Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pewna paniiiiiiii

PŁODNEEEEE?

Polecane posty

Gość pewna paniiiiiiii

ostatni okres miałam27 sierpnia mam dlugie cykle moj ostatni wynosił 39 dni. Chciałabym wiedziec czy 20 dzien cyklu jest płodnym? czy też nie? Dzisiaj zmierzłam temp i wynosiła 36,9 a dzisiaj jest moj 22 d.c

39 (jesli tak masz zwykle) : 2 = 19,5 - owulacja. plodne sa 5 (niektorzy twierdza ze 7) dni przed owulka i 5 (7) po. czyli ten 20 wypadalby na plodny. Ale jesli masz cykle nieregularne to takie wyliczenie na niewiele sie zda. Co do temperatury to sie nie znam :P

Gość pewna paniiiiiiii
cykle mam nieregularne :O

Zeby stwierdzic czy dni sa plodne po temperaturze trzeba mierzyc caly cykl i obserwowac sluz...to nie jest prosta sprawa i raczej nie mozna tego sie nauczyc w ciagu jednego cyklu. Bzdura jest to co napisala ciekawusia - owulacja nie zawsze jest w polowie cyklu..wiec to dzielenie na pol nie ma sensu. Owulacja wystepuje na 12-16 dni przed miesiaczka. Pytanie czy przy tak nieregularnych cyklach wogole wystepuje?

Gość pewna paniiiiiiii
to możliwe że nie mam owulacji????????? mam nieregularne i dluugie cykle. Wiec jak to jest, owulacja 12-16 dni przed miesiaczka czy tez w polowie cyklu?

Owulacja występuje 12-16 dni przed miesiączką, a nie w połowie cyklu, to na pewno! A czy w nieregularnych cyklach jest owulacja? Jest! Dlaczego miałoby jej nie być? Możliwe, że może nie wystąpić w tych bardzo długich, ale to też nie jest pewne. Ja też zawsze miałam bardzo nieregularne cykle 33-56 dni, a zdarzały się i dłuższe, a bez problemów zaszłam w ciążę, czyli owulacja musiała być. :)

Czajka gratulacje. :) Mozliwosc ze nie ma owulacji jest zawsze. Nie napisalam, ze nie masz owulacji, napisalam tylko ze mozesz jej nie miec. Warto sie zastanowic dlaczego twoje cykle sa tak nieregularne. Moze taka twoja uroda i wszystko z toba w porzadku,a moze masz jakies zachwianie hormonalne. Ale jesli owu jest to zawsze 12-16 dni przed @. :)

Gość pewna paniiiiiiii
Dziękuje że odpisałyscie :) Patrzcie co znalazłam "Podczas owulacji wydzielina szyjki macicy staje się przejrzysta i ciągliwa, przypominając trochę białko surowego jajka. Przy braku owulacji, jest ona biała, nieprzejrzysta." Ja własnie mam biały ten śluz..

Przepraszam za wprowadzenie w blad ... Dobrze wiedziec ze moja nauczycielka sie mylila ;/ W sumie dobrze teraz a nie pozniej ;) Sorki raz jeszcze :)

--> surfitka - dzięki za gratulacje :) ale są trochę spóźnione, bo moje \"efekty\" tych długaśnych cykli chodzą już do liceum. :D Umieściłam swoją wypowiedź w tym topiku, bo bardzo często na tym forum czytam \"spanikowane\" porady na temat długich cykli, że to bardzo źle, że koniecznie trzeba iść do lekarza, że to jest nienormalne, że będą kłopoty z zajściem w ciążę. Oczywiście, dobrze jest pójść do lekarza i badania można zrobić, ale nie panikować, bo to nie musi być nic takiego, właśnie taka uroda, jak jest u mnie i żadnych kłopotów, wręcz przeciwnie, oszczędność na podpaskach, tamponach i... jajeczkach :D :D :D

Czajka, gratulacji nigdy nie za wiele :) Widzisz ja jestem dokladnie odwrotnym przypadkiem. Moje cykle od poczatku trwaly po ok 35-40 dni i mam ogromne problemy z zajsciem w ciaze, niestety. Dlatego warto sprawdzac takie nieregularnosci :) Nie zawsze, a czasem moga byc zwiastunem balaganu w organizmie, a wiadomo czym szybciej sie go posprzata tym lepiej. :) Ciekawusia 🌻 :D