Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość franccccc

HISZPANSKI czy WLOSKI???? Ktory jezyk wybrac?

Polecane posty

Gość franccccc

Otoz chcialabym zaczac nauke jakiegos jezyka, tylko zastanawiam sie ktory jest latwiejszy, ktory bardziej przydatny itp (pomijac oczywiscie ang :)) Z gory dzieki za odpowiedz.

Gość kolinn
italiano:)

Gość przydatny to hiszpanski
prawie cala ameryka pld posluguje sie tym jezykiem (no i hiszpania oczywiscie)

Gość lektura
hiszpański jest łatwy

Gość na pewno hiszpanski jest
latwiejszy

Gość franccccc
heh no to mam dwie rozne odp :D, chyba sama musze zdecydowac bo chcialam isc do jakiejs szkoly jezykowej juz w tym roku.

Gość franccccc
No dobrze wiec pominmy ten aspekt ktory z nich jest latwiejszy, ktory jest bardziej PRZYDATNY ?

Gość lektura
chyba hiszpański ...

Gość mimioooozaza
wiesz to chyba tez zalezy co robisz w zyciu, w jakim kierunku sie ksztalcisz. Zastanow sie czy nie lepiej francuski lub niemiecki. Chyba w Europie sa bardziej przydatne.

Gość i wlasnie to jest blad
trzeba uczyc sie tez innych jezykow, nie tylko niem., ang., franc

Gość franccccc
Wiesz w liceum uczylam sie francuskiego i mam chyba jakis uraz, w kazdym razie bardzo nie lubie tego jezyka, a jesli sie czego nie lubi to trudniej sie tego nauczyc :)

Gość ta.........
dokladnie:) sama chcialam zalozyc taki temat na forum - "hiszpanski czy wloski?":) po rozmowach ze znajomymi stwierdzam, ze hiszpanski to lepszy wybor. Pozdrawiam

Gość mimioooozaza
ale w sumie po co? Po to poswiecam kilka lat prac zeby nauczyc sie jakiegos jezyka zeby go czesto uzywac. No oczywiscie czasem jest sie zafascynowanym jakims krajem, jakas kultura i fajnie znac jakis dziwny jezyk, ale to w ramach pasji a nie zastanawiajac ktory jest przydatny bo obydwa specjalnie przydatne nie sa.

dokladnie tak.wybierz wiec jezyk, ktory bardziej ci sie podoba

mimioo...skad wiesz, ze nie sa przydatne? ja wlasnie z tego sie utrzymuje i jest coraz lepiej

Gość mimioooozaza
to bylo do "i wlasnie to jest blad" . Oczywiscie jak masz uraz to inna bajka, bardzo dobrze to rozumiem tez mnie do francuskiego zniechecili w liceum.

Gość mhjkg
tak, ale hispzańki jest za łatwy.

Gość kasia81*
Zdecydowanie hispanski. Kilka lat lemu stanelam przed identycznym wyborem. Wiele osob doradzalo mi hiszpanski i szczerze mowiac, mieli racje. Jak juz ktos pisal wyzej, hiszpanskim posluguje sie czesc Ameryki Poludniowej plus Meksyk, a wloski tylko we Wloszech... Zobacz sobie w statystykach ile populacjo mowi wloskim a ile hiszpanskim. Mysle, ze to Cie przekona.

Gość mimioooozaza
ale jestes po filologii czy jak? Bo chyba co innego znac jakis jezyk"zawodowo" a co innego uczyc sie na kursach zeby sie po prostu porozumiec z ludzmi, czy to prywatnie czy tez sluzbowo. Oczywiscie nie moge sie ogolnie wypowiadac tylko po prostu nie wiem jak ja np w swoim przyszlym zawodzie moglabym wykorzystac hiszpanski inaczej niz turystycznie.

Gość franccccc
dzieki:) w zasadzie to juz mnie przekonaliscie:) pozdrawiam.

Gość franccccc
Jak moge byc po filologii skoro dopiero wybieram ktorego sie uczyc, najpierw musze zaczac od kursow zeby starac sie na studia, filologia hiszpanska jest chyba na 3 czy 4 uczelniach wiec pewnie nielatwo sie dostac, najpierw musze zaczac od nauki prywatnej. To bedzie taki dodatek do moich studiow, mam nadzieje ze znajde czas :). W kazdym razie dzieki za pomoc.

Gość mimioooozaza
ja sie akurat " i wlasnie to jest blad" pytalam.

Gość franccccc
A to sorki, ja w zasadzie tez chcialam zapytac 'i to wlasnie jest blad' czy i gdzie studiowala ?

Gość kasia81*
Jest cos takiego jak klasa "O" na studiach, gdzie mozna startowac na filologie bez znajomosci hiszpanskiego. Tak jest chyba na UW, ale nie dam sobie reki uciac.

Gość gość
Wybrałabym hiszpański :P Ale pewnie dlatego, że mnie mega fajnie nauczyli w szkole Villablanca. Dawno nie czułam takiej chęci i motywacji do nauki języka.

Gość gość
Moim zdaniem włoski.

Gość gość
Moim zdaniem włoski.

Gość gośćsandy
Uważam,że zdecydowanie ładniejszy (i może prostszy) jest hiszpański. ALE wcale nie uważam,że jest bardziej przydatny niż np włoski. Co z tego,że Hiszpania prawie cała Ameryka Południowa mówi w tym języku? Jednak bliżej Polski są Włochy. Teraz wiele firm szuka pracowników znających j.włoski bo zawierają w Włochami różne kontrakty. Włochy są zdecydowanie bliżej niż Hiszpania więc można wsiąść w samochód i pojechać tam na wakacje a do Hiszpani to już raczej tylko samolotem,o Ameryce Południowej już nie wspominam. Ja zaczęłam uczyć się włoskiego samodzielnie jakieś 2 miesiące przed wyjazdem na wakacje do Włoch i troszkę dogadać się umiałam i to mnie bardzo cieszło.W przyszłym roku znów do Wloch jedziemy więc mam zamiar jeszcze bardziej włoski podszlifować.