Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Daga_25

Chore czy nerwowe serduszko??

Polecane posty

Sama nie wiem juz co mi jest. Potrzebuje jakiejs porady. Całe życie męczyły mnie kołatania serca, wyniki dobre. Potem był spokój. Od dwóch tygodni znowu mam takie sensacje ze szok. Ciągle mam uczucie ze serce mi kołacze choć puls mam dobry, w granicahc 80. chociaz dla mnie to wysoki puls, bo zazwyczaj mam 50-55 i dobre ciśnienie, nieraz niskie tak 99/59. Co którys dzień czuje taki dziwny ból, to nie jest typowe kłucie, tak poniżej i powyżej serca i w łopatkach. puls skacze mi do 116 nieraz po jedzeniu. dzisiaj czuje kluch w gardle. jak ide po dworze to mnie dusi i zapycha. od zeszłego tygodnia mam od neurologa lek Xanax, biore po pół 0,25 dwa razy dziennie, czyli w efekcie, 0,25 na dzien. moze to za mało? ekg miałam dwa tygodnie temu jak wyskoczyłam z pracy bo myslałam ze sie udusze, wynik dobry, inne wyniki dobre. to co kurde jest?????

Gość babetkkka
Powinni zrobić Ci echo serca i badanie Holterem . EKG, to za mało. To rzeczywiście wygląda podobnie, jak nerwica. ale koniecznie zrób dokładne badania, również tarczycy. Sa podobne objawy.

tsh mam 0,4 to jest na granicy ale T3 i T4 mam dobre. nie wiem co mam robic, kompletnie

ja bym obstawała przy nerwicy no ale wykonanie badan w kierunku kardiologi jest chyba tez konieczne

Gość babetkkka
W tym okresie-na przełomie pór roku, objawy nerwicowe się nasilają. Popros o dokładniejsze badania serca. Bierz Magne B6 3razy po 2 tabletki.! Spróbuj pobrać Acard, to dojelitowa aspiryna, mnie pomaga. Czasem, gdy tak miałam , brałam betablokery, ale skoro masz niskie ciśnienie, to raczej odpada. na obniżenie tętna dobry jest potas, np Aspargin. Ja Ci tu daję prawie lekarskie porady, ale nie o to mi chodzi, piszę, co mi pomagało.

wzięłam xanax chwile było dobrze i znowu czuje ze mi wali serducho a chyba nie mam takieg wysokiego tętna, a wrazenie ze mi wyskoczy i tak jakby mi drżało :(

Gość anusssska
ja mam podobnie z tymi bolami, kluciami, uczuciem zadyszki.. wlasnie wrocilam od lekarza.. mialam robione ekg, wszystko w porzadku, tarczyca rowniez ok. wiec ponoc wszystko to na tle nerwowym (choc ja wcale nie prowadze stresujacego trybu zycia..), no ale tak stwierzdila pani doktor i mam sie nie martwic, bo to normalne :o Rowniez biore Xanax ale 0.5mg. tylko ze ja je glownie dostalam ze wzgledu na problemy z zasypianniem.. poczatkowo kazala mi brac polowke tabletki czyli 0.25mg, na drugi dzien 0.25 juz nie wystarczylo bo znow nie moglam zasnac.. wiec doszlo do tego ze biore 3 tabletki na noc.. boje sie ze sie uzaleznie od nich.. wczoraj nie wzielam, zeby sprawdzic jak bedzie i znow byly problemy, wiec o 2giej w nocy, po 3 h zmagan, wstalam i wzielam 1.5 tabletki.. Daga_25 powiedz mi jak sie czujesz po tym Xanaxie ?? bo ja chodze jak otumaniona.. rano nie moge sie dobudzic, wszystko mi jest obojetne, nic sie nie chce.. nie wiem czy je brac w ogole, bo dzis jeszcze uslyszalam zebym dodatkowo zazywala pol tabl. rano, pol po poludniu i wieczorem cala.. a ja chce normalnie funkcjonowac.. energii we mnei zero :o

Gość Zdecydowana AGA.
do autorki to wyglada na nerwice wypisz wymaluj ale zeby byc jej pewnym trzeba zrobic wiecej badan serca-echo czy wysilkowe ,ekg to za malo....i koniecznie ogolne badania krwi -elektrolity daga i anussska leczenie nerwicy xanaxem to jak leczenie zeba tabl.przeciwbolowa zamiast dentysty......on nie wyleczy tylko daje chwilowa poprawe i powinno sie brac go doraznie bo silnie uzaleznia (z (z grupy benzodiazepin) a do tego moze wlasnie otumaniac zwlaszcza na poczatku (z czasem przechodzi) i trzeba brac coraz wieksze dawki a juz branie tego na sen to zupelne nieporozumienie ,bezsennosc leczy sie zupelnie innymi lekami i doborem lekow powinien zajac sie wylacznie psychiatra bo Ci inni -kardiolodzy czy neurolodzy to tylko xanax wypisua i ...efekty macie.....

Gość zmien lekarza
anussska!!!! Chyba zwariowala ta lekarka...

ja biore ten xanax tak jak pisałam dwa razy dziennie po pół 0,25 i nic nie czuje wiec mysle ze to za mała dawka, kompletnie nie czuje różnicy pomiedzy braniem a nie braniem leku. moze na noc spróbuje dzisiaj wziąc cała 0,25. chciałam isc dzisiaj po pracy do swojego rodzinnego (znowu) ale zrezygnowałam, zapisałam sie jutro na wizyte prywatną do kardiologa, on chyba lepiej wie co i jak :) nie miałam robionego poziomu magnezu we krwi a niedobór magnezu moze byc przyczyną takich cyrków, tylko ze sama se musze to zrobic bo mój rodzinny zas stwierdzi ze wymysla :( aha, i wiecie co mam przewlekłe ropne migdały, akurat teraz je lecze i nie wiem czy nie bede ich usuwac i tak sie zastanawiam czy oprócz podłoza nerwowego to te migdały tez nie rzutują na moje samopoczucie. chociaz wiem ze w gruncie rzeczy to pewnie nerwy, mam troche zmartwien :(

Gość xanax nie jest na serce
to lek przeciwlękowy!

Gość Miałam podobne objawy
i mnie rownież przypisano xanax ale go nie brałam, bo nie mam stresującego życia.Moja lekarka kazała zrobić mi rownież badanie poziomu żelaza we krwi i tu tkwiła przyczyna.Byłam zatruta żelazem bo piłam wodę "kranuwę".Niestety zatrucie żelazem daje podobne objawy jak nerwica.

Gość to znaczy jak się to objawiało
???

Gość anusssska
wiem ze nie jest to lek na serce :o stosowany jest na uspokojenie, wyciuszenie itepe wiec podejrzewam ze to dlatego zostaly mi przepisane te tabletki.. zeby mnie zmulilo i wtedy moge spokojnie zasnac.. dziala, ale widze ze dawke trzeba zwiekszac a ja nei mam zamiaru sie od tego uzalezniac.. doktor mi dzis powiedziala ze jesli to nie poskutkuje i problemy beda, to musze sie zglosic do psychiatry, bo tylko on moze mi wypisac odpowiednie leki na bezsennosc.. a jakos sama mysl ze mam isc do psychiatry sprawia ze wariuje ;)

Gość psychiatra też lekarz
poproś o bisocard:)

cos z tym tętnem chyba ci sie pomyliło, jak mozesz mieć 50? Uprawiasz sport wyczynowo? Betablokery odpadaja przy bradykardii. Dobrze ci radzą zrobic ekg holter, no i dalej szukać przyczyn hormonalnych, zwłaszcza oznaczyć metabolity adrenaliny. Tło nerwicowe mozna uznac dopiero po wykluczeniu wszelkich przyczyn organicznych.

Gość ksdjfh
Ja w młodości uprawiałam sport , minęło sporo lat i tętno mam nadal w granicach 60, czasem nawet poniżej. Podwyższa mi się w sytuacjach stresowych, po spożyciu alk. Rzadko przy umiarkowanym wysiłku fizycznym Tez miałam epizody nerwicowe i wtedy rano serce latało mi jak torpeda.Wtedy tez brałam proplanolol.Najczęściej wieczorem, zeby rano serce było spokojne. Z czasem brałam doraźnie, gdy miałam napady lęku. Ale fakt, tętno 50-55, to nie jest norma.

no ale z moim tetnem tak właśnie jest 50-55 i wtedy sie dobrze czuje, jak szybciej bije to juz jest źle. takmi sie zrobiło od porodu, po cesrace miałam tętno 38 i sie bali co sie dzieje, a ja sie czulam dobrze. dzsiiaj ide do kardiologa, na chwile obecną mam uczucie kluski w gardle i jakby mi ktos połozył cegłe na klate :(

Gość Zdecydowana AGA.
metabolity adrenaliny co to sa ,prosze o szczegoly

wygląda to na nerwice,ale tak jak mówią dziewczyny trzeba zrobić wszystkie badania zeby stwierdzic czy to aby napewno nerwica.ja męczę się z nerwicą juz dwa lata i szczerze ci współczuje jezeli się potwierdz ze to nerwica.

a jakie badania ja mam zrobić? ekg - ok, potas-5,03 morfologia i mocz super! tsh 0,4 f3 i f4 nie pamietam w liczbach ale wiem ze pośrodku tych granic liczbowych. to co mam jeszcze zrobic?????

hm...powiem ci,ze te tsh masz tak w dolnej granicy tak jakbyś wpadała na nadzcynność troche . A pozostałe hormony tarczycy napewno ok? Zrób echo serca i założ sobie holtera na 24 godziny. Potas powinien być w oklicach 4-4,5 ,magnez sobie jeszcze zrób i wogó,le tobierz sobie magnez tak co 2 dni 2 tabletke razem z wit b6 no i do lekarza idz z tymi wynikami badan. A i koniecznie zrób sobie poziom Zelaza!!!!!!!!bo jezeli jest za niski to jest szybki puls i inne dolegliwosci bo serce jest niedotlenione.przy nadmiarze zreszta tez są rózne cyrki więc idz i zrób ten poziom.

bierz magnez - z doswiadczenia wiem, ze po dluzszym stosowaniu pomaga. mi lekarz polecil Magnezin 500 - brac 2 razy na dobe

Gość babetkkka
górna granica potasu w surowicy, to 5,3 lub w innych źródłach 5, 6, więc się mieścisz w normie. Potas może obniżać tętno. Tsh, to u Ciebie dokładnie dolna granica normy( 0, 4-4, 0) Nie pozostaje Ci nic innego, jak jeszcze raz dokładnie się przebadać-serce i powtórzyłabym badania na tarczycę.

z tym potasem racja ale moja kardio powiedziała,ze u niektórych osób potas powyżej 4,5 może powodować już takie objawy i dlatego najlepiej jest mieć od 4-4,5.

Słuchajcie,bylam wczoraj u kardiologa. Serduszko ok, zrobiła mi ekg, osłuchala i powiedziała ze nie ma nic niepokojącego. kazała mi sie wyciszyc (haha smieszne), brac magnez, jakies ziołowe na wyciszenie, znam takie jedne co działaja na mnie dobrze, nazywają sie relamax. w składzie jest melisa, magnez i witamina b6. i w sumie kazała mi brac propranolol. mówiłam jej ze mam niskie tetno, miewam tez nisie ciśnienie ale jakos bez echa sie to odbiło. jak wziełam wczoraj pół propranololu to myslałam ze odlece, puls 45. dzisiaj juz nie wiezme, wziełam ten relamax i mówie sobie ze jestem zdrowa, jakos musze radzic. wyniki z tarczycy sa dobre i inne tez bo wziełam zeby obejrzała

a powiedz mi kochana czy jak w tym momencie tego kołatania czujesz zeby ci sie cisnienie podnosiło? A wogóle to idz na echo bo same takie ekg to se można w buty wsadzić!

Gość oojojojojojojo
Daga, po pierwsze xanax = totalne uzależnienie, to lek z grupy narkotycznych, jego adaptacja to również takie rewelacje, o których mówisz po drugie, nie bierz propanonolu - on ogłupia serce, niech lekarz przepisze Ci lek o całodobowym, nie parogodzinnym działaniu :o

Gość do oojojojojojojo
a co proponujesz zamiast proplanololu ?