Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koniczynka1234

Pożyczanie pieniędzy

Polecane posty

Gość Koniczynka1234

Dwa dni temu zwrócił się do mnie kuzyn z prośbą o pożyczenie pieniędzy. Chodzi o 1000-1500 złotych - chciał więcej ale powiedziałam ze nie mam tyle. Otóż zadeklarowałam się (dałam słowo a jestem honorowa) a na drugi dzień zdałam sobie sprawę ze to dopiero 11 a do pensji jeszcze 3 tygodnie. Jestem zła na siebie za brak asertywności bo przecież facet właśnie kupił samochód za 40 tysięcy a teraz pożycza. On dzwoni do mnie jak potępiony i nic tylko chce te pieniądze. Co robić? Czy to fair z jego strony? On trochę pracuje za granicą i byliśmy z mężem u niego przez kilka dni tzn. nocowaliśmy a resztę kupowaliśmy i płacilismy, przez te noclegi czułam się zobowiązana, ale z drugiej strony to on kiedyś korzystał z grzeczności mojego Taty. Ja tego wybrnąć, mąż nic nie wie.

Gość Koniczynka1234
sorki za chaotyczną wypowiedż.

Powiedz prawdę, ze nie masz i tyle. Albo, że nie aż tyle. Nie masz żadnego obowiązku pożyczać tych pieniędzy. A jeśli już sie zdecydujesz, to przynajmniej spisz umowę.

Gość Koniczynka1234
Nevana, ale ja już obiecałam :-(( i mam kaca moralnego że mnie ludzie wykorzystują.

Mimo wszystko - przemyślałaś temat, spojrzałaś do portfela i kicha, pustki. Swoją drogą - pracuje za granicą, kupuje furę, a potem nie ma co do gara włożyć...:O

Gość Koniczynka1234
Ja to wiem, ale jak się wycofać jak obiecałam i dałam słowo????

Gość simple simple
jak to dalas slowo ? powiedzialas " obiecuje ze ci pozycze? " on tego wymagal czy co ? ja radze nie pozyczac , setki razy sie przejechalam i zalowalam . Zacznij cwiczyc asrtywnosc od tego razu i powiedz " przykro mi ale moze innym razem , nie dam rady teraz " no i juz

Gość Koniczynka1234
Ale on mnie od 2 dni nęka telefonami, których przeważnie nie odbieram. Nie bardzo potrafię to załatwić.

Gość Koniczynka1234
Dodam, że podczas pobytu u niego musieliśmy płacić za nocleg w naturze - ja i mąż. I teraz tak się trochę boję - że może on będzie nam tak samo oddawał? :P

Gość Koniczynka1234
to powyżej to podszywacz - dla wyjaśnienia.

Gość takie jest zycie
musisz mu niestety odmowic i przeprosic, ale on takze musi wykazac zrozumienie, bo pozyczanie pieniedza to b sliska sprawa i ja nawet 100 zl niechetnie pozyczam, bo sama jak nie mam to siedze na d..w domu i wcinam zupke, a nie latam po rodzinie czy znajomych, bo to po prostu WSTYD nie miec kasy na " czarna godzine"!

najlepiej wymysl jakas wymowke,np ze kompletnie zapomnialas ze wzielas cos na kredyt ostatnio,albo ze twoj maz wczoraj kupil cos drogiego i juz nie masz pieniedzy etc

Gość Koniczynka1234
A tak w ogóle to jeszcze my kupiliśmy mieszkanie i on o tym wie, więc mi aż głupio przed mężem że oboje ciężko pracujemy a ja lekką ręką pożyczam kasę kuzynowi. Ale też brak mi jakoś odwagi.