Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kafeteriankaodniedawna

L4 symbol B

Polecane posty

Witam Was kobitki, dostałam druk L4 z symbolem B.To dopiero początek ciąży więc nic nie mówiłam pracodawcy.Teraz martwię się, że jak dam zwolnienie to na pewno się zorientuje.. Jak myślicie czy pracodawca zna się na tych kodach??

wiec jesli Twoj pracodawca sie zna (a jelsi nie on to kadrowa na pewno sie zna) to bedzie wiadomo dlaczego dostalas L4 wiec lepiej sama o tym poinformuj

B oznacza ciążę, i że masz w związku z tym 100% wynagrodzenia a nie 80 jak na zwykłym L4

No właśnie nie mam bo jestem na razie na okresie próbnym.To dopiero 4 lub 5 tydzień ciąży i nie chciałam jeszcze o tym nikogo informować. Zastanawiam się czy teraz muszę poinformować o ciąży jak będę oddawała L4 ..a jeśli pracodawca się zorientuje to oboje będziemy wiedzieć i będzie głupia sytuacja. Nie wiem co mam teraz zrobić.. Poradzi ktoś??

Gość qwertyu
oczywiście że musi się znać. No jeżeli nie pracodawca to napewno osoba zajmująca sie kadrami. Jest zasadnicza różnica pomiędzy zwykłym zwolnieniem a zwolnieniem w ciąży. chodzi o to że za zwolnienie zwykłe jest 80% zasiłku chorobowego a za ciążowe 100%. Z ustawy: "W zaświadczeniu lekarskim o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby lub pobytu w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej informacje o okolicznościach mających wpływ na prawo do zasiłku chorobowego lub jego wysokość w myśl art. 7 pkt 2, art. 8, art. 9 ust. 2, art. 11 ust. 2 pkt 1 i art. 16 podaje się z zastosowaniem następujących kodów literowych: 1) kod A - oznacza niezdolność do pracy powstałą po przerwie nieprzekraczającej 60 dni - spowodowaną tą samą chorobą, która była przyczyną niezdolności do pracy przed przerwą; 2) kod B - oznacza niezdolność do pracy przypadającą w okresie ciąży; 3) kod C - oznacza niezdolność do pracy spowodowaną nadużyciem alkoholu; 4) kod D - oznacza niezdolność do pracy spowodowaną gruźlicą; 5) kod E - oznacza niezdolność do pracy spowodowaną chorobą, o której mowa w art. 7 pkt 2. 2. W zaświadczeniu lekarskim, na pisemny wniosek ubezpieczonego, nie umieszcza się kodu "B" i "D"." Więc chyba wszystko jasne.

Tak, tylko ja dopiero w domu spojrzałam na druk L4 że jest wpisane B :( Teraz po prostu zastanawiam się co zrobić bo raczej nie dostanę drugiego L4 bez oznaczenia B.Więc albo im powiem , albo sami się dowiedzą z druku L4.Nie znoszę takich sytuacji.

Gość qwertyu
napewno nie dostaniesz drugiego zwolnienia z prostej przyczyny że są to druki ścisłego zarachowania i lekarz nie może ci wydać drugiego zwolnienia na ten sam okres. A poza tym to obowiązkiem lekarza jest przesłanie kopii zwolnienia do ZUS. Chodzi o to żeby informacje o chorobowych sie zgadzały obydwu stronom. Nie masz wyjścia musisz powiedzieć o ciązy -uważam że tak będzie fair. A na jaki czas masz tą umowę?

pracodawca na pewno sie zorientuje, ze jestes w ciazy. jak jestes na okresie probnym to pewnie Cie zwolni/nie przedluzy umowy. chyba, ze to jest wyjatkowo wyrozumialy czlowiek - nie lezy w jego interesie uczyc osobe, ktora zaraz pojdzie na macierzynski i bedzie blokowac stanowisko. na Twoim miejscu staralabym sie chodzic do pracy (jesli pozwala na to stan Twoje zdrowia), a jesli nie to bym poszla do lekarza rodzinnego zeby wypisal zwolnienie na przeziebienie czy cos takiego. pracodawcy zle patrza jak ktos bierze zwolnienie na okresie probnym. i pamietaj, ze jesli uda Ci sie podpisac umowe o prace to jesli to bedzie na czas okreslony to pracodawca moze Cie zwolnic do 3ego miesiaca ciazy

Gość qwertyu
"Jeśli twoja umowa wygasa po trzecim miesiącu ciąży, pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu (art. 177 par. 3 kp). Jednak pamiętaj, nawet przy takiej umowie jesteś chroniona od momentu poczęcia - tzn. pracodawca nie może cię zwolnić do czasu wygaśnięcia umowy. Prawo nie chroni kobiet zatrudnionych na okres próbny krótszy niż jeden miesiąc. "

nawet jesli pojdziesz do lekarza zeby poprawil to zwolnienie to on poprawi na wystawionym juz druczku - zkresli lub zmieni dane i podparafuje + pieczatka (ale symbolu nie usunie - mozena zmieniac termin itp)

Gość qwertyu
Drugie zwolnienie nie przejdzie bo wg. ustawy: "Zaświadczenie lekarskie wystawia się z dwiema kopiami: 1) oryginał zaświadczenia lekarskiego wystawiający zaświadczenie przesyła, w ciągu 7 dni od dnia wystawienia zaświadczenia, bezpośrednio do terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych; 2) pierwszą kopię zaświadczenia lekarskiego otrzymuje ubezpieczony; 3) drugą kopię wystawiający zaświadczenie przechowuje przez okres 3 lat." ZUS od razu zorientowałby się że ktoś tu coś kręci.

jesli Twoj pracodawca jest ludzki to mozesz sie z nim jakos dogadac - np ze bedziesz za siebie sama zlacic zus - to on nie bedzie ponosil zadnych kosztow a bedziesz miala ubezpieczenie

okres próbny mam na 2 miesiące, więc tak czy siak chyba będę musiała po prostu powiedzieć.Bardzo polubiłam moją szefową.. Jak widać życie samo pisze scenariusze.. Dziękuję Wam kobitki za dobre rady. pozdrawiam serdecznie 🌼

Gość qwertyu
pogadaj z szefową szczerze a może coś z tego wyjdzie. Życzę powodzenia.

Tak będę musiała zrobić. Dziękuję raz jeszcze{kwiatek]

pogadaj z szefowa - jesli to kobieta to moze inaczej do tego podejdzie powodzenia

Gość Aggggggggggggggggga
nie chce mi się czytać wszytskiego, ale na prośbę pacjenta lekarz nie wpisuje B, tak jest w ustawie

Gość autorko topiku nie wiem
co postanowilas,ale umowa na okres probny przekraczajacy jeden miesiac, ktora uleglaby rozwiazaniu po uplywie trzeciego miesiaca ciazy, ulega przedluzeniu do dnia porodu.(KP art.177)

Aggggggggggga ja zanim się zorientowałam to B było już wpisane.Po prostu nie wiedziałam że w ogóle coś takiego istnieje.To moje pierwsze w życiu L4 Zgadza się również, że "'umowa na okres probny przekraczajacy jeden miesiac, ktora uleglaby rozwiazaniu po uplywie trzeciego miesiaca ciazy, ulega przedluzeniu do dnia porodu.(KP art.177)" ale mi kończy się umowa i pierwszy trymestr w tym samym dniu.Tego w ustawie nie ma..

Powini Ci wiec przedluzyc umowe, jest taka ogolna zasada,ze gdy nie ma dokaldnego przepisu stosuje sie ten korzystniejszy dla pracownika. Moge Ci to prawdzic w orzecznictwie, jak dam rade, i napisac.O ile go znajde jeszcze wieczorem (topik). Jak dasz rade chodz do pracy.Z jakiej przyczyny masz L4? Moze internista (inny lekarz) by ci napisal inne, jesli juz musisz je wziac. Ja pare razy mialam zwolnienie od lekarza i go nie wykorzystywalam, bo uznalam,ze czuje sie w miare dobrze. No ale nie bylam w ciazy, a na pracy(czyt. pieniadzach) mi zalezalo.

Gość qwertyu
no tak -można nie wykorzystać zwolnienia tu się zgadzam. ale jakoś nie bardzo sobie wyobrażam jak miałoby wyglądać drugie zwolnienie na ten sam okres od innego lekarza -na inną przypadłość

Nie wiem, moze ona ma grype wtedy internista moze wystawic zwolnienie i nic nie pisac o ciazy. Tylko,ze wtedy zaplaca ci 80%. W sumie mozesz wziac urlop jak jestes chora, np. ja tak robie ;) ale jesli masz ciaze zagrozona, to lepiej nie ryzykowac i zostac w domu

Zostałam wysłana na L4 z powodu małego przeziębienia.Pani doktor uznała, że powinnam, chociaż ja zrobiłam wielkie oczy bo myślałam, że da mi jakieś leki i pójdę do pracy.Jednak ze względu na specyfikę pracy musiałam zostać w domu -pracuję w przedszkolu.

do autorko topiku nie wiem- będę bardzo wdzięczna jeśli mogłabyś to sprawdzić🌼

Gość jdfgfhg
to juz ci nie przedluzy umowe....