Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Przybysia

Mam brązowe oczy,mój ukochany niebieskie.Jaki kolor oczu będzie miało dziecko?

Polecane posty

no wlasnie, wiem, ze chodzi o prawo Mendla, ale tak naprawde potrzebuje odpowiedzi jak \"krowie na rowie\" ;) czy ktoś sie zna?? dzieki

Gość raczej brazowe
zalezy jakie oczy maja dziadkowe, ciemne sa z reguly silniejsze.

Gość sandra 11111
pomaranczowe:)))

moja mamusia ma zielone,ojciec brazowe, jego mama niebieskie a tata brazowe, mozna to obliczyc?

Gość sandra 11111
pomysl logicznie dziewczyno, czy kolor oczu jest najwazniejszy w zyciu??????? totalny bezsens!!!!

Jeśli jedno z rodziców Twoich ma niebieskie (bb) to Ty masz Bb Twój facet ma bb czyli wychodzi prawdopodobieństwo 50% (heterozygota) na brązowe i 50 %niebieskie (homozygota) Jeśli u Ciebie w rodzinie wszyscy mają brązowe to jest duże prawdopodobieństwo że Ty masz BB i wtedy 100 % potomstwa będzie heterozygotą Bb - oczy brązowe

Gość w takim razie brazowe na 75 pr
ocent bo jest przewaga i 25% niebieskie.

do sandra1111, tak, bede robic dziecko pod kolor oczu..:-O beznadziejne myslenie, jak masz tak pisac to nie pisz w ogóle!

Gość siostra mary
moja siostra ma niebieski, jej mąż piwne 1 dziecko chłopiec - piwne 2 dziecko dziewczynka - niebieskie tak było w ich przypadku :)

Co Wy za głupoty piszecie.. Przybysia skoro mama ma jasne to jej genotyp wygląda tak bb (b- jasne oczy, recysywny) tata Twój ma brązowe (czyli ma BB lub Bb) a biorąc pod uwagę że tyteż masz brązowe to Twój genotyp wygląda tak Bb i skoro Ty masz Bb facet twój ma bb to robiąc krzyżówkę Bb Bb bb bb czyli 50 % Bb (heterozygoty) brązowy 50 % bb (homozygoty) jasny.. --- jeśli któreś z Twojego rodzeństwa ma niebieskie (jasne) oczy to wtedy na bank Twój tata jest heterozygotą Bb - brazowe oczy

Tylko że dziedziczenie koloru włosów jest bardziej skomplikowane od dziedziczenia koloru oczu.. to akurat jest najprostsza krzyżówka

Gość mam tak jak ty
corcia piwne po mnie, syn niebieskie to tatusiu

nie ma tak że coś jest po tatusiu tylko a coś po mamusi.. tylko jest po tatusi i po mamusi.. :) jeden chromosom od mamusi jeden od tatusia.. i tyle zależy który dominuje.. to ten sie fenotypowo ujawni..:)

Gość mam zilone
moja mama ma brązowe ,tata piwne ,rodzeństwo brązowe a ja zielone :D

Gość lille_miss
ja mam brazowe oczy, moja mama ma niebieskie a ojciec brazowe. Moj facet ma niebieskie, oboje jego rodzice maja niebieskie. Mamy dwoch synow, obaj maja piekne brazowe oczy....czyli po mamusce.. :-D

Gość Issie
A umnie kazdy miał niebieskie i brązowe babcia dziadek strona mamy - i kazde dziecko ma ciemne:) tak samo ze strony taty - i kazde ich dziecko ma ciemne:) i.. moi rodizce mama ciemne, tatao jasne i kazde z nas ma ciemne:) ciemne oczy są genem dominującym jasne recesywnym kiedys braknie ludzi z jasnymi oczyma:P

dokładnie tak,ciemne oczy są dominujące,i największe prawdopodobnieństwo że Twoje dziecko będzie miec oczy brązowe,mówili niedawno właśnie na ten temat w telewizji:)

Gość delikatesssima
moj ojciec ma piwne,mama niebieskie a ja mam zielone brat ma piwne

Gość d3
mam zielone - najwidoczniej oboje rodzice są Bb i z dlatego Ty jestes bb CleoPatra - to nie tak prawdopodobieństwo akurat w tym przypadku jest 50% a wiec wcale nie większe..

Gość a u mnie.........
ja mam zielone, moja mama zielone, tata brazowe, babcia od str taty niebieskie, dziadek brazowe, babcia od str mamay brazowe, dziadek niebieskie.......wiec w sumie zielony mojej mamy wygral, a bylo przebicie brazowego 3 osoby na 6(2 niebieskie i jedna zielone)

Gość to zależy kto
będzie ojcem :) nie ma co teraz debatować...

Gość Żaneta1989
Moja mama ma niebieskie, tato brązowe, mojego chłopaka mama ma niebieskie , tato brązowe, ja mam brązowe, chłopak niebieskie, a moja córcia niebieskie:)