Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszka 22

Co jest lepsze i praktyczne kominek czy piec centralny ????

Polecane posty

Witam. Chcialam prosic o rade i wypowiedzi na temat co wg was jest lepsze i praktyczne kominek czy ogrzewanie centralne. Jestem na etapie remontu domu i nie wiemy z chlopakiem na co sie zdecydowac. Nie wiem czy komiek ogrzeje mieszkanie tak samo jak piec ?? Mamy dwa pokoje w tym kuchnia maly przedpokoj i lazienka. Boje sie ze kominek bedzie troche niepraktyczny raz ze w mieszkaniu bedzie bardziej sie brudzilo napewo pranie firan tez bedzie musialo byc czesciej No nie wiem juz sama. A wy co sadzicie ?? Ma ktos z was kominek ??

zdecydowanie ogrzewanie centralne - tylko minusem sa duze koszty jesli chodzi o kominek - to da rade nagrzac caly dom ale trzeba dokladac drewno caly czas (rowniez w nocy), czyscic go w srodku, sprzatac z drewna drzazgi itp (no chyba ze chccie sobie kupic kominek, ktory sie pali \'sam z siebie\' bez opalu). do tego trzeba zrobic komin itp ja bym wybrala jedno i drugie (przynajmniej mam takie plany przy budowie domu - przy remontowaniu jest gozej) kominek od czasu do czasu dla oszczednosci i klimatu - a na co dzien centrakne dla ciepla i wygody

Kominek Ci nie orzeje calego mieszkania, nawet jak kupisz go z komorą zamknietego spalania. Jak bedzie ostra zima bedziecie marznąć, a ponadto drewno jest drogie, u mnie w zimie, takie dobre wysuszone kosztuje 200 zl za kubik. Mialam kominek i zamienilam na piec na wegiel, bo nic innego u mnie nie dało się zrobić. Ale mam ciepło i nie zamarzam:D Acha, jest opcja ogrzewania kominkowego, tzn rury rozprowadzające powietrze... ale to tez nie to... Dobre jako dodatkowe i fajne ale jako głowne ogrzewanie nie.. Chyba ze wydacie ogrom kasy i zrobicie kominek łączony z piecem kaflowym.. ale to nadal jest ciepło w 1 pomieszczeniu...

lepszym rozwiazaniem bedzie ogrzewanie centralne.nie wiem o jakim myslicie ( ogrzewanie węglem czy gazem).Najtaniej wychodzi weglem.kominek bardzo ladnie wyglada w salonie ale wasze sciany beda wymagaly czestrzego malowania

Dzieki bardzo za wypowiedzi. No wlasnie ominek jest tanszym ogrzewaniem bo tylko drzewem sioe pali a w piecu wegiel mial. W domu mam centralne wiec wiem ze daje duuzo ciepla :) I szczerze na poczatku bylam nastawiona na komienk ale teraz jakos mi sie coraz mniej wydaje ze to bedzie dobry wybor :o

ps ja w domu mam ogrzewanie centralne.na wegiel.zima jest cieplutko, i wode goraca mamy za free.jedynie latem kiedy nie musimy grzac, przelaczamy wode na gaz.

No wlasnie i tez wg mnie w komnku sie tak dlugo cieplo nie utrzyma bedzie trzeba czesciej dokladac itp itd Dziekuje wam bardzo za wypowiedzi :)

Gość gość
odpowiem na przykładzie własnego doswiadczenia.....a wiec, mieszkamy w nowym domu 3 lata...pierwsza zima na kominku z płaszczem wodnym, czyli to samo co centrany piec..szło na całą instalacje , czyli 2 pietra (6 pokoi i reszta)...Jest to mozliwe, ale po czasie uciazliwe-dokładanie drzewa co poł godziny..temperatura wody nie wysoka,ok.50 stopni.....czułam sie jak palacz na etacie....Przed nastepną zimą postanowilismy kupic piec na ekogroszek...róznica wielka, zadnej roboty przy tym., niczego nie trzeba pilnowac..tylko o dosypaniu raz na pare dni....polecam

Gość grzesiek85
No według mnie piec jest bardziej wydajny, on służy tylko do ogrzewania i jak masz np na eko-gorszek to jest bardzo wydajny. JA mam właśnie taki, 5 generacji i sprawdza się fajnie. Zamawiałem w Metalvicie bo mają dobra ofertę na te modele.

Gość gość
kominek ogolnie to badziew na ozdobę nie ma jak piec ogrzeje cały dom i wodę i na prawde jest cieplutko