Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wdzieczna bedeee

Kolka - prosze doswiadczone mamy o pomoc, rade??

Polecane posty

Gość wdzieczna bedeee

Moje 3 tyg. malenstwo mialo dzisaj oierwszy raz problem z brzuszkiem.. ja zreszt tez.. Mam pytanie, czy jesli spi juz od godziny to znaczy ze problemy przweszly?? Dodam ze spi spokojnie... nawet jak sie wyproznia. I jak wyplukac z organizmu "zły" pokarm i czym woda??

Gość pppppodnosze

Gość mama córeczki
"wypłukać" się nie da ot tak, ale możesz spróbować zaradzić: 1) noś maluszka w pozycji na żabkę (czyli brzuszkiem lezy na twojej dłoni, a tułów i główka na przedramieniu drugiej ręki) - to poprawia pracę jelitek, pomaga się dziecku odgazować; 2) twoja dieta - przede wszystkim - przeanalizuj co jadłaś, jak nie wiesz co mogło maluszkowi zaszkodzić - to zacznij od zera, czyli dosłownie chleb/bułka z masłem, chudziutkie wędliny, gotowany kurczak, duszone ryby (zero smażonego, gazowanego, słodyczy, kawy, a nawet herbatę zwykłą zastąp koperkową, czy rumiankiem - jak ty wypijesz, to maluszek dostanie wraz z mlekiem i na niego podziała jak na ciebie łagodząco) 3) często masuj brzuszek ruchami okręznymi, ale pamietaj, aby dłoń była cieplustka 4) kolki zazwyczaj atakują o stałej porze, więc zanim ona nadejdzie zacznij zabiegi, masowanie brzuszka, okład z ciepłej pieluszki (możesz podgrzać żelazkiem), podkurczanie do brzuszka i prostowanie nóżek (ostrożnie, by nie zwichnąć maluszkowi stawów) 5) no i kładź często dziecko na brzuszku, na początku na 1-2 minutki, potem wydłużaj. Tylko nie zostawiaj tak maluszka, jeszcze jest za słaby, no i mógłby się poddusić. A gdy i to nie poskutkuje, to zwróć się do lekarza o poradę/pomoc. Najprawdopodobniej zapisze ci kropelki (espumisan, esputicon, infacol) - osobiście polecam ten ostatni, łatwy w dozowaniu i u nas super skuteczny.

Gość wdzieczna bedee
Mysle, ze to wlasnie przez gotowanego kurczaka... poniewaz.. byl kupiny w sklepiku.... dzieki ktoremu mialm pryjemnosc sie zatruc.. kiedys. I wczoraj tez mi sie jakos dziwnie odbohjał.. Mozliwe??

Ja wypróbowałam krople Sab Simplex i okazały się strzałem w 10 - od kilku dni mamy spokój.

Suszarka ciepły strumień na brzuszek oczywiście przez ubranko żeby nie poparzyć malucha, ciepła kąpiel rozpręża. Syropek na kolki na receptę popytaj pediatrę - smak pomarańczowy, jest rewelacyjny niestety nie pamiętam nazwy

Gość podddddddddnosze

Gość viburcol i espumisan
+stoicki spokój i wszystko będzie dobrze.

Gość podnoszeeeeeeee

W temacie kolki - gdyby, któraś mama potrzebowała kropli Sab Simplex mam do sprzedania - ilość nieograniczona :)

Gość bede wdziecznaaa
za jaka cene..?? i skad tyle masz;)

Z Czeskiej apteki :) Mieszkam przy granicy, a wiem, że w polskich aptekach tego nie ma, więc jak ktoś potrzebuje to mogę podesłać. Cena 20 zl + 4,50 koszty przesyłki priorytetem.

u nas sprawdzilo sie 1. suszarka (cipele powietrze a hcyba bardziej uspokajal Oskara ten warkot) 2. butelki antykolkowe 3. sab simplex 4. ciple mleczko (karmie butelka)

Gość bede wdziecznaa
nie niemozliwe,.. nie maja kolek w ogole?? Qrcze moze sie skusze.. ale konsultowalyscie ten sab simplex z lekarzem?? cxy to uslyszane od kogos?? Moja malutka ma 3 tyg.

Mój mały też ma 3 tygodnie. Sab można podawać już od 3 tyg. (większość innych specyfików powyżej 1 miesiaca zycia). Ja widzę poprawę - daję malemu krople od 4 dni. Wczesniej probowałam Esputicon - efekt przez 2 - 3 dni. Po Espumisanie miał mega kolkę, jakiej do tej pory nie miał. Nie konsultowałam z lekarzem, ale najważniejsze, ze działa.

mam jedną butelkę sab simplexu do sprzedania, fabrycznie zapakowana, bo mojej niuni już przeszło gg 4930045

Gość kobieta2007
Jak ma kolkę to spróbuj zrobić trochę przysiadów z dzieckiem na rekach, a także możesz położyć na brzuszku i lekko poklepać w pupę. Kolki na razie będą się powtarzać, bo to taki wiek...

polecam polski odpowiednik sab simplexu dostępny w każdej aptece i o połowę tańszy nazywa się bobotik i jest równie skuteczny. Wiem bo sprawdziłam na własnym dziecku. Dodatkowo polecam czopki viburcol nie wiem jak bez tych kropelek i czopków przetrwała bym pierwsze 3 miesiące :)

Ja dawałam profilaktycznie 2 krople Infacolu przed każdym karmieniem aż do 3 m-ca życia. Mała nie miała po nim ani razu kolki.