Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale co sie ssstało

kto będzie taki uprzejmy i wyjaśni mi kiedy używać past simple a kiedy past cont

Polecane posty

Gość ale co sie ssstało

a kiedy past continuous. Bo kompletnie tego nie czaje :O

Gość takie rzeczy to nie na neta
idz zapytaj nauczycielki

Np When i was doing my homework the telephone rang Kiedy odrabialem prace domowa zadzwonil telefon. Past continous uzywa sie przede wszytskim do czynnosci ciaglych w czasie, natomiast Past simple do wydarzen, w tym przypadku do telefonu:) Jakies pytania :) ?

Gość koktail
simple - kiedy mówimy o czynnościach stałych, o przyzwyczajeniach, o czymś co się szybko nie zmieni np. I live in Katowice ; He has dog continuous: gdy mówimy o czynnościach które się dzieją w tym momencie, teraz, lub gdy mowimy o wydarzeniach (pewnych) z neidalekiej przyszłosci np. I'm sitting now ; He is going to his grandparents tomoroow

Gość do cocktail
Ale autor pyta o PAST!

Np I was doing my homework - robilem prace domowa, np 4 godziny I done my homework- zrobilem prace domowa (nie podajesz ile czasu ja robiles, poprostu zrobiles i koniec)

Gość koktail
ah past... nie doczytałam :D

Gość koktail
wiem:P do autora ---- już rozumiesz, czy mam też napisać:D ?

Gość do cocktail
Czasu Past Simple używa się do wyrażenia czynności, które odbyły się w przeszłości i nie mają one żadnego związku z teraźniejszością: 1. Opisów zdarzeń z przeszłości i opowiadań 2. Czynności, które zostały wykonane w jakimś konkretnym czasie, który już jest zakończony. Najczęściej używanymi określeniami czasu w Past Simple są: yesterday, last week, last night, two days ago, on Saturday, last weekend, last evening... ------------------ Past Continuous jest trybem niedokonanym. Past Continuous jest czasem bardzo podobnym do Present Continuous z tym, że wyraża czynność trwającą określony czas w przeszłości. Różnica tkwi w wyrazie być to be - zamiast formy teraźniejszej używamy formy czasu przeszłego. Do tego dokładamy czasownik z końcówką -ing i zdanie w Past Continuous gotowe.

past continuous uzywasz kiedy cos robilas ale tego nie dokonczylas np - czytalam ksiazke - i was reading a book czytalas ale nie dokonczylas to jest czas niedokonany ten czas mozna lazcyc z czasem past simple past simple, prosty dokonany i read a book - przeczytalam ksiazke ale cala od deski do deski uzywasz go keidy czynnosc zostala zakonczona

Gość swinkowaaaaaaa
ewentualnie mozna tak: Tomek wczoraj zadzwonil - Tom called yesterday jesli cos dzialo sie w przeszlosci , jest to sytuacja dokonana ( jak w polskim czas przeszly dokonanay) to uzywasz past simple A telefon dzwonil caly czas - the phone was ringing all the jesli natomiast to cos dzialo sie przez jakis czas w przeszlosci i jest to czynnosc niedokonana, to uzywasz past cont. ( jak w polskim czas przeszly niedokonany) poza tym, jak juz wczesniej ci napisano , jesli dwie rzeczy wydarzyli sie w przeszlosci i jedna z nich trwala, gdy wydarzyla sie ta druga to tutaj rowniez uzyc mozesz czasu past cont . pilem kawe( czynnosc ciagla w przeszlosci ), gdy telefon zadzwonie ( czynnosc krora wydarzyla sie w trakcie trwania innej czynnosci ) i was drinking coffe when a phone rang mam nadzieje, ze za bardzo nie namieszalam :) jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj :)

do wszystkich czynnosci niedokonanych stosuje się czasy cont. a do czynności dokonanych czas simple...

Gość hubik
Past Continuous- czas przeszły ciągły. Past Simple-czas przeszły prosty. Ja uczyłem się z tego bloga https://ellalanguage.com/blog/