Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość M0onisia

zadanie z chemii, pomóżcie /dość łatwe...

Polecane posty

Gość M0onisia

...tyle, że nie dla mnie, przez 3 lata w gimie mieliśmy chemiczkę, która nie potrafiła tłumaczyć i teraz cierpimy;) a więc: 1. w jakiej kolejności zapisuje i odczytuje się związki chem., np. węgiel i fluor, czy tlen i chlor? normalnie, w sumar. zapisuje się od metalu do niemetalu, a odczytuje odwrotnie. ale jak jest w przypadku, gdy oba pierwiastki są niemetalami?:D 2. a jeśli pierwiastek ma kilka wartościowości, to np. w takim przykładzie Al2O3 (cyferki małe, wiadomo:]), to jaka jest jego wartościowość? jak się na to patrzy w układzie okresowym?:) 3. i najważniejsze: na ile sposobów może być utworzona cząsteczka związku dwuskładnikowego, zawierająca łącznie 5 atomów? napisz wzory sumaryczne wszystkich możliwych cząst., oznaczając jeden atom jako A, drugi zaś jako B. pomoże ktoś?:)

Też miałam w gim chemiczke która NIC nie uczyła. Nikt nic nie umiał a miał 5 . w liceum nie umiałam też NIC i mialam za zle ze ta poprzednia nic mi nie wpoila do głowy, na sczzescie teaz jestem w 3 klasie liceum i chemia odeszła:D

Gość chemica
1. nienormalnie, czyli na opak od początku do końca 2. Wartościowość zależy od wnętrza pierwiastka. W układzie okresowym patrzy się z góry na dół 3. na około 3 sposoby, wzorów mi sie nie chce pisać DO KSIĄŻEK K.U.R.W.A, A NIE SZUKAĆ JELENI NA FORUM CO BĘDĄ Z.A.P.I.E.R.D.A.L.A.Ć ZAMIAST CIEBIE

Gość M0onisia
Tylko widzisz, złotko, jakbym wiedziała, to bym nie pytała, a w obowiązującej mnie książce tego po prostu nie ma.

Gość 1 pyt nie rozumiem
robię to intuicyjnie:)generalnie reszta kwasowa jest zawsze na 2 miejscu a od zasady metale są zawsze na początku, jeśli chodzi o same niemetale to nie mam pomysłu jak to wytłumaczyć...to się rozumie samo przez się jak zaczniesz się uczyć podstawowych wzorów... 2. Al2O3 patrz na krzyż, 2 pochodzi od wartościowości tlenu, a 3 od glinu (aluminium) np w związku Na2S siarka ma 2 a sód 1 w układzie okresowym o możliwej wartościowości mówi numer grupy głównej w której się znajduje dany pierwiastek ze związku. czyli z gr 1 (np Na), ma 1 , z gr 2 Mg ma 2, z gr3 3 itd. 3. cząsteczka AB A-1 związek B-2 związek może być AB4 A2B3 A3B2 A4B

jesli masz zapisac wzor to pewnie masz podana nazwe. tlenki, jodki, fluorki, siarczki, bromki i takie duperele. np masz fluorek wapnia i to jest CaF2. tlenek siarki IV SO2. te pierwsze w nazwie zapisujesz jako drugie we wzorze. i na odwrot. jesli pierwiastek ma kilka wartosciowosci to musisz miec podana (np tlenek siarki IV) a jak nie jest podana to zawsze bierzesz najwyzsza mozliwa. odczytujesz ja patrzac na grupy glowne (czyli bez tego jakby \"zapadniecia\" od 3 do 12) a w 13, 14 itd patrzysz tylko na ostatnia cyfre. np siarka jest w grupie 16 i ma najwyzsza wartosciowosc 6. sa jednak wyjatki i musisz je pamietac. a jesli masz wzor sumaryczny to patrzysz na krzyz. skoro masz Al2O3 tzn ze ta 2 od glinu przenosisz nad tlen a 3 od tlenu nad glin. glin jest 3 wartosciowy a tlen 2. A4B, A3B2, A2B3, AB4