Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XVII-latka

Doradźcie mi, proszę, siedemnastolatce.

Polecane posty

Gość XVII-latka

Witam. Mam lat 17-ście, w lipcu już będę mieć 18. Moim marzeniem jest wyjechać już do pracy, najlepiej do Niemiec na wakacje, znam język więc dlatego właśnie tam. Wiem, że najpierw mają pierwszeństwo studenci z racji wieku, ale czy dla mnei nie ma żadnych szans? Jestem odpowiedzialna, nie jestem gówniarą, jak tu często określacie innych ludzi w tym wieku. Myślę, że już jestem dojrzała na taką decyzję, bardzo chciałabym zarobić, nie muszą to być kolosy, bo i tak ich nie dostanę, wiadomo. Gdzie mogę się z tym zwrócić? Gdzie szukać?

Gość XVII-latka
up, nikt nie jeździ do pracy? :o

Gość XVII-latka
?

w ciemno nie radze . ale jak masz tam kogos znajomego , wujka ciotke znajomych to cos napewno dasz rade zalatwic .

Gość komm zu daddy
doradzam Ci: - za granicą unikaj Polaków, zwłaszcza takich jak Ty - szukających pracy ale siedzących tam troche dłużej, którzy będą twierdzili że oni tu już wszystko znają, załatwią, pokażą Ci, bla bla bla, to ściemniacze. Najgorsze zagranicą to trafić na innych Polaków :) - z Niemcami wszystko załatwiaj oficjalnie, wszystko na papierze, nic na gębę (dla Niemca to normalne - nie będzie problemów. Jak będzie robił problem z tego że chcesz coś mieć na piśmie to też jakiś ściemniacz)

Gość komm zu daddy
a w ogóle jak chcesz wyjechać na dłużej to zamiast Niemiec lepsza jest Szwajcaria (większa kasa, ale wiecej formalności bo oni nie są w Unii)