Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

argila

Sad nakazał alimenty

Polecane posty

Sad nakazał alimenty po rozwodzie bez orzekanie o winie. Tob bylo z 7 lat temu. Dzieciaki maja juz po 17 lat. Jeden z chlopców chce przenieść sie do domu ojca ze wzgledu na lepsze warunki mieszkaniowe. Czy ojciec może sam pomniejszyć alimenty, które wplacał na dzieci do tej pory o koszty alimentów tego jednego chlopca? Jak to zrobić prawnie? Bardzo sie martwimy, że byla żona pomimo, że teraz nie ma nic przeciwko zmianie platności, za pol roku naśle komornika, bo wlasciwe mialaby ku temu gruntowne podstawy. Wystarczy jej pisemne zaswiadczenie? Byla żona należy do mściwych- trudnych kobiet... dodam

Ja bym to sądownie załatwiła. A poza tym skoro dzieciak ma 17 lat, to może tak sam decydować, gdzie chce mieszkać? To chyba tez jakoś sąd zadecydował, gdzie dziecko ma przebywać?

Prawnikiem nie jestem, ale wiem, że osoba zobowiązana orzeczeniem sądowym do płacenia alimentów nie może sama tego zmienić, nawet wtedy gdy ustały powody przez które te alimenty były zasądzone. Aby ustrzec się przed roszczeniami byłej żony w przyszłości, trzeba wnieść pozew do sądu o zmianę tego orzeczenia, bo będzie ona miała możliwość, nawet po długim czasie, domagać się tych niezapłaconych alimentów. Czy wystarczy jej pisemne oświadczenie? nie wiem, ale jeśli ona jest mściwa, może być różnie. Ja bym nie ryzykowała. Wyrok sądu, to wyrok sądu i lepiej samemu w nim nie mieszać.

Dziękuję! Sami wiecie jak to jest stresujaco z sądami. Nie wiem też lie musi mieć lat dziecko, aby faktycznie moglo samo zdecydować z kim chce mieszkać.

Gość ja myslę
że jk skończy 18 lat nabywa wszystkich czynności prawnych i może samo o sobie decydować. Z wyrokiem o alimenty jest tak że dopóki nie będzie sądowego wyroku o zmianie wysokości lub zniesieniu alimentów, stary wyrok nadal obowiązuje.

Już chyba 11 - letnie dziecko pytają o to, z kim chciałoby mieszkać. Ale tak, czy siak, nie możecie sobie sami tak pozmieniać. Chyba sąd powinien się w to wmieszać. Zwłaszcza, jeśli ta babka może wam potem narobić bigosu.

Gość bywa ciezko
mam taka sytuacje wsrod znajomych. Od 13 roku zycia dziecko moze zadecydowac z kim chce mieszkac i w tym celu musi wniesc sprawe do sadu o zmiane opiekuna. Na pewno trzeba to zalatwic sadownie, a sad moze Wam przyznac alimenty od mamusi ;)