Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

khadija

Ramadan Mubarak!!!!

Polecane posty

:) Będziesz pościć? Widzę pod nikiem, że przeszłaś na islam, dlatego pytam.

Gość witajcie serdecznie
ja nie muzulmanka, ale moj chlopak owszem :) Pozdrawiam

Ja też nie, ale mam trochę znajomych. Nie zagłębiam się dużo w tą religię, ale nie mam żadnych uprzedzeń i mam szacunek.

Dlaczego dopiero za tydzień??? Może głupie pytanie ale nie znam tak szczegółowo islamu.

akurat dzisiaj miesiaczke dostalam. podczas miesiaczki nie wolno sie kobietom modlic ani poscic.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa Powiedz mi jeszcze, proszę, rozpoczęcie Ramadanu jest datą ruchomą??? Bo w ubiegłym roku było chyba tydzień później...

Khadija a w tamtym roku już pościłaś? Jak Tobie poszło? Mam nadzieję, ze nie rzucasz sie na jedzenie po całym dniu? ja pewnie tak bym zrobiła :D Słyszałam kiedyś od Tunezyjczyka, ze najpierw żeby przygotować żołądek do uroczystej kolacji piją mleko i zagryzają migdałami. To trochę wypełnia żołądek. Uważam jednak, że i tak dużo jedzą jak na cały dzień niejedzenia.

to zalezy od ksiezyca.ramadan jest jednym z miesiecy kalendarza ksiezycowego.

Kadarka poczytaj tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ramadan to święto ruchome. W tamtym roku byłam podczas ramadanu właśnie w Tunezji a w tym za tydzień będę w Turcji. Za to w następnym roku koniecznie chcę być na koniec ramadanu na bayram i tego nie odpuszczę. Dobrze, ze w nastepnym roku jest do 2.10 Najgorzej chyba bedzie jak przypadnie im w sierpniu, kiedy dzien jest długi a noc bardzo krótka .

W ubiegłym roku początek Ramadanu zastał mnie w Jerycho. Za rok też się wybiorę. Mam nadzieję :D

pewnie, ze sie rzucam !!! :D pierwszy ramadan jest ciezki, ale alhamdulillah sie udalo. chyba masz na mysli daktyle nie migdaly

Hej Dziewczyny! Kadarka ja też z 3miasta - Gdynia :) Khadija, oczywiście, ze daktyle. Pokręciło mi się ;) To pewnie dlatego, że myślałam o tunezyjskiej pysznej herbatce z migdałami własnie, którą piłam u pewnej milej rodzinki. Miłego!

Gość mozesz mi wytlumaczyc
dlaczego przeszlas na islam? jeszcze faceta moge zrozumiec ale kobiete niebardzo i zeby nie bylo glupich tekstow-jestem ateistka ale interesuje sie religiami:)

Bismillahi rahmani rahim. Myslisz, ze mezczyzna ma lzej? Jego zadaniem jest utrzymywac, zabezpieczyc i opiekowac sie rodzina. Nawet jak kobieta idzie do pracy, to to sa jej pieniadze i nie musi z tego nic na dom wydawac. Chrzescijanstwo jest \"czescia\" Islamu. Islam jest religia ktora glosili wszyscy prorocy wyslani przez Boga. Niestety wiekszosc ludzi nie widzi, ze to jest calosc. Np Zydzi uwierzyli, ze Mojzesz(as) byl prorokiem, ale jak Jezus(as) sie pojawil to go nie zaakceptowali. Chrzescijanie uwierzyli, ze Jezus byl prorokiem, ale nastepnego Mohameda(saws) nie zaakceptowali. Ale to jest calosc od pierwszego proroka jaki zostal wyslany na ziemie do ostatniego. Wszyscy glosili to samo, ze trzeba trzcic jednego Boga. Chrzescijanie zaczeli sie modlic do Jezusa, Marii(as). A to nie jest to co Jezus nakazal. Mohamed(saws) przyniosl nastepna \"wiadomosc\", zeby tego nie robic i modlic sie tylko do Boga. Modlac sie do obrazow, czy martwych osob jest uwazane przez Boga jako wielobostwo(Koran). Jak ktos, kto jest martwy ma pomoc? Jedyna moc nad nami i nad tym swiatem ma tylko Bog.