Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość linaaaa

Jakim nazwiskiem posługiwac sie 2 tyg. po ślubie??

Polecane posty

Gość linaaaa

Nie mam jeszcze nowego dowodu osobistego tylko akt małżeństwa.

Od samego dnia ślubu powinnaś poslugiwać sie nowym nazwiskiem, bo odkad jestescie \'mężem i żoną\' masz już nazwisko po mężu - jesli takie zgodzilas sie przyjąć. W dokumentach moze jeszcze tego nie być, ale już sie liczy, od momentu wlozenia obrączki na palec :)

dokładnie - masz nowe nazwisko od momentu ślubu chociaż czasem wygodniej starym jeżeli nie masz dowodu o tyle że nie musisz udowadniać zmiany (chyba ze będziesz nosić akt ślubu na wszelki wypadek) zależy czy urzędowo, służbowo czy prywatnie

Gość linaaaa
A gdzie w takim razie mam zgłosić zmianę nazwiska skoro nie mam jeszcze dowodu z nowym nazwiskiem ;(

Przede wszystkim musisz iść do urzędu wyrobic sobie nowy dowód i prawo jazdy, jesli chcesz możesz zminić też paszport, (choć paszportu nie trzeba zmieniać, wystarczy kupować bilety lotnicze i zakładać rezerwacje w biurach podrózy na stare nazwisko, bo za granicą twoim dowodem tożsamości jest w tedy paszport). Musisz zgłosic na uczelni jeśli jeszcze studiujesz, wszędzie tam, gdzie mają twoje dane czyli np: prca, zus, operator telefoniczny jeśli masz tel. na abonament. Oczywiście nie musisz tego robić w trybie natychmiastowym, ale po kolei wszystko. Ja zaczęłam od wymiany dowodu i prawa jazdy. Nie przejmuj się, że nie masz jeszcze nowego dowodu, okazujesz sie wtetdy starym oraz aktem małżeństwa.