Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość egoistka byc

JAK BYC EGOISTKA ?

Polecane posty

Gość egoistka byc

całe zycie staralam sie wszystki pomagac..wysłuchiwac, doradzac..Zawsze najpierw ktos , a potem ja..Wszystko kosztem mojej osoby.. Oczywiscie jak to w zyciu bywa zapłaciłam za to tym ze wiekszosc ma mnie w dupie..i dba tylko o siebie-o to zeby im było dobrze..nikt nie ma czasu dla mnie.... ''Nie opłaca'' sie byc dobrym... jak stac sie egoistka... ???

Gość egoistka byc
nie potrafie.. :O a jak to mnie o cos poprosi lub da do zrozumienia ze potrzebuje pomocy...ja juz lecę..- odruch... :O

Gość lift me up
Znam to. Zacznij koncentrowac się na sobie i realizuj przede wszystkim swoje marzenia. Jak ludzie nie mają dla Ciebie czasu to wal ich... Może trafisz na lepszych kiedyś.

i dobrze, że nie potrafisz, bo to nic przyjemnego :) wystarczy jak zaczniesz brać pod uwagę ważność swojej osoby tym samym pomagając innym.

Gość Cesarz Jósef
Nauczyć się mówić "NIE" i zacząć wymagać usług dla siebie. Pewne jest , że najpierw będzie zdziwienie i wiele się nie doczekasz, ale gdzieś tam w podświadomości u innych coś zakiełkuje. A jak raz i drugi zobaczą, że sprawiłaś sobie przyjemność (wszysyko jedno jaką: niech to będzie nawet kupno książki kosztem ciastka dla dzieciaka), to zaczną się z tobą liczyć. Jak zostaną po obiedzie niepozmywane talerze, bo młodsi są od tego, to w końcu wezmą się za robotę. Jak będą musieli zrobić sobie kolację, bo zachce im się jeść... Ty w tym czasie możesz zrobić sobie aromatycną kąpiel. Prawdę mówiąc egoizm mam opanowany do perfekcji:D

Gość egoistka byc
no dobrze..ale jak to robic wzgeldem kolezanek..?? jak ten -nazwijmy to,zdrowy egozim, u siebie wprowadzić..??

Gość Cesarz Jósef
W stosunku do koleżanek zacznij mieć "potrzeby": potrzebujesz pożyczki na krótki okres, potrzebujesz pomocy w wyborze i przyniesieniu większych zakupów, potrzebujesz uszycia czegoś, poprawienia, upieczenia cias na przyjęcie rodzinne; nie wiem czego jeszcze możesz od nich "potrzebować", ale zobacz efekty i zacznij stosować taką samą miarę... A w końcu raz i drugi możesz nie mieć czasu, możesz się źle czuć, mieć inne plany...

Gość egoistka byc
one( nie wszystkie) rzadko reaguja na moje potrzeby :O .. ja nie lubie upominac sie o cos 100 razy..nie che sie narzucać.. Dla nie wystarczy raz...dla nich chyba nie.. :( Jestem chyba zbyt wrażliwa... :( nie umiem sie tak ''przestawić " ... najbordziej boli ze deklaruja swoja przyjaźn ale nic z tego nie wynika..lub za mało jak dla mnie..Moze ja za duzo wymagam...?? sama juz nie wiem...

wiesz, moze nie o to chodzi, zebys przestala nagle pomagac komukolwiek, ale zacznij myslec o tym tak, ze jest to rodzaj transakcji. pomagasz komus, ale w zamian oczekujesz, ze ktos tez Ci potem pomoze. i nie wahaj sie potem takich ludzi prosic. a jak ktos sie nie zrewanzuje i Cie oleje, to wtedy juz bez skrupulow Ty olewaj jego, a jak o cos jeszcze poprosi, przypomnij sytuacje, kiedy to Ty prosilas i nie doczekalas sie pomocy, wiec teraz nie masz zamiaru sie wysilac dla kogos, na kogo nie mozna potem liczyc. po prostu lepiej dobieraj osoby, ktorym pomagasz, bo nie kazdemu warto :) 🖐️