Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawkaaa

czym tak naprawde jest dobroć?

Polecane posty

Gość a jeśli
Subiektywnym doznaniem przyjemności które w warunkach społecznych także uznawane jest jako przyjemne. Jeśli wszystcy Ci mówią że zrobiłaś dobrze to Twoje myślenie że zrobiłaś źle jest urojeniem. Ale po za obiektywizacją dobra (co świadczy o przerabianiu do potrzeb społecznych poczucia subiektywnego), człowiek nie określi co tak naprawdę jest dobre. Z braku obiektywnej obiektywności.

Gość faojowoww
dobro nie krzywdzi. Daje pozytywne owoce. Dobro wynika z miłosci. Jej owocem miłosci Po tym poznasz dobro.

Gość a jeśli
Że jest owocem miłości i po tym się poznaje, zgadzam się. Ale mówi się o człowieku - dobry, nie wiedząc czy działa z miłości. A może krzywdzić i nie dać pozytywnych owoców. I ekekty miłości np zazdrość? [jeśli zastanowimy się nad definicją zazdrości]

Gość a jeśli
Zażartuję: tylko złem?

Gość faojowoww
Miłośc w sensie miłosci chrzescijanskiej np Hitler uwazał, ale tylko on tak uwazał, ze czyni dobrze, bo.. wyczyszcza rase od tej.. zydowskiej itp Ale to było zło.. bo skrzywdził- zabił, upkorzył, zranił tysiace ludzi.. To czy cos jets dobrem cyz nie nie nalezy szukac odp na wikipedii ale w Biblii w dekalogu:) Bo Bog jets Dobrem i on wie co dobre. I to sie sprawdza

Gość a jeśli
Mówisz o : miłości , Hitlerze czy o szukaniu? Bo ja nie wiem czy on mówił że robi dobrze dla narodu niemieckiego czy tylko mówił by osiągnąć cel nienawiści, nie wiem czy miłość jest związana tylko z chrześcijaństwem i nie wiem czy zawsze szukanie dobra to dobro. Z tym ostatnim może bym się zgodził.

Gość a jeśli
Bezinteresowna może być tylko dobroć dla zmarłych.

Gość a jeśli
Prawdziwa dobroć jest mądra bo jej skutkiem jest mądrość. Mądrość zaś [wymądrzając się] zawsze jest nabywana i nabyta w długim okresie czasu. Mądry zaś docenia dobro i jego skutki w dalszym okresie. Pytanie: czy mądry jest egoistą bo chce być i lepszy i mądrzejszy?

Gość a jeśli
Czy dobro zawsze prowadzi do mądrości? I jak nazwać człowieka mądrego który uczyni zło? I komu je uczyni? W związku z powyższym czym jest mądrość? Jest względna?