Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika77714

koszt wyprawki

Polecane posty

Gość Monika77714

Witam was dziewczyny. Czy któras z was mogłabym podać przybliżony koszt wyprawki dla dzidziusia?

Gość ja powiem moze tak
ubranek nie kupowalam bo mam po starszym dziecku, tak samo lozeczko materacyk posciel czy wanienke. kupilam wozek, fotelik samochodowy, 2 kocyki, kosmetyki i inne pierdoly do utrzymania higieny plus pieluchy na start no i poszlo mi prawie 2tys :O az boje sie myslec ile kosztuje wyprawka gdy trzeba kupic ubranka

koszt wyprawki zalezy od dochodów rodziców ... bo jednoi potrafią wydać 5000 a inni 500 jedni nakupią ubranek inni tylko po 3 sztuki bo dzidzius i tak szybko z tego wyrosnie, zalezy to równiez czy wózek będziesz kupowac od razu czy bedziesz miala od kogos tak samo z łózeczkiem :) sama zastaanwiam sie ile nas to będzie kosztowało ... az się boję pomyslec bo praktycznie nic nei mamy:(

zalezy jeszcze czy bedzie kupowac firmówki, markowe rzeczy czy zadowolą cię ze zwykłego sklepu ... ja uważam ze tak malemu dziecku obojętne jest czy jest w firmowym ubranku czy nie... wózek tez nei mam zamiaru kupowac jakiegos za tysiąc złotych tylko kupie jakiś za góra 500 zł bo pozniej i tak spacerówke bedzie trzeba klupic ... kosmetyki to zalezy które wolisz ... jedni kupią nivea a inni bambino bo i tak pojdzie do podcierania pupki dziecku... tylko co do kosmetyków to trzeba uwazacx i zbyt duzo nie kupowac bo dziecko mzoe byc uczulone

Gość Monika77714
Ja też nic nie mam prawie, parę ubranek do koleżanki.Spróbuję zrobić taki wstępny koszt na oko ile to może wynieść.Ciuszków na pewno nie opłaca sie kupować w sklepach,można na fajne i nie drogie trafić na allegro i myślę,że iszki to kupię tylko tam, w resztę w hurtowni dziecięcej.Też jak sobie pomyśłę ile trzeba kupić to za głowę się łapię,duperelek jest trochę.Ja zamirzam najlepiej zainwestować wózek z innymi rzeczami nie będę się wygłupiać.I chyba najlepiej stopniowo sobie kupować a nie zostawić to an ostatnią chwilę.Obecnie jestem w 22 tygodniu ciąży i już powoli chcem sie zabierac za kupowanie wyprawki.

to witaj bo ja tez jestem w 22 tyg :) stworzyłąs moze sobie jakąs przykladowo liste? ja to wózek myslę ze kupię wielofunkcujny i nie bede zbytnio szlaec nawet z wozkiem ...

to moja lista 1.Body długi rękaw - 4szt (2szt-56cm, 2szt-62cm) 2.Body krótki rękaw-2szt (1szt-56cm, 1szt-62cm) 3.Pajacyki-4szt (1szt-56cm, 3szt-62cm) 4.Śpioszki-3szt (1szt-56cm, 2szt-62cm) 5.Bawelniane bluzeczki z dł rękawem (1szt-56cm, 1szt-62cm) 6.Bluza(sweterek)- 2 szt-62cm 7.Spodenki - 1szt-62cm 8.Czapeczki- 3szt (2szt-cienkie, 1szt-grubsza) 9.Skarpetki - 3szt bez sciągaczy 10.Pieluszki tetrowe-15szt 11.Pieluszki flanelowe-3szt 12.Ręcznik z kapturkiem-1szt 13.Kocyk polarowy 14.Prześcieradło - 2szt 15.Poszewki na kołderkę i poduszkę - 1szt 16.Ceratki-2szt 17.Rożek-1szt 18.Pampersy- 2opakowania 19.termometr kąpielowy 20.chusteczki nawilżone-Bambino 21.mydełko - bambino 22.oliwka-bambino 23.krem-bambino 24.gaziki nasączone spirytusem do przemywania pępusia 25.Krem do pupci na odparzenia 26.puder (?) - czy jest przydatny czy lepiej z niego zrezygnowac? 27.waciki i patyczki dla niemowląt 28.nożyczki do obcinania paznokci 29.gruszka do nosa 30.szczoteczka do włosów 31.herbatka Hipp z kopru włoskiego 32.butelki -2szt (do mleka i do picia) 33.smoczek 34.łóżeczko 35.wózek 36.wanienka 37.kombinezon na zime która stworzyłamjakis cza temu dziewczyny na forum odradzily mi pare rzeczy z niej ale mniej więcej to tak wygląda

Gość Monika77714
O jak fajnie:)A na kiedy termin??Ja na 23 stycznia.Mam wszystko spisane co potrzebne,jak chcesz moge Ci to potem napisać.Pozdrawiam.:)

Gość Monika77714
O coś podobnego mam.Wózek też będę kupowała wielofunkcyjny,żeby nie wydawać dwa razy pieniędzy.Jak zrobię ten wstępny kosztorys to Ci napiszę.

ja wydalam na wozek z fotelikiem 1100zl (jedo bartatina classic - polecam!!), kosmetyki skarb matki dosc tanie (ok 7-8zl) posciel kupowalam na allegro (u sprzedawcy mamo-tato tanie a super jakosc) rzeczy dla malego mialam od kuzynki z usa i troszke kupilam w zestawach na allegro. sporo kosztowaly duperelki dla mnie do porodu i te \"poboczne\" z kupowaniem na raty to dobry pomysl. ja jednak bym radzila poczekac blizej 30tyg bo wtedy plec juz pewniejsza no chyba ze unisex bedziecie braly podaje wam link na liste wyprawkowa ktora kiedys zrobilam na innym forum: http://wiki.28dni.pl/wyprawka mam nadzieje ze sie przyda

Kinsky lista fajna ale od razu ci napisze ze body i spioszkow/pajacykow masz za malo.aha i moim zdaniem body z krotkim rekawkiem dokup jeszcze a nie z dlugim bo pod spod zamiast podkoszulek wiadomobody zalozysz a nie na dlugi zwlaszcza po domu... z ta ilsocia to ok pod warunkiem ze bedziesz prala codziennie. wez pod uwage ze akiemu maluszkowi sie ulewa no i niestety z pieluchy tez cos moze wyleciec, podobnie jak z posciel - moim zdaniem 2 komplety to MUS z pudru mzoesz zrezygnowac nie ma nic lepszego niz maka ziemniaczana :)

Gość do kinsky
po co tyle pieluszek tetrowych i az dwie ceratki?

bo do karmienia pieluszki sa potrzebne zeby wytrzec itd, moja siostra i brat jak byli mali uwielbiali z pieluszką zasypiac więc taka pieluszka tez się brudzi i trzeba bedzie prac itd z pudru własnei wiem ze powinnam zrezygnowac, o kosmetykach skarb matki-- słyszałam właśnei ze są bardzo dobrze :) no ubranek mzoe mam za mało napewno jak pojde do sklepu to kupię wiecej, ale dzidzius dostaniejeszcze od dziadków i cioć troszke ubranek bo jzu zapowiedzieliz e sie wybierają na zakupy jakjzu będa wiedziec czy chlopiec czy dziewczynka wiec chyba nei ma sensu przesadzac... a co do body na krótki rękaw to kazdy mi odradza dzidzius urodzi sie ok 20 stycznia body na krótki rękawek na początek praktycznie wogle się nei przyda... posciel tylko jedne komplet poniewaz mam po mlodszej siostrze jeszcze w domku dwa komplety ... ręczniki moze kupię dwa z kapturkiem ale raczej zamierzam kupic normalny ręcznik zeby jak bedzie starszy tez mu służył ... a ceratki chce kupic poniewaz małe dzieci czasem lubia polezec z gołą pupcią więc wtedy ceratkę bym polozyła ... albo jak bede przebieraz na swoim łóżku to poloze ceratke to mi przynajmniej mojego łóżka nie zasika

Gość bziczek
my wydalismy dobre 5 tys :O najwiecej na wózek, cały komplet mutsy (gondola, spacerówka i nosidełko) z bazą do fotelika wyniósł nam prawie 3 tys. Do tego doszło łóżeczko, komoda z przewijakiem, ciuszki, kosmetyki, termometr do uszka, frida,pościel, kocyk etc. I uzbierało sie... Niewesoło jak kupuje sie od podstaw.. Przy drugim bedzie taniej i łatwiej, bo część rzeczy bedzie po pierwszym i bedę juz wiedziała czego nie warto kupować. Z używanych rzeczy kupiłam na allegro część ciuszków (te które są blisko ciałka kupiłam nowe).

Kinsky- fajna lista :) ja polecam ci takie pielucho ceratki. Z jednej strony pieluszka a z drugiej nie przemakalna ceratka. Jak dzidzia lezy jest wygoniej i cieplej niz na ceratce. Co do bambino to radze ostroznie, moja mala jest uczulona na te kosmetyki. Dla noworodka polecam oliatum. Nie trzbea potem oliwkowac. My mielismy duzo rzeczy uzywanych wiec na calosc poszlo okolo 1,5zl. Wozek tani. Potem zmienilismy go na duzo lepsza spacerowke. Mieszkamy na 4 pietrze wiec duzy ciezki wozek byl uzywany tylko dopoki mala nie zaczela sama siadac a potem w ludzi. Kazdy wydaje ile moze. Mysle ze akurat my wydalismy malo ale kupowalismy mieszkanko wiec nie w glowie nam byly szalenstwa :)

Gość Monika77714
Nie da się chyba inaczej,policzyłam wszystkow przybliżeniu.Cała wyprawka,wózek i dla mnie do szpitala rzeczy,chciała czy nie chciała ok.2500.Chyba nie da sie tego uniknąć.