Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak mnie to wszystko dziwi ...

Co sadzicie czczeniu przez katolików obrazów z wizerunkiem świętych , figur ...

Polecane posty

Gość tak mnie to wszystko dziwi ...

Ja jestem wierzącą osobą , chodzę do kościoła i kocham Boga ale strasznie irytuje mnie wystrój kościoła :O , a właściwie kościołów ... po co te wszystkie ozdoby !? posadzki za kilka tysięcy złotych , pozłacane ołtarze , obrazy z wizerunkiem świętych ( nasuwa się pytanie :P skąd wiadomo , ze to Maryja ? ) przecież niektóre babcie są zaślepione bardziej czczą figurę , obraz niż modlą się do Boga ... wiem , że tu na forum dużo osób deklaruje , ze nie wierzy ...

Gość modełe
problem stary jak świat:) ludzie som gupie i lubiom błyskotki

Gość a to na to
ja też chodzę do kościoła i też mnie wnerwiają te wystroje

Gość ojciec chrzestny 2
Nie bardzo rozumiem co Cię tak dziwi. Więc po kolei: Wystrój kościoła: współczesne kościoły mają raczej prosty, ale solidny. Posadzki – najczęściej marmur bo najtrwalszy. Pozlacań – z wyjątkiem tabernakulum raczej się nie stosuje. W zabytkowych kościołach, zwłaszcza barokowych – owszem. Ale nie sądźmy naszych przodków – każda epoka ma swój styl. Co do czczenia wizerunków świętych – to drażliwy temat zwłaszcza w stosunkach z protestantami. Ja sprawę widzę tak: Potrzbne są nam znaki (obrazy rzeźby) które przypominają o tych, których Kościół stawia nam za wzór chrześcijańskiego życia. Modląc się przed takim obrazem nie czcimy oczywiście plótna i farby ani nawet kunsztu artysty tylko tak naprawdę Boga za to czego dokonał w zyciu tych świętych. Pozdrawiam!

jest to trochę dziwne.. wydaje się że nawet wbrew Biblii, ale wkońcu wielcy tego kościoła to stworzyli.. to może tak ma być..

\" nie posypujcie cukrem religii... nie ubierajcie w rozowe galgany aniolow fruwajacych ponad wojna\" x J. Twardowski. zupelnie sie z Nim zgadzam. ikonografii mowi nie Biblia. a mnie kosciol kojarzy sie z instytucja zbijajaca spora ilosc pieniedzy.