Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamanna mama

moja 5 miesieczna coreka nie podnosi glowki lezac na plecach ciagnieta za raczki

Polecane posty

Gość zalamanna mama

jestem zalamana.. rehabilitacja wojta nic nie daje, jak w ciagu miesiaca nic sie nie zmieni czeka nas usg glowki.. boje sie... dziecko trzyma swietnie glowe na brzuszku, ma wzmozone napiecie miesniowe alelekko, a kiedy chwytam malego za rece gdy lezy na plecach glowa zwisa bezwladnie,, tak bardzo sie martwie..

spokojnie :) dzieci rozwijają się w tak różnym tempie że może niepotrzebnie się tak martwisz - poczekaj ten m-c, ćwicz z maluszkiem

a co lekarz mówi na to? wydaje mi sie że nie jest aż tak źle skoro dziecko unosi główkę jak leży na brzuszku gorzej jakby całkiem wiotkie w każdej pozycji było

Gość opodal krzaczka
nie dobra powodzenia zycze zeby dziecko bylo zdrowuchne i zeby podnosilo ta glowuchne papapa

mój synek też w tym wieku nie dzwigał główki a siadać zaczął dopiero w 10 miesiącu. Pięknie trzymał główke leżąc na brzuszku, raczkować zaczął jak miał 6 i półmiesiąca. Teraz chodzi już sam zaczyna biegać. Obyło się bez żadnej rehabilitcji, uważam, że to przereklamowane i każdemu dziecku najchętniej wmówiliby jakiś niedorozwój na tle ruchowym, tak jak chętnie teraz pediatrzy operują terminem ADHD. Główkę może warto sprawdzić na USG ale tak w ogóle to dałabym dziecku rozwijać się w swoim tempie!

wykonaj z nia cwwiczenia. poloz na pleckach i jedna reka podtrzymuj glowke a druga trzymaj za nozki i rob tzw kolyske. powtorz to kilka razy. poza tym poloz pod dziecko poduszeke wysoka zlap za raczki i podciagnij kilka razy ale nie wiecej niz 3 i takie cwiczenia powtrzaja kilka razy np przed kazdym posilkiem. nam to polecili na rehabilitacji bo mielismy ten sam problem a teraz mala ma juz 7 msc i praktycznie sama juz siedzi.kladz ja tez na plecki i sama przekrecaj na boczki i brzuszek. jedna reke kladz na lopatce a druga na pupce i turlaj w ten spsob pokazesz dziecku ze tak mozna robic i wzmocnisz miesnie karku. nie martw sie.

Hej moja Mania tez nie podnosi glowki z takiej pozycji i dostalismy cwiczenia do wykonywania w domu. Ja sie tak bardzo nie martwie bo jesli tylko podloze jej po glowke poduszeczke to mała odrazu ciagnie silnie głowke. Z plaskiego nie chce, a jak jest tylko odrobinke uniesiona głowka to ciagnie ja tak mocno ze az siada.