Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulina72.11

slub kościelny a dziecko u komunii swiętej

Polecane posty

Gość paulina72.11

czy mieliscie problemy z posłaniem dziecka do 1 komunii swietej przez to ze nie macie slubu kościelnego?

komunia w maju, katechetka powiedziała, że ksiądz nie ma prawa przytruwać, bo jedynym warunkime, aby dziecko przystapilo do komunii jest aby było ochrzczone z ksiedzem jeszcze nie gadałam napewno będzie pieprzył od rzeczy, ale zamierzam to olac

Gość paulina72.11
z chrzcinami też nie było gadania ale słyszłam od innych rodziców ze ksiadz się nie godzi i wprost mówi że nie pozwoli przyjąc dziecku komunii

bo niektóre jednostki to gnidy a nie ludzie niech mi tylko spróbuje słówko pisnąc to mu powiem ,ze to nie ja do tej komunii mam iść, tylko dziecko a dziecko nie zyje w grzechu i spełnie wszystki warunki wiec nie ma prawa odmawiac

Gość tlc26
Mam znajomych nie majacych nawet slubu cywilnego, 1.5 roku temu normalnie ochrzcili synka.

Gość czubusia
poszukaj może w prawie kanonicznym albo jakichś takich przepisach i nie daj się zastraszyc o ile przy chrzcie to ma sens, o tyle dziecko komunijne już jest na tyle swiadome, że można powiedzieć, że przyjęcie komunii to jego własna decyzja i potwierdzenie jego wiary, a nie wiary rodziców jak dziecko jest ochrzczone, to na mój gust ksiądz moze ci naskoczyć

Gość paulina72.11
chodzi o to ze dzieckom przyjmuje chrystusa do siebie i rodzice równiez muszą to zrobic -chodzi o przyjecie opłatka a wiadomo ze tego nie zrobimy bez spowiedzi a do spowiedzi nie przystapimy bez zawarcia zwiazku małzenskiego i koło się zamyka marwie sie juz teraz,bo co na koniec mam szukac w innym kosciele -napewno ksiądz zaden mnie nie przyjmie

jeszcze nie mam dzieci ale jeżeli taka sytuacja miała by miejsce zrobiła bym szummmm TVN uwielbia takie akcje :)

Gość ałła
nie jestem znawczynią, ale chyba ksiadz weżmie pod uwagę czy ślub rodziców nie jest zawart dlatego, ze tego oboje nie chcą, czy np. dlatego, ze jedno z nich jest rowodnikie/rozwódką. W pierwszym przypadku odmowa prawdopodobie nastąpi, w drugim już można polemizować...