Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudnywybor

hiszpanski czy francuski

Polecane posty

Gość trudnywybor

chce sie zaczac uczyc od podstaw jakiegos obcego jezyka. angielski juz znam na poziomie sreniozaawansowanym i ciagle go doskonale. chce wybrac drugi jezyk od podstaw ale nie wiem ktory lepszy francuski czy hiszpanski. zarowno jeden jak i drugi bardzo mi sie podobaja. kiedys miala trooszeczke francuskiego na studiach ale to takie podstaw dzis juz nic nie pamietam. dodam ze na razie planuje uczyc sie samodzielnie

no nie wiem, chyba francuski malo uzywany, po hiszpansku mowia poza hiszpania natürlich, w ameryce itd

Gość ReKaFa
Francuski jest bardzo trudny, jesli chce sie go nauczyc porzadnie ... ale ladny. Hiszpanski latwiejszy i tez brzemi niezle...

Gość mialam na studiach
francuski z facetem ktory tez uczyl hiszpanskiego i powiedzial ze hiszpanski jest trudnijeszy...mowil tez ze hiszp jest jezykiem wymarlym i lepiej nauczyc sie franc, jednak ja uwazam ze hiszp jest cudny :P

Gość babcia_boleslawa
hiszpanski jest zajebisty! i szybko sie go czlowiek uczy! hiszpanski!!!!

tylko francuski!!! żałuję, że w liceum olałam ten język, bo teraz nie mam czasu na kursy. \"le francois? c\'est facile!\"

Gość trudnywybor
no wlasnie ile ludzi tyle opinii :-) oba jezyki sa cudne ale pierwszy raz spotykam sie z opinia ze hiszpanski trudniejszy. we francuskim troche przeraza mnie rozbieznosc pisowni i wymowy te zbitki wyrazowe pisze sie pisze a w wymowie taki krotkie :-)

Gość trudnywybor
no ale jakby nie bylo to oba te jezyki poro roznia sie od angielskiego w ktorym nie ma odmian :-)

Mi się wydaje,że znajomosc francuskiego będzie niedługo bardziej pożądana przez pracodawców,bo jest to język dosc trudny, a hiszpański należy do łatwiejszych i dużo osób teraz go zna albo się uczy.

Gość oczywiscie ze francuski
:)

hiszpanski jest bardzo melodyjny i praktycznie czyta sie tak jak pisze tylko trzeba pamietac o kilku wyjatkach ze np j czyta sie h np slowo jamon czyta sie hamon a h sie nie wymawia czyli np hasta manana to bedzie asta

Uczylam sie i hiszp i francuskiego wiec mam porownanie.Szczerze radze hiszpanski, jest zdecydowanie latwiejszy.No i jestem zakochana w tym jezyku:)

Gość uuppppp
leanne a powiedz z czego sie uczysz. bo ja na razie nie mam zadnych materialow. na poczatek chcialabym cos z netu a dopiero jak stwierdze ze to jest wlasnie ten jezyk ktory chce pozanc to kupie sobie jakies ksiazki itp. na razie nie moge sobie pozwolic na zaden kurs jezykowy wiec bede samoukiem :-) tylko przeraza mnie ze wszyscy mowia ze hiszpanski jest latwiejszy kurcze chyba cos w tym jest

a czy ktoś uczył się sam z tych zestawów.. nie pamiętam firmy, ale w zielonym (turkusowym?) opakowaniu, \'\'kurs w 3 miesiące\'\' czy jakoś tak...? ile dziennie trzeba poświęcic na to czasu? chciałabym francuski.

Gość uuppppp
tak wloski tez super brzmi wogole te 3 jezyki sa bardzo melodyjne. angielski to taki belkot, niemiecki jest tak twardy ze szok w zyciu bym sie nie nauczyla tego jezyka az mnie odrzuca. ale wlasnie tez wydaje mi sie ze sporo ludzi uczy sie wloskiego i hiszpanskiego i znajomosc francuskiego bedzie coraz bardziej pozadana. nie ukrywam ze ucze sie jezykow z mysla o latwiejszym znalezieniu pracy. np chcialabym uczyc male dzieci jezykow. mam juz czeciowo uprawnienia do nauczania maluchow angielskiego no ale niestety rynek juz sie nasycil anglistami ktorzy maja takie uprawnienia

Gość uuppppp
chyba masz na mysli kurs pondsa. opinie sa rozne ja mam angielski dla sredniozaawansowanych ale szczerze mowiac nie uczylam sie z niego no moze troche bo mam wersje z kasetami a teraz jak sa juz mp3 a walkmen mi sie popsul to nawet nie mam jak sluchac tych kaset. ale kurs wydaje sie nawet nawet tylko trzeba systematycznosci i samozaparcia