Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zżarta przez stracho-fobię

fobia- stomatolog

Polecane posty

ja sie strasznie boje dentysty, szczerze mowiac wole isc do ginekologa niz do dentysty :D ale do dentysty musze czas od czasu pojsc bo mam podatne na pruchnice zeby :o

Gość każde
a ja się w ogóle nie boję :) Lubię ganiać do dentysty, a to kamień sobie ściągam, a to plomby na nowe wymieniam- jak już nie ma co robić :D Ale mój mąż :o Jak to możliwe, żeby do tego stopnia bać się dentysty???????? Moje ząbki zadbane a jego aż wstyd

Gość ewencja
mam prośbe gdzie można wyleczyć zęby pod narkozą chodzi mi o okolice Gdańska,mam już dosyc leczenia bez narkozy błam już chyba z 15 razy i wiecznie jest coś nietak przez te wszyskie doswiadczeni boje sie tak strasznie dentysty że az szok do leczenia mam chyba z5 i usemki do wyrwania.Ostatnio plombowalam zab w prywatnym centrum dostałam znieczulenie dwa razy a tak bolał ze myslałam że z fotela spadne.Prosze o pomoc musze wyleczyc te żeby bo chyba ogłupieje z bulu czy ktos wie gdzie z narkozą...........?????

Gość ffffffffffffffffffffffffffffff
a mi zastawka nie dziala od 4 miesiecy i przez ten caly czas przezywam gehenne nie tylko z powodu zlego samopoczucia boje sie tez o wzrok czasem nawet zycie:o

Gość ewencja
współczuje

Gość ffffffffffffffffffffffffffffff
dzięki

Gość ewencja
p co nam te wszystkie horoby bule cierpienia,przeciez niby zycie jest piękne tylko szkoda ze nie dla wszystkich ze zawsze trzeba cierpiec z jakiegos powodu.Mam nadzieje ze kiedys wylecze te paskudne zęby i w koncu troche odetchne???????????pozdrawiam

Gość katharinka25
Ja równiez kiedyś bałam się iść do dentysty .ale zaczęłąm chodzić i już się nie boję mało tego UWIELBIAM chodzić do dentysty uważam ze to jest sama przyjemność. Wiem co to jest ból przy leczeniu kanałowym miałam robione bez znieczulenia i uważam że nie ma się czego bac:-) mam wizyte za 4 dni...i nie mogę się już doczekać. pozdrawiam wzystkich serdecznie:-)

Gość MOŻE NIE UWIERZYCIE
ja tak bardzo się boje dentysty że co pół roku regularnie chodze do dentysty, albo jak trzeba to i częściej!! Siostra się ze mnie śmieje... Dentystka jak jej mówie żeby mi zrobiła jakiegoś ząbka to czasami się puka w czoło i mówi że jka koniecznie chce to mi rozwierci tego zęba!!! A to wszystko ze strachu żeby nie zrobiła się duża dziura!!! Boję się zawsze jak ide ale poprostu muszę iść!!! A i jeszcze nigdy znieczulenia nie brałam chociaż czasami bolało ale poprostu boję się wziąść to znieczulenie jak pomysle ża ma mi igłę wbijąć to już wole przecierpieć trochę!!!

Gość mazia23
Witam wszystkich! Ja także, jak wielu tu wypowiadających się na forum, panicznie boję się dentysty:( najgorsze jest usiąść mi na ten fotel i otworzyć usta... boję się bólu, tego co mi będzie robić... sam zapach doprowadza mnie do tego, że wpadam w panikę i uciekam:( nie wiem jak mam przełamać strach:( Ale wszystko jest spowodowane przez przykre wspomnienia na fotelu, ból nie do wytrzymania, to pamiętam bardzo dobrze... Nie byłam u dentysty 9 lat, zęby mam w okropnym stanie:( w dodatku mam wadę zgryzu, bardzo chciałabym je w końcu doprowadzić do porządku, bo to mój największy kompleks:( ale żeby mieć aparat ortodontyczny trzeba mieć zdrowe zęby i tu właśnie jest pies pogrzebany:( nie mogę przełamać strachu:( Zrobiłam pierwszy krok i zapisałam się do dentysty, wizytę mam za 2 dni, na samą myśl mam łzy w oczach:( nie wiem czy dam radę się przełamać:( trzymajcie za mnie kciuki, napiszę jak było:( pozdrawiam wszystkich strachusiów takich jak Ja... Buziaczki

Gość jestem dentystą
i nie rozumiem jak można zatruć komuś ząb ( stara metoda ) bez znieczulenia. Ja daję znieczulenie każdemu kto chce , zawsze gadam ze śmiechem że to znieczulenie jest dla mojego komfortu pracy a że przy okazji nie będzie pana / panią bolało to tylko efekt uboczny hehe

Gość mazia23
ja miałam bez znieczulenia zatrutego zęba... bolało strasznie... żałuję tylko że wtedy byłam młoda i głupia... chciałam znieczulenie, ale mi odmówiła dentystka, mówiąc że nic nie będzie boleć... przez nią mam też teraz problem przełamać się i iść do dentysty... tego samego dnia przyszłam do niej z bólem zęba... miałam dziurę tak wielką że nie było widać dna i do tego zapalenie miazgi... ból nie do zniesienia, bez znieczulenia chociaż też chciałam... dziś bym sobie nie dała robić bez znieczulenia... Beznadziejna dentystka, zwłaszcza że robiłam zęby w przychodni... teraz nigdy w życiu.... ale wtedy byłam nastolatką... głupota nie boli, a może brak wiedzy no i pieniędzy... buziaczki

Gość mazia23
Jutro mam wizytę u dentysty, a boję się już teraz:( poszłam i zrobiłam sobie rentgen zębów... mam nadzieję że dam radę się jutro przełamać... Mówi się, że dla chcącego nic trudnego, ale w tym przypadku to powiedzenie w ogóle mija się z prawdą... Czy jest ktoś kto też tak panicznie boi się dentysty? pozdrawiam Was buźka

Gość sateeee
ja też się boje i wstydzę chyba jeszcze bardziej, bo niestety jest fatalnie :( trzymam kciuki za Ciebie.

ja sie dentysty nie boje. nasiedzialam sie a tym fotelu wieeeeele razy, teraz tylko co pol roku na kontrol i jest git. dentysta to nic strasznego.

Gość mazia23
Dzięki sateeee za wsparcie... za stresu nie mogłam spać... mam nadzieję że nie będzie tak źle... też się wstydzę swoich zębów, ale co zrobić? jedynie doprowadzić je do porządku i dbać o nie, żeby nie dopuścić do takiego stanu jak przed leczeniem... Ja sateeee też trzymam za Ciebie kciuki, mam nadzieję że się odważysz i pójdziesz. A ja sama sobie życzę odwagi, żeby nie uciec sprzed gabinetu... buziaczki

Gość sateeee
u mnie to jest naprawdę beznadziejna sprawa i to już od dawna,chociaż dentystę odwiedzałam częściej,ale nie była to zbyt dobra dentystka :( o do niej już nie chcę iść,a innej nie znam, no i wstyd się pokazać przecież :( i dentyscie i ludziom :( Mazia23 czekam na relację z Twojej wizyty ;) Pozdrawiam.

Gość nie panikuję - jestem twarda
A ja mam gdzieś ból .... Siadam i niech mi wierci i piłuje ile trzeba ! A co mi tam ! Gorsze rzeczy ludzie przeżywają :D Mam ząbki jak perełki wszystkie zdrowe ! Co pół roku kontrola uzębienia, co rok kontrola .....na innym fotelu ;) Trzeba dbać o siebie :D

Gość nie panikuję - jestem twarda
Jak można bać się stomatologa >? KOBIETY ! Grunt to systematyczność ! Jeżeli co pół roku zaglądniesz (jedna z drugą ) do gabinetu, to na serio nie taki diabeł straszny :p Przy takich wizytach to czasem tylko sprawdzenie, czasem 3-4 minutki niebolącego borowania i już :D Wiem, że czasem strach paraliżuje, ale smród z zepsutych zębów (nie mniej) nawet od najpiękniejszej "laski" powala 😭 - nawet w tramwaju ;-)

Gość mazia23
Cześć wam:) bałam się strasznie, ale trafiłam na bardzo dobrą i miłą dentystkę:) dała mi znieczulenie i robiła mi z 2ką... i powiem wam, że nie ma się czego bać:)borowała. dłubała, i jeszcze coś tam i nie bolało nic a nic... teraz dopiero widzę jaka byłam głupia że tak długo zwlekałam... do usunięcia mam niestety dwie 8 i dolną szóstkę, ale myślę że dam radę. Sateee zapisz się do jakiegoś innego dentysty, nie będzie źle... a zobaczysz ze będziesz zadowolona:) tyle lat nie chodziłam bo się panicznie bałam... a teraz mam wizytę na koniec m-ca, bo jednak ząbki mam w opłakanym stanie, i wciąż się jeszcze lekko boję, ale bez porównania do tego co było na początku:) ja wcześniej trafiałam do dentystów sadystów, co ból pacjenta sprawia im przyjemność, ale nie wszyscy są tacy, spróbuj sateeee, zapisz się... a Ty jesteś z miasta czy z jakiegoś mniejszego miasteczka? powodzenia i nie wstydź się swoich zębów idąc do dentysty... Ja wierz mi, mam w okropnym stanie i do tego krzywe... cieszę się że poszłam i mam nadzieję że uda mi się ząbki moje doprowadzić do zdrowia:) Tobie sateeee tez tego życzę, fajną dziewczyną się wydajesz, więcej odwagi albo poproś kogoś żeby z Tobą poszedł, zawsze raźniej:) buziaczki

Gość mientusowa
Hmm ja też zawsze okropnie bałam się dentystów aż do niedawna. Trafiłam do fajnego dentysty, dał mi znieczulenie i zaplombował 3 zęby na raz ;P do zrobienia mam jeszcze 5 zębów ;x i teraz żałuję że zwlekałam z wizytą u stomatologa i codziennym szorowaniem zębów no ale cóż. Chodzę teraz do dentysty po to, bo chcę mieć aparat stały (o zgrozo, mam dolne krzywe zęby,a na górze szparę) a zęby trzeba mieć wszystkie wyleczone. Nie ma co się bać dentystów, bywają gorsze żeby, żyje się tylko raz więc można się poświęcić dla ładnego uśmiechu :]

Gość mazia23
Zgadzam się z Tobą:) ja też mam krzywe zęby i bardzo bym chciała mieć ładne no i proste zęby... mam nadzieję że dojdę do celu:) buziaczki dla was i nie bójcie się dentystów;) ja dziś idę usunąć zęba, troszkę się obawiam ale jestem dobrej myśli, w końcu to dla mojego dobra:) Dzięki mojemu kochanemu mężowi zaczęłam chodzić do dentysty, bo był przy mnie i podtrzymywał mnie na duchu... gdyby nie on pewnie uciekłabym sprzed gabinetu, hi hi:) buźka

Gość sateee
gratuluje :) u mnie niestety jest dużo dużo gorzej, w ogóle beznadziejna sprawa :( mieszkam w miasteczku nie dużym, dużego wyboru nie mam :( a i z funduszami kiepsko :( poza tym jak tu iść do dentysty :(

Gość mazia23
Sateee co ma oznaczać ostatnie zdanie? chodzi Ci o wstyd? to smutne co piszesz:( chciałabym Ci pomóc:( poszukaj może dentysty z dalszej okolicy, to nie głupia myśl... jeśli nie masz pieniędzy to nie którzy dentyści płatność rozbiją Ci na raty, moja koleżanka robi tak zęby... warto przejść się do dentysty i zapytać... ja miałam usuniętego zęba i boli mnie strasznie teraz w dodatku dentysta mi musiał szwy zakładać bo dziura po zębie była duża i źle by się zrosła i w piątek muszę iść na zdjęcie ich... masakra ile zapłaciłam, kopara mi opadła:( tez nie mamy pieniędzy a przez moje bolące zęby same wydatki:( teraz jeszcze pójdę raz a potem przerwa... Sateee a bolą Cię zęby? jak sobie radzisz z bólem? życzę Ci powodzenia i naprawdę pomyśl o tym dentyście... a dlaczego u Ciebie z zębami to w ogóle beznadziejna sprawa? :( buziaczki dla Ciebie

Gość mientusowa
Hmm ja zęby robię u dentysty na kasę chorych. Tylko muszę dopłacać do każdego zęba 50 zł za białą plombę, bo srebrna mnie nie przekonuje, niby ząb już wyleczony ale i tak wygląda jakby był dziurawy więc... Ja też mieszkam w niedużym mieście, nie mam na miejscu ortodonty, ale koleżanka z klasy miała jakiś rok temu aparat to zapytam jej o wszystko :] Pozdrawiam! :)

Gość mazia23
Ja byłam dwa razy u dentysty na kasę chorych i byli beznadziejni... a teraz mam fajną lekarkę i mam nadzieję że uda mi się wyleczyć wszystkie ząbki... trochę mi to zajmie bo dentysta nie należy do najtańszych:) ale warto ;) buźka dla was

Gość sateeee
mazia wstyd straszny i to od dawna :( może od początku napisze o co chodzi. Mam w ogóle słabe zęby,chociaż większość twierdzi,że nie ma czegoś takiego, ale coś w tym musi być,bo dlaczego przy jednakowym dbaniu jednym się nie psują,drugim średnio,a trzeciemu jak nie wiem co :( Już w dziecinstwie, podstawówce bardzo mi się psuły,i to tak bardziej od środka,dentystka się dziwiła,ale doradzić nic nie doradziła :( . A mój krzywy,koszmarny zgryz kazała prostować szczoteczką :o Ja nie miałam żadnej wiedzy w tym temacie więc myślałam,że jest o.k. a było coraz gorzej. I w końcu tak się stało,że w szkole średniej straciłam cztery zęby :( w dodatku nie są to zęby mało widoczne :( dwa miałam wyrwane,co tez było straszne,bo mi długo krwawiło i nie bardzo chciało się goić,i też myślę,że dziura nie zrosła się tak jak powinna :( Może powinno być zszyte tak jak u Ciebie. Kolejnych dwóch już nie usuwałam. Więc widzisz, wstyd jest duzy,że tylu zębów brak w tym wieku i to już od lat, a reszta zębów nie ładna i krzywa. Wstyd i przed dentystą i przed ludźmi :( całe zycie mi to przekreśliło :( A jeśli chodzi o ból to mnie teraz nie bolą. Napisz ile kosztowało Cie to wyrwanie ? i czy spuchłaś albo coś :( Mientusowa o zgrozo co ja bym dała tylko za takie mankamenty o jakich wspomniałaś :) Pozdrawiam.

Gość mazia23
Droga sateeee... to rzeczywiście nie kolorowo:( ale dentystka też jakaś niedouczona skoro szczoteczką kazała Ci zęby prostować:( to tak jak mi patyczkiem kiedyś, żenada:( a z tym psuciem się zębów to masz rację, że nie którym bardziej a nie którym mniej się psują... zależy to też od genów, zażywania leków i wielu innych czynników:( mój mąż ma dobre zęby, ma 27 lat a był 2 razy u dentysty... bardzo ładne ma zęby, jedynie kamień mu się osadza, a ja mam do leczenia i przednie i tylne, do tego krzywe i brzydkie:( a u dentysty za usunięcie i szwy (nierozpuszczalne) zapłaciłam 120zł... wg mnie to dużo, zwłaszcza że u innego zapłaciłabym 50zł... ale nie zapytałam, myślałam że ceny wszędzie są podobne:( trudno... ale nic nie spuchłam, jedynie cholernie bolało tego dnia po wyrwaniu:( Sateeee powinnaś iść do dentysty i pokazać mu zęby, może da się coś zrobić... nie wstydź się, naprawdę... oni wiele rzeczy już widzieli... idź gdzieś dalej od swojego miejsca zamieszkania, i nie martw się że nie znasz dentysty... zwykle się nie zna jak się idzie... ja jestem z miasta i tu jest pełno gabinetów stomatologicznych, ale żeby trafić do naprawdę dobrego to trzeba najlepiej mieć kogoś,kto już był wcześniej u niego i go poleca...krzywe zęby to jest okropna rzecz, bo ani się jak uśmiechnąć ani powiedzieć coś:( więcej odwagi, przeglądy są w niektórych gabinetach bezpłatne... po prostu się dowiedz i idź... trzymam za Ciebie kciuki... jestem z Tobą myślami i czekam na wiadomość, buziaczki

hihi, nie wiem jak działają fobie stomatologiczne, choć w sumie fobia z założenia jest trochę irracjonalna.. ja mam zaś dla was inną ciekawostkę. w zeszłym roku wyrwano mi 4 zęby ( wszystkie piękne i zdrowe - mądrości, więc ok). w odstępie ok miesiąca... i to mały pikuś. ciekawsze jest co innego. zabiegi miałam u pewnej.. baaardzo dobrej i na marginesie rozchwytywanej prze celebrytów stomatolog.. w Krakowie. co by dodać dramaturgii jestem z W-wy... i fakt, mam fobię. BOJĘ SIĘ JEŹDZIĆ DO KRAKOWA... i co wy na to ?!