Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bea1616

wysoka prolaktyna

Polecane posty

Gość bea1616

czesc wszystkim!Moze ktos ,kto mial podobne problemy ,bedzie umial mi doradzic.Mam za wysoka prolaktyne,z drugiego pobrania.Z pierwszego jest w normie,wrecz idealna z drugiego po tabletce znacznie podwyzszona.Czy jesli pierwszy wynik jest dobry to mozna wykluczyc gruczolaka przysadki,a przyczyna podwyzszonego drugiego wyniku moze byc stres?Czy jednak blednie rozumuje i i pomimo normy po pierwszym pobraniu ,przydalby sie rezonans?

Gość Myśle ze
A dlaczego miałaś wykonywane to badanie? Jeżeli nie ma wskazań do rezonansu to nikt takowego skierowania ci nie da.Jeżeli masz h. czynnościową to znaczy ze wyrzut prl występuje pod wpływem bodźców-stres, sex itp.Owszem takie skoki mogą wpływac na płodność-wtedy wystarczą leki i to na niezbyt długi czas. Gorzej jest kiedy ta podstawowa prl jest zawyżona i np wogle nie chce spadac po lekach.Wtedy to juz jest problem.

Gość bea1616
wielkie dzieki za odpis .Pierwszy wynik mialam 10,1 (pytanie tylko w jakich jednostkach:-( ),a drugi 434.Siedze teraz zagranica ,nie mam dostepu do gina i dodatkowych badan:-( i sie denerwuje,bo od ladnych paru miesiecy probuje zajsc w ciaze a tu nic z tego.Miesiaczki mam regularne jak w zegarku,w polowie cyklu-bole typowe dla jajeczkowania,sporo sluzu owulacyjnego i.....juz zaczynam gubic sie w domyslach.Moja gin jak u niej bylam specjalnie nie chciala mi nic wyjasnic,tylko powiedziala ,ze mam sie nie stresowac,bo ja chyba taka za wrazliwa cos jestem.Dlatego znalazlam kafe i tu szukam doraznej pomocy i opinii.Dodam jeszcze ,ze lekarka na ten moment przepisala mi jedynie preparat ziolowy castagnus,twierdzac ,ze to wystarczy i wszystko bedzie dobrze.Ja lubie wiedziec wiecej o problemie ,wiec sie zastanawiam.

Gość bea1616
dodam jeszcze ,ze ogolnie podobno jest ok z moimi jajnikami ,macica ,szyjka macicy itp,wiec gdzie tkwi problem?Niestety nie mialam monitorowanego cyklu i zastanawia mnie czy przy tak ksiazkowych zachowaniach mojego organizmu moge nie jajeczkowac?!Jak wroce do Polski to moze zbadam jeszcze progesteron i jajowody.Okrutna ze mnie panikara,niestety:-( ;-),ale tutaj powod na pewno nie jest blahy -chce zajsc w ciaze i nie moge!!!:-(Ciekawe ,czy wplyw na moja wysoka prolaktyne ,moze miec fakt,ze juz ladnych pare lat ,zyje w permanentnym stresie i specjalnie tego nie lecze...

Gość bea1616
acha-moze ktos ,kto jest bardziej kompetentny w temacie wie czy na za wysoka prolaktyne moga miec wplyw niektore leki?...i jescze jedno piszesz,ze sex moze byc przyczyna podwyzszone jprl??????!!!!!!Pytam sie jak cos tak przyjemnego i sluzacego innym celom ,moze miec tak zgubne dzialanie????!!!!!!;-) (prl jest troche jak samoistny srodek antykoncepcyjny)

Gość Myśle ze
Tak wogle to jest taki topik jak Prolaktyna, mnóstwo info. Ja też tam siedze sobie i to już długo. Zacznę ok końca-owszem sex, drażnienie piersi powoduje wzrost prl-dlatego przed badaniem zaleca sie aby unikac przytulanka jakieś 2 dni, nie drażnic brodawek sutkowych bo to może zawyżyć wynik. Ale nie jest to w takiej skali aby powodowac zatrzymanie owu-szczególnie gdy prl podstawowa jest na idealnym poziomie-bo taki wynik jest do pozazdroszczenia. Troche inczej rzecz ma sie ze stresem-jest to czynnik jesli moge to tak nazwać, silniejszy. Szczególnie gdy towarzyszy nam na codzień. Pisząc to miałam na myśli poprostu bodźce które moga przyczyniać sie do podwyższenia tego hormonu. Sorry za taki skrót myślowy ale pisałam o tym już tyle razy że wydało mi sie to oczywiste. Często pisze dziewczynom kiedy powinno wykonywac sie badanie i jakie warunki trzeba spełnić aby wynik był jak najbardziej wiarygodny. Owszem sa leki które powodują hiperprolaktynemie-są to antydepresanty.Poczytaj sobie wogle nt hiperprolaktynemii-wrzuć hasło w google a napewno coś znajdziesz. A to ze nie możesz zajśc w ciąże to moze być blokada psychiczna-za bardzo chcesz poprostu.Trzeba sie wyluzowac.A hiperprolaktynemia czynnościowa-czyli polegająca na zwiekszeniu wydzielania sie hormonu pod wpływem różnych czynników-tu mysle o stresie może tez dodatkowo utrudniać jajeczkowanie. Twoja gin rzeczywiście miała racje z tym castagnusem i wyluzowaniem. Musisz też wiedziec ze prolaktyna jest hormonem o bardzo dużej dynamice dobowej.Tak więc skacze i to bardzo. Jakby co to pisz w temacie PROLAKTYNA.