Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nocze luna

dlaczego jak się obierze banana i nie zje to się robi czarny??

Polecane posty

Gość chemik.
bo się utlenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chemik.
niepotrzebnanikomuu: ciekawość to bardzo dobra cecha. Tylko kompletny dureń albo ignorant nie zadaje pytań. Ja gdy czegoś nie wiem to pytam bez zażenowania czy wstydu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gdy obiera się lub kroi owoce i warzywa, uwalniają się enzymy zawarte w ich tkankach. Po kontakcie z tlenem zawartym w powietrzu, enzym o nazwie oksydaza polifenolowa (PPO, fenolaza) katalizuje biochemiczną konwersję roślinnych związków fenolowych ( odpowiedzialnych za barwę) do brązowych barwników znanych jako melaniny. Ponieważ reakcja jest katalizowana przez enzym PPO, jest znana pod nazwą reakcji brązowienia enzymatycznego. wiecej na www.food-info.net/pl/qa/qa-fp138.htm. ps a baranki pod tytulem po co sie pytasz niech trwaja nadal w stanie nirwany przed swoimi kompami trwoniac resztki wolnego czasu na zdobywanie kolejnych rekordow w ich ambitnych grach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×