Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamcia ehhhhh mamcia

Zwątpienie...

Polecane posty

Mam cudowną córeczkę,bardzo ją kocham ale...sa takie dni,że nie daję rady...dziś sie popłakałam...z bezsilności.Ona ma dopiero niespełna 2 latka, jest mądra, bystra ale , jak nawet zauwazyli lekarze, ma bardzo trudny charakterek z którym chyba sobie nie radze...Staram się poświęcac jej mnóstwo uwagi, nie denerwowac się, nie dac sprowokowac ale to na nic...Czasami z kochanej, słodkiej dzieciny wychodzi potwór...Potrafi piszczec kiedy nie dostaje tego co chce, płakac a raczej wyc, urządzac sceny a przeciez ona jest jeszcze taka malutka...Kiedy słysze jakie dzieci maja koleżanki:grzeczne , spokojne, bezproblemowe to myslę ,że cos z mna nie tak. Od początku były z nia kłopoty z jedzeniem, spaniem, noszeniem i tak zostało do dzis...Musze GODZINĘ \"lulac \" ja w wózku zanim zasnie w przeciwnym razie nie spi tylko płacze , kwiczy, zanosi się od łez....Najgorsze jest to, że zaczyna brakowac mi cierpliwosci i czasem mam ochotę dac jej porządnego klapsa za jej fochy...Cociiaz bardzo się staram to chyba nie jestem najlepszą mamą...

Gość no jak Ty
dwulatke lulasz do snu w wozku to naprawde sama jestes sobie winna; troszke konsekwencji powinno pomoc; nie pozwol dziecku wchodzic sobie na glowe;

Gość no jak Ty
a poza tym - nie sluchaj kolezanek - bo w przewazajacej czesci napewno upiekszaja :O dziecko ma 2 lata to przechodzi okres buntu i Ci probuje - nie pozwol dziecku soba rzadzic

sama jestem sobie winna-pewno tak ale jak nieby mam ja tego oduczyc?Probowałam setki razy...

Gość no jak Ty
KONSEKWENCJA 3-4 dni histerii i sie nauczy - dzieciaki szybko lapia; moja ma prawie 2,5 roku i tez jest kochana ale czasem pokazuja jej sie rozki - wystarczy ze spojrze w charakterystyczny sposob i juz jej przechodzi "diabelkowatosc" zrozum - dziecko sprawdza na co sobie moze pozwolic - jesli teraz nie ustalisz jasnych granic to wejdzie Ci na glowe

Kazde dziecko jest inne-moje jest trudne, bo pomimo tego iż nie ulegam jej kaprysom i zachciankom jej nie przechodzi!Nie reaguję na jej histerię, nie ulegam jej a ona wciaz powtarza swoje zachowania, wiec czasem konsekwencja nie pomaga....

Gość no jak Ty
jesli uwazasz, ze konsekwencja nie pomaga to nie moge Ci nic wiecej doradzic :O wg mnie nie jestes naprawde konsekwentna i w ktoryms momencie jednak sie poddajesz; a czy np probowalas nie lulac jej do spania w tym wozku? i jak reagowala? a Ty co robilas? co to znaczy, ze nie mozesz jej tego oduczyc?

\"Musze GODZINĘ \"lulac \" ja w wózku\" Nie, ani trochę nie dajesz sobie wejść na głowę. Tylko parę rzeczy MUSISZ. Młoda Cię szantażuje - dlaczego? Bo widzi, że to skuteczne. Proste jak drut. Nawet dwulatka to rozumie.

Zgadzam się z No jak Ty Moja córka skończyła 3 latka w ubiegłym miesiącu i w zasadzie mogę powiedzieć, że wszystkie złe nawyki czy początki dziwnych zachowań (taki płacz wymuszający różnie rzeczy) zostały u nas wyeliminowane właśnie poprzez konsekwencję. Jeśli powiem nie, to żeby nie wiem co, oznacza to nie. Oczywiście maluch próbuje na różne sposoby podejść rodziców. ALe trzymamy jeden front i nie ulegamy jej. Każde dzieco jest inne, ale w 90% przypadków, konsekwencja pomaga.

Macie rację, gdzies robie błąd ale nie wiem gdzie. Mała próbuje wymuszac cos płaczem, nigdy nie ulegam, konsekwentnie mówię nie.I 10 razy zrozumie ,że nie to nie a za 11 scena jak z dramatu, i tak w kółko...

Wiesz, rzeczywiście dwuletnie dziecko już sporo rozumie i to jest teraz najlepszy moment, żeby się przekonała, że niektóre numery nie przejdą. Im szybciej, tym lepiej. A z usypianiem u nas wyszło jakoś spontanicznie. Kładłam maluszka do łóżeczka (miała ok 12 miesięcy) i mówiłam, że mamusia idzie umyć butelkę po kaszce i zaraz przujdzie. Wychodziłam z pokoju, a dziecko zasypiało czekając na mamusię ;) Są też sposoby opisywane przez Tracy Hogg... Musisz próować. Jakiś sposób w końcu zadziała.

Gość no jak Ty
ok -> 10 razy zrozumie a za 11 scena jak z dramatu i co wtedy robisz?

moja siostra z małą-też krzyczała,albo wogóle niezwracała na nią uwagi-a twoja mała wie że ty tylko gadasz a za 11razem ulegasz nie gadaj-powiedz raz a konsekwentnie

A co do lulania, zaczęło sie gdy miała kilka mcy gdy miała straszne kolki-to skutkowało- tyle,ż etrwa do dzis...

no własnie nie ulegam i za 50tym tylko,że ona nie potrafi zrozumiec nie.Raz przyjmie to na spokojnie a za któryms musi "zaszalec"

Gość no jak Ty
mamciu - ale napisz co robisz, zeby to przerwac i jak mala reaguje na Twoje zachowanie?

wiecie co ja się chyba ciesze z tego że jako ostatnia mam pierwsze dziecko i obserwuje wszystkie co robią-szwagierka małemu pozwalała na wszystko i są skutki..prababcia zarobiła klapsa,w domu dewastacja kuchni-ale nie u mnie byli na urlopie przes tydz. nic nie zepsute a mały zawsze zajęty bawieniem-NIECH NIKT MI NIE MÓWI ŻE TO JEST MAŁE DZIECKO-ONE DOSKONALE WIEDZĄ JAK PRÓBOWAĆ...

Gość no jak Ty
ok takie jej prawo male dziecko ma w sobie pelno emocji, ktore trudno mu zrozumiec i czesto zaakceptowac; jesli ma taki napad raz na jakis czas to pozwol jej sie wyplakac czy wyzloscic - tylko pilnuj zeby nie zrobila sobie krzywdy; a jesli chodzi o usypianie - przestan wkladac ja do wozka i lulac - poloz ja poprostu do lozeczka i niech zasnie - nawet jesli mialoby sie to odbyc z histeria przez kilka dni

Próbowałam jej nie lulac ale efekt jest taki,że ona nie spi i do 1ej w nocy tylko płacze....Słania się na nogach, dławi płaczem ale nie zaśnie i koniec.Usypiałam na łózku naszym w jej łóżeczku i wszystko na nic...Jej NIGDY nie zdazyło się zasnąc na rekach, w trakcie zabawy, czy tak samej po prostu. Ona musi byc lulana w wózku, tylko,ż eteraz nie trwa to jak dawniej dwóch minut ale bywa,ż egodzine...

Gość no jak Ty
aha i nawet jesli dostanie napadu zlosci, a Ty pozwolisz jej na wyplakanie sie to i tak nadal podtrzymuj swoje zdanie kiedy dziecku ta zlosc przejdzie - czyli jak nie to nie

a ja nie mam sił....

Gość no jak Ty
dobra - powiem tak - ewidentny brak konsekwencji :O niestety jak nie spi do 1 w nocy to trudno - "walcz z nia dalej" nawet jakbys miala siedziec do 2, 3 albo i cala noc; gwarantuje, ze po kilku (max daje wam tydzien) takich nocach bez lulania, nawet z siedzeniem do 3 rano mala sie nauczy i nie bedziesz musiala jej lulac

czasem głupie programy tez mogą nas nauczyć, ale nie oglądaj je z dzieckiem tylko jak masz czas-one wiele z tego rozumieja-ja po jednym z tych programów powiedziałam sobie do dziecka są tylko wieczorynki-ja tak miałam,tata zawsze nam tak mówił... telewizja -tam dzieci dostają wszystko,każda zachcianka spełniana może wiec warto zabronić...dziecko znajdując sobie same zabawę uczy się sobie radzić

zwykle usypiam ja ok. 20-20.30 najdłużej wytrzymałam "walkę" do 2 bo o 6tej musiałam wstac do pracy i nie miałam juz sił dłużej czekac az zasnie...A ona z o oczkami jak dwie szparki siedziała na dywanie i na moje prosby choc spac krzyczałe ze złością nie...Kiedy ja sie kładłam to wyła i "mama nie spij" szarpała mnie. Więc o 2 skapitulowałam i zasnęął w wózku w 5 sekund...

Gość no jak Ty
posluchaj - ja wiem, ze to meczace i ze mozesz nie miec sil ale pomysl co jest lepsze - codzienne lulanie dziecka i zgoda na to by to ono toba rzadzilo czy mocne postanowienie zmiany i po paru dniach spokoj; poswiec sie ten tydzien, dwa - bedzie ci ciezko ale pozniej docenisz spokoj, ktory sobie sama wypracujesz ksztaltujac takie a nie inne zachowanie dziecka

Mam poważna pracę i nie potrafie przez tydzien nie spac wcale, az dziecko ulegnie.Po drugie mieszkam w bloku i musze się liczyc z sasiadami, którzy po 2 2 chca spac a nie słuchac spazmów i wrzasków mojego dziecka...WIem,ż eto niezły sposób ale trudny do realizacji

a może poprostu niech ktoś przy niej zabierze ten wózek,żeby widziala że go już niema-ale ktoś dla niej mało znany-bo tak to ona go widzi i wie że ją tam dasz jak bedzie histeryzować

z drugiej strony gdy przychodzi wieczr jestem bliska załamania nerwowego...

No tak, praca sąsiedzi itp, ale czy to oznacza, że będziesz ją jeszcze przez kilka kojenych lat tak lulać w wózku? Ktoś to musi w końcu zmienić...

Gość no jak Ty
poza tym nie licz na to, ze zachowaniedziecka - nad ktorym pracowalas od jego urodzenia zmieni sie w ciagu jednego wieczoru; jesli musisz pracowac wez sobie tydzien urlopu, zeby postarac sie zmienic nawyki swojej corki i jednoczesnie nie byc zmeczona praca; poswiec sie tylko temu - te male "diabelki" sa bardzo sprytne i doskonale rozumieja co sie wokol nich dzieje; a poza tym sama sobie przeczysz - mowisz, ze jestes konsekwentna a jak dziecko nie spi do 2 to kapitulujesz i wkladasz je do wozka :O