Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xyzxyzxyzxyzxyz

praca na umowe zlecenie

Polecane posty

Gość xyzxyzxyzxyzxyz

czy zatrudniajac sie na umowe-zlecenie podpisuja ze mna tylko umowe bez wgladu w papiery czy musze zabrac ze soba swiadectwo ukonczenia szkoly ?

umowa zlecenie, to właściwie tylko podkładka pracy... nie wlicza Ci się do niczego ważnego. Nie potrzebujesz żadnego świadectwa, jedynie dowód os., NIP

Gość xyzxyzxyzxyzxyz
nikt nie pracuje na umowe zlecenie

Gość xyzxyzxyzxyzxyz
bardzo dziekuje, ale na pewno tak jest ?

umowa zlecenie to bardzo wygodna sytuacja dla pracodawcy, ale niekorzystna dla pracownika. No chyba, że zależy komuś na czymś takim, bo np. ma już umowę o pracę. Ale jeżeli nie masz umowy o pracę, to um. zlecenie nie wlicza Ci się do lat pracy, nie wykazujesz tego nigdzie. Właściwie to nie masz jak udowodnić, że pracowałaś/łeś, że masz doświadczenie zawodowe, bo po um. zlecenia nie dostaniesz świadectwa pracy.

Gość xyzxyzxyzxyzxyz
Shamanka slicznie dziekuje, akurat jest mi to obojetne, bo zalezy mi tylko by wpadlo pare groszy dodatkowo, maz przynosi wyplate a ja tylko troche dorobie, jednak nigdy nie pracowalam na umowe zlecenie stad nie wiedzialam, dziekuje.

przy podpisywaniu możecie dogadać się, co do szczegółów tej umowy, mam na myśli to, że jeżeli masz ubezpieczenie przy mężu, albo jakiekolwiek inne, to poproś, żeby nie odprowadzali na Ciebie tych składek (po co dawać kasę su.kin.synom zusowskim), a tę kasę niech dorzucą Tobie. Albo od razu umówcie się na wyższą kwotę. Jedyne, co muszą odprowadzić to składka do skarbówki - podatek odo kwoty jaka będzie na umowie napisana. Więc im mniejszą kwotę napiszecie, tym mniej pracodawca zapłaci podatku. Więc tu też można zaoszczędzić, co może wpaść Tobie do kieszonki :) tylko uważaj oczywiście, bo jak ten pracodawca jest jakiś \"niepewny\", tzn. [podejrzewasz, że może nie wywiązać się co do forsy, to lepiej napiszcie rzeczywistą kwotę Twojego wynagrodzenia, żebyś miała podstawę do roszczeń. Pzdr :)