Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość itoje kepasa

węgry

Polecane posty

Gość itoje kepasa

jade z rodziną na węgry. moze ktos mi doradzic co powinnam tam kupic (najlepiej dokładnie) , na co powinnam uważac itp itd :)) z góry dziekuje

Gość gardenia*
Gdzie jedziesz? Coś do kupienia - chodzi Ci o pamiątki, jedzienie? Bo nie rozumiem.

Gość itoje kepasa
do Budapesztu . jedzenie , pamiątki , wszystko co sie da

Gość gardenia*
Uważaj na cyganów - zaczepiają, kradną. Z jedzenia dla mięsożerców to salami Pick, kiełbasa paprykow Gyulai, kiełbasa z mangalicy(włochata świna węgierska) (można to wszystko kupić w każdym większym supermarkecie, w dziale samoobsługowym, bo zakładam, że nie mówicie po węgiersku). Spróbuj pogaczy (pogácsa) - to są takie bułki ogrągłe, lekko słone, często ze skwarkami), nadają się do piwa, ale same też pyszne. Koniecznie kupcie sobie batoniki Túró Rudi, w sklepach leżą razem z jogurtami, w lodówkach. W środku mają masę serową. Te prawdziwe mają czerwone kropki na opakowaniach, inne np danona to podróbki. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Rudi_ruhaban.jpg Bardzo dobre są słodycze - czekolady, batoniki, zwróc uwagę na figurki z marcepana. Nie wiem, czy zamierzacie wyjeżdżać poza Bdp, ale jeśli tak, to zajrzyjcie do Szentendre (dojazd kolejką podmiejską - HÉV). Piękne miasteczko, malownicze, wąskie uliczki i małe domki. Jest tam muzeum marcepana, bardzo fajne. Blisko Szentendre jest też Wyszegrad z pięknym widokiem nad zakole Dunaju, ale to już nie HÉVem. Z alkoholi warto kupić palinkę - są owocowe, to już zależy od gustu. Wina są dobre nawet te z niższej półki. Ja najbardziej lubię Tokai Aszu 6, ale to już droższe. Jest też alkohol na żołądek Unicum w pękatej, ciemnej butelce z krzyżykiem. Średnio smaczny (trochę gorzki, ziołowy), ale skuteczny;) Bardzo ładna jest ceramika węgierska i wyszywane obrusy. Najlepiej obrusy, pieczywo itp kupić w Vásárcsarnok (to są takie hale targowe), resztę - alkohole, słodycze, kiełbasy itp w supermarkecie, bo jest dużo taniej. W halach po prostu zdzierają:O Piwa nie kupuj, bo węgierskie jest bardzo słabej jakości. Miłej podróży

Gość itoje kepasa
dziekuje bardzo hehe słyszałam własnie ze tam piwo jest bardzo tanie :)

Gość itoje kepasa
moze ktos jeszcze cos poleci

Gość klaudynka - malinka
wino hehe , z tego co pamietam to kiedys sie swetry przywoziło :)