Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy uczycie ...

Czy uczycie swoje dzieci j.polskiego ?

Polecane posty

Dla wyjasnienia jeszcze raz---NIE MOWIE , ze dziecko urodzone np. w Niemczech musi miec obywatelstwo niemieckie.....to zalezy tylko od jego rodzicow. Dla mnie wazne jest, zeby moje dziecko bardzo dobrze mowilo po niemiecku---bo w Niemczech sie uczy .......ale wazne jest dla mnie rowniez, zeby moje dziecko mowilo po polsku-----a to ze nie ma polskiego akcentu --to nie robie z tego zadnego problemu !

Gość najważniejsze to jest to
żeby każdy na swoim podwórku zdecydował sam ,co jest dla niego dobre, wystarczające,najważniejsze , najlepsze... jak ktoś nie chce przykładać wagi do tego żeby dziecko mówiło i pisało po polsku ,to jego sprawa a nie innych ,którzy zaraz huzia na józia że to karygodne jak macie jakieś dobre rady ,to ich udzielcie ale nie oceniajcie z góry kogoś , kogo nie znacie i żeby uprzedzić ewentualne komentarze - nie , nie mam dzieci , ale wkurwia mnie takie uogólnianie i osądzanie na podstawie.. no właśnie,czego?

Gość kleo566
do tej powyzej, czego sie pienisz? Jesli ktos pisze, ze jego dzieci nie mowia polsku i ubolewa nad tym faktem, to dostaje odpowiedz dlaczego tak sie stalo:O

kleo566----wlasnie o to chodzi, ze ja nie pytalam dlaczego moje dzieci tylko rozumieja a nie mowia po polsku------bo ja znam ten powod, wiec nie chce wysluchiwac zadnej krytyki, ze to moja wina ......tym bardziej, ze nie ma sie zadnych podstaw do tego.......... moim pytaniem bylo----czy ktos zna jakas szkole lub kurs jezyka polskiego dla dzieci w okolicach Niedersachsen-----..a nie czytania opinii i krytyki dla matek jak ja !!!

Hej dziewczyny :) to , ze dzieci nie mowia po polsku--mieszkajace za granica---moim zdaniem jest wylacznie sprawa rodzicow.....ale mimo tego dziwie sie osobom, ktore nie chca swiadomie uczyc swoich pociech jezyka polskiego. Dzieci ktore nie umieja mowic po polsku----a matka nadal walczy z tym i probuje wszystkich mozliwosci zeby sie nauczyly----podziwiam i popieram ( prawdopodobnie byl albo jest jakis powod, ze nie umieja mowic po polsku ) A wiec----" staram sie" , " izzie 38 " , "mona" ,-----glowa do gory.....najwazniejsze, ze chcecie i robicie cos z tym, zeby wasze dzieci mowily po polsku :)

Gość agatajas
Moim zdaniem rodzice powinni przykładać dużo uwagi do nauki polskiego, szkoła szkołą ale rodzic również musi mieć w tym swój udział, można tez korzystać np. z korepetycje jezyk polski wrocław na stronie Preply znaleźć można http://preply.com/pl/wroclaw/korepetycje-z-polskiego

Gość gość
Ja także uczę dzieci j. polskiego. Nawet chodzą na indywidualne kursy do szkoły www.makilen.pl. W domu mówimy wyłącznie w ojczystym języku ponieważ uważam, że Polska to nadal piękny kraj i warto z nią wiązać swoją przyszłość choć w tej chwili przebywam na wyspach.