Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MiśkaFiśka

Leukocyturia

Polecane posty

Gość MiśkaFiśka

czy ktoś z was miał może zdiagnozowaną leukocyturię? u mnie po wynikach analizy moczu pada takie przypuszczenie ktoś może wie co to jest i jak sie leczy?

Gość MiśkaFiśka
upup

Gość ja tak mam..........
Leukocyturią nazywamy zwiększenie się liczby leukocytów w moczu. Obecność pojedynczych leukocytów w moczu nie jest patologią. Za wynik powyżej normy uważa się stwierdzenie powyżej 6-8 leukocytów w tzw. polu widzenia (skrót „wpw”). Zdaniem wielu autorów, u dziewczynek górną granicą normy może być nawet 10 leukocytów wpw. OBJAWY I PRZEBIEG Leukocyturia u dzieci zwykle jest bezobjawowa i wykrywa się ją przypadkowo w trakcie rutynowego badania moczu. Jeżeli dziecko ma jakieś objawy to zazwyczaj są to objawy infekcji dróg moczowych- ból przy oddawaniu moczu, bóle brzucha, gorączka, słaby apetyt, nudności i wymioty. Leukocyturia może być też skutkiem zaniedbań higienicznych- stanu zapalnego sromu u dziewczynek lub dostania się do próbki moczu zanieczyszczeń spod napletka u chłopców. WEZWIJ LEKARZA, GDY... Zawsze należy szybko skontaktować się z lekarzem gdy leukocyturii towarzyszą opisane powyżej objawy ogólne oraz gdy wystąpi ona u najmłodszych dzieci (0-3 lat). Zazwyczaj oznacza to rozpoznanie infekcji dróg moczowych, stanu wymagającego leczenia antybiotykiem (niekiedy podawanym dożylnie). Incydent pełnoobjawowej infekcji dróg moczowych u dzieci poniżej 5 roku życia wymaga zwykle badań układu moczowego (USG i ewentualnie cystografia), bowiem w tej grupie wiekowej infekcje powstają często na podłożu wad układu moczowego.

Gość ja tak mam..........
LECZENIE DOMOWE Przy stwierdzonej przypadkowo leukocyturii wskazane jest powtórzenia badania po dokładnym umyciu krocza dziecka. Z uwagi na specyfikę anatomiczną (krótka cewka moczowa, łatwe zakażenia wstępujące) dziewczynki z nawracającą leukocyturią i infekcjami dróg moczowych powinny unikać długiego siedzenia w wannie przy dużej ilości napuszczonej wody (lepszy jest szybszy prysznic). Przy leukocyturii i zmianach zapalnych krocza należy też poszukiwać ewentualnych owsików.

Gość że jak
a dorośli na to nie chorują??

Gość MiśkaFiśka
:(