia 26.puder (?) - czy jest przydatny czy lepiej z niego zrezygnowac? 27.waciki i patyczki dla niemowląt 28.nożyczki do obcinania paznokci 29.gruszka do nosa 30.szczoteczka do włosów 31.herbatka Hipp z kopru włoskiego 32.butelki -2szt (do mleka i do picia) 33.smoczek 34.łóżeczko 35.wózek 36.wanienka 37.kombinezon na zime narazie mam tyle rzeczy spisanych... czy ktos mi mzoe powiedziec co jeszcze warto kupic dla dziecka a moze czegos nie kupować...

Gość bziczek
przydałyby sie 2 reczniczki, jak jeden upierzesz to drugi masz na zapas. To samo polecili mi z poszewkami na pościel - tylko narazie taki maluch spi w rożku i bez poduszki wiec zdązysz dokupić. Zamaist gruszki polecli mi Fridę w aptece (taka rureczka do odciągania glutków) :P Termometr do mierzenia temperatury - kupiłam taki do ucha.Rtęciowy sobie odpuszczam - ja nie chciałabym zeby ktoś mi coś w d... wkładał :O Też kupiłam jeden polarowy kocyk i chyba dokupie jakis cieplejszy na zime do wózka - patrzyłam dzisiaj co mamy mają na spacerkach i chyba sie przyda... tym bardziej na zimę. Wyprawke dopiero sama kompletuję wiec doswiadczenia nie mam :(

Ja bym zrezygnowała z pudru ... ale dodałabym jeszcze jeden rożek - u mnie się przydał drugi rożek bo mała w szpitalu na jeden zwymiotowała i wtedy drugi rożek bardzo się przydał :) Nigdy też nie użyłam termometru kąpielowego - temperaturę wody do kąpania sprawdzam ręką :) Chusteczek nawilżonych też miałam już wiele i najbardziej polecam Nivea (różowe) :) Do przemywania pępusia lepiej od gazików nasączonych spirytusem sprawdza się samodzielnie zrobiony roztwór ze spirytusu.

Gość bziczek
nie wiem czy sie przyda - położna kazała nam kupić sól fizjologiczną do przemywania oczu niemowlaka. kupiłam 20 szt. po 5ml. I jeszcze roztwór wody morskiej do noska na katar - w aptece doradzili mi jakąś z mniejszym cisnieniem specjalnie dla b. małych dzieci. Ale to już zawsze mozna kupić - szczególnie jak apteka pod ręką.

no jeden ręczniczek z kapturkiem a tak to mzoe jakis normalny jeszcze ręcznik dokupię, i w pieluszkę flanelową noworodka mzona wycierać więc myśle ze jakos będzie... zamiast gruszki właśnei takmyslalam zeby kupic to Fridę... Kocyk myślę ze kupię tylko jeden jakiś polarowy cieplejszy, bow domku mam po siostrze duzo kocyków to wezmę od mamy, posciel (poszewki) tez własnie mam w domku po siostrze więc jak kupie jeden komplet to bedzie ok, wkład czyli poduszkę i kołderkę tez mam więc tego juz nei musze kupowac, a kiedy mozan dziecko kłaśc juz na poduszeczkę? Właśnie tez myslalam zeby zrezygnować z pudru dlatego pytałam czy jest on potrzebny... rożek chcę kupic jeden, żeby mieć na wyjscie albo tak bo własnei po siostrze mam co prawda siostra ma juz 3 latka ale jeszcze kilka rzeczy po niej lezy więc myslę ze mogę z tego skorzystać więc dodatkowo będe meic jeszcze dwa rożki takie troszkę gorsze no ale w domku to chyba nei przeszkadza ja boję się, że woda będzie za zimna albo za gorąca więc ten termometr do wody mi by sie przydał ale zastanowię się czy go kupic czy nie ... a zeby mierzyc dziecku gorączkę jaki jest termometr najlepszy? Chusteczki mówicie ze Nivea są dobre, a czy są dużo droższe od Bambino?

Na pewno Nivea są droższe od Bambino ... ale ja kupuję w promocji 4 opakowania tych chusteczek za niecałe 25zł :) A ostatnio udało mi się nawet kupić 6 opakowań za niecałe 30zł :) A jeśli zależy Ci na tańszych chusteczkach to dobre są też chusteczki \"Dzidziuś\" :) ... z tym że z tych też wolę różowe :) Takiemu małemu dziecku nie przyda się poduszka :( Gdzieś czytałam nawet że dziecko może spać na takiej normalnej poduszce dopiero jak skończy 2 latka (nie wiem czy to do końca prawda). Moja córeczka ma już prawie pół roczku a z pościeli przydaje mi się tylko prześcieradło - kołderki jej nie daję, bo się boję, że może sobie niż nakryć całą głowkę w nocy ... na noc przykrywam małą grubszym polarowym kocykiem :)

Aha i w moim przypadku zupełnie zbędny okazał się przebierak :( - lepiej przewija i przebiera mi się dziecko na wersalce :)

ja bym podarowala sobie: termometr kapielowy - my od poczatku \"na lokiec\" :) mydelko - naprawde sie go nie uzywa. Za to polecam do kapania oilatum gaziki nasaczone do pepka - nam odradzila polozna. I faktycznie najlepiej roz. spirytusu, gaza i patyczki do uszu puder - total nie przydatny gruszka do nosa - chyba ze profesjonalna. bo te zabawki to sie nie sprawdzja poduszka zupelnie odpada u takich maluchow a polecam sab simplex na kolki w razie co butelki dr brwons - przeciwkolkowe sol fizjologiczna a poniej morska do noska lezaczek - super sprawdza sie w domu krem do twarzy oilatum podklady do przeiwjania (my kupujemy w Rossmannie) frotka na przewijak min 2 reczniki z kapturkiem (a niech nie wyschnie 1 w zime? )

co do chusteczek to ja lubie Nivea. a przewijak juz sie konczy :( bo maly jest duzy i fika :) aha.. kupilismy WYPAS wanienke za 170 zl. i po 2 tyg wymienialismy na zwykla ale duza za 29 zl. Wiec nie ma co przesadzac i wymyslac :)

Mysz_ka czy to przypadkiem nie była wanienka z Fisher Price\'a ??? ;) Też się dałam nabrać i też już po pierwszym kąpaniu kupiłam zwykłą za 20zł :) Na szczęście tą super-wanienkę udało mi się sprzedać na Allegro :)

Kiara dokladnie :) :) i tez ja sprzedalam na allegro :) TOTAL NIEWYPAL :)

własnie słyszałam ze najlepsza zwykła duza wanienka i nie ma co cudować :) Jaka jest cena tych butelek dr brwons? I jaka cena jest tego Oilatum i co to wogle jest? A krem do twarzy oilatum tez mogłabys podac cenę? słyszałam ze te kosmetyki bambino sa nei drogie i dość dobre dlatego nei chce wydziwiac i kupowac o wiele drozszych.. bo nei mamy za dużo pieniędzy a na ubranka pewnie sporo pójdzie i pieluszki do tego jeszcze mleko modyfikowane dojdzie.. czy mogłybyscie jakies polecic?

wiec tak... ja jestem alergik jak chodzi o skore i dlatego oilatum. krem: http://www.allegro.pl/item230748401_apteka_oilatum_soft_krem_pieleg_twojego_maluszka.html oliwka do kapieli: http://vena-vita.pl/produkt,id,17356,oilatum+emulsja+do+kapieli+leczniczej+150+ml \\nasz synek po bambino mial sucha skore :( okropna :( butelki browns http://www.allegro.pl/item239177532_antykolkowe_butelki_dr_brown_s_120ml_standard.html co do mleka ... a po 6 tyg musialam przesc na modyf. Malemu dawalismy za porada poloznej Bebilon. I do tej pory pije bebilon.

Ja nie tyle z praktyki, co ze słyszenia, postaram się doradzić :) Informacje z różnych topików oraz od mojej mamy - doświadczonej w bojach z dzieciaczkami :) -body z krótkim rękawkiem podobno się dla zimowych dzieci nie przydaje. -ciuszki kupuj lepiej większe, chyba że z USG będzie wychodziło, że drobniutka dzidzia się szykuje. Czytałam, że można śmiało inwestować w za duże body, za to śpioszki powinny być \"rozmiarze\", bo dzieciom bardzo marzną stópki, a poza tym kopią niemiłosiernie i takie plączące się nogawki mogą być kłopotliwe. -poszewka na poduszkę - jest w każdym zestawie pościeli, ale teraz się niemowlęta bez poduszek kładzie, więc przyda się dopiero za jakiś czas. -rożek - podobno dzieci szybko z niego wyrastają i zaczynają wykopywać dolną część, dlatego lepiej zainwestować w kocyk z jednej strony polarkowy, z drugiej bawełniany, i z tego becik montować. Przynajmniej przyda się do czegoś później. -termometr jest niepotrzebny - sprawdzaj łokciem -gruszka - jeżeli już to z długaśną końcówką, albo lepiej Fridę. -szczoteczka do włosów, butelki i smoczek to raczej rzecz dyskusyjna. Zawsze można dokupić, jak będzie potrzeba. -zaopatrz się w łapki-niedrapki (można też zakładać skarpetki na łapki, dziecko po narodzinach ma pazurki jak brzytewki, a w szpitalu nie można obcinać). -ja bym zamiast spodenek wzięła grubszy pajacyk. Takie przelewające się maleństwa jakoś na umęczone wyglądają w tych wszystkich spodenkach i jeansowych sukieneczkach :) -nie zauwazylam na liście fotelika samochodowego - potrzebny już do przewozu juniora ze szpitala do domku. -nie kupuj wkładu do pościeli - na start wystarczy kocyk, dzieciaczek zginąłby pod kołderką. -nie kupuj gazików do pępka - czym byś go nie smarowała, to wygodniejsze (bo dokładniejsze) są zwykłe patyczki takie jak do czyszczenia uszu. Ogólnie, to b. rozsądna ta Twoja lista :) Jak na mój gust :)

No więc Oilatum jest to seria kosmetyków do pielęgnacji skóry takich maleństw lub dzieci i dorosłych z problemami skórnymi. Nie są to tanie kosmetyki. Ja używałam emulsji do kąpania (500ml - ok.70zł) i do teraz używam kremu do twarzy (ok.20zł). Kosmetyki te są bardzo wydajne i dobre ale moim zdaniem jak dziecko nie ma wrażliwej skóry lub problemów skórnych to można używać takich tańszych kosmetyków :) Ja używam kosmetyki z HIPP\'a i jestem zadowolona :) Tylko oliwkę mam Bambino i nie smaruję nią córci tylko dodaję oliwkę do wody w czasie kąpania :) Ja niestety byłam od początku zmuszona do karmienia butelką i wybrałam mleko NAN :) Nic po nim małej nie było i podaję je córci do dziś :) Ja używam butelek firmy Avent i też jestem zadowolona :) Moja córcia nigdy nie miała kolek ani żadnych innych problemów trawiennych :)

z doświadczenia to podpowiedziałabym Wam jeszcze tylko maść Bephanten i saszetki Thantum Rosa - małe wielkie cuda ;)

A jeśli chodzi o pieluchy to Pampersy są dobre ale drogie. Moim zdaniem tak samo dobre są pieluchy z Rossmana nazywają się Babydream :) I są tańsze :) Huggisy też są niczego sobie :)

wlasnie Kiara. Chcialam zmienic pampersy (drogo wychodza). Oskar teraz juz przestaje sie miescic w 3 i chcemy przejsc na 4. Jaki to jest odpowiednik w Rossmannowych? z rossmanna polecam podklady. SUPER

Podkłady z Rossmana też używam :) Więc my też już przechodzimy na 4 ;) Tylko ja zawsze patrzę na przedział wagowy i tak 4 z Rossmana są od 7 do chyba 18kg ale jest jeszcze rozmiar 4+ i są od 9 do 20kg :)

I tak dla porównania 4 Pamparsa kosztują ok.48zł (66szt) a 4 Rossmana kosztują niecałe 32zł (50szt.) ... i wiesz ja odnoszę wrażenie, że pieluchy z Rossmana są bardziej chłonne i dłużej wytrzymują :)

aha czyli dobrze jest umyc dziecko w wodzie do której dodamy oliwkę i wystarczy tak czy później jeszcze czyms smarujesz cialko córeczki? No my nei mamy samochodu znaczy przyszli tesciowie mają a my nie więc niewiem czy jest sens kupowac fotelik samochodowy... chyba ze cos tanszego moze byc np. cos takiego http://www.allegro.pl/item229618842_fotelik_samochodowy_foteliki_baby_design_dumbo_wwa.html te łapki nei drapki chyba jedna para wystarczy jak kupie no nie? wkładu do poscieli nie bede kupowac bo mam kolderke i podusie po mojej mlodszej siostrze więc juz nie bede kupowac hmm te gaziki to na jakims topiku widzialam jak jakas mama polecała... ale skoro mówicie ze lepiej patyczkiem nasączonym w spirytusie to tak bede robic ... a jaki ma byc ten spirytus moze byc salicylowy? heheh chemical bardzo dziękuję :) no kto by pomyslal ze 17 latka moze stworzyć sama rozsądną listę dla maluszka :)

ja jestem arczej z małego miasta i u nas nie ma Rossmana :O więc bede musiała popatrzec innych pieluszek bo te pampersy mogą naprawdę drogo wyjść.. a jak jzu pisałam mam 17 lat :O i nei mamy zbyt dużo kasy na to wszytko ale mam nadzieje ze jakos będzie ...

Kochana ... to ma być roztwór takiego zwykłego spirytusu ... czyli takiego ... no ... hmmm... do picia ;) I taki spirytus ma 90% alkoholu a do przecierania pępka powinien mieć 70% więc musisz rozrobić go lekko z wodą :) Ja po kąpieli smaruję jeszcze córcię mleczkiem do ciała z HIPP\'a :) Mi niedrapki nie były potrzebne ... nawet wtedy nie wiedziałam że jest coś takiego :) Zresztą położna w szpitalu poradziła że jeśli dziecko będzie się drapać np. po buźce to żeby założyć mu na rączki zwykłe skarpetki dla niemowlaczka :)

moj niedrapek nienawidzil. I zostawilam je w szpitalu dla innych mam :) po kapieli Oskara i tak smarujemy Oliwka Aha... twarz przemywam woda termalna Avene. Ale to dlatego bo ja tez ja stosuje. Ty mozesz przegotowana. musze z tymi pieluchami pomyslec. Bo mlody jak ma lekko mokro to juz mu sie nie podoba :(

Ja jestem jeszcze w dwupaku, więc przekazuję tylko to, co słyszałam. O wacikach do pępuszka sporo dziewczyn pisało. Moja mama smarowała nam pępki gencjaną, ale teraz się tego już nie robi, bo nie widać gdy coś się z pępuszkiem złego dzieje. Ale mamuśka twierdzi, że to było najlepsze, bo wysuszało bez podrażniania. A jaki spirytus i jakie jego stężenie - nie wypowiem się, bo nie czuję się kompetentna :) Ja kupiłam niedrapek 2 pary, na wypadek gdyby moja królewna jedną parę zaśliniła na amen (co pewnie nastąpi). Ja mam podobną sytuację jak Ty. Fotelik kupuję, taki od 0-18 kg, niedrogi, a to tylko po to, by zgodnie z prawem wozić juniora np. do lekarza. Bo bez fotelika np taksówkarz do auta raczej nie wpuści - w obawie przed mandatem. A i na wakacje z dziadkami pewnie autem pojedziemy :) Ja tam nie mam najmniejszych uprzedzeń do 17-latek :) Wybrałaś już jakiś wózeczek?

co do fotelika - faktycznie jak nei bedziesz duzo wozic to nie ma co za bardzo inwestowac. co do Twojego wieku - kochana podziwiam Cie, ze pomimo tak mlodego wieku tak bardzo sie starasz. naprawde. 🌻 dla Ciebie

Gość karoolniiikaa
kinsky teraz sa takie przepisy ..ze dziecko MUSI byc przewozone w foteliku ....

Gość maniuska rita
ja też -za rada\położnej -nie smarowałam małego oliwką tylko dolewałam ja do kąpieli .Skóra dziecka wtedy lepiej oddycha, zamiast pudru sprawdził sie sudokrem a w wyjątkowych wypadkach alantan -maść lub bepanten -maść.... aa z tym leżaczkiem to rewelacja!!...sprawdzał\ sie w 100%% termometr kąpielowy tez był zbędny i przewijak też ale to już od ciebie zależy jak ci wygodnie .